hit.ro  »  Stiri  »  Cultura  »  Inspirand mintile tinere prin cinematografie: Asociatia Enkidu aduce OPTIONALUL DE FILM in comunitatile fara cinematografe

Inspirand mintile tinere prin cinematografie: Asociatia Enkidu aduce OPTIONALUL DE FILM in comunitatile fara cinematografe

calendar_month 26 Sep 2023, 08:25


Programul "Cinema pentru Comunitate" dedicat copiilor din localitatile fara cinematograf si cu acces limitat la cultura a ajuns in aceasta saptamana in judetul Mehedinti, vizitand scolile din pitorestile localitati Livezile si Vanju Mare. In octombrie, programul se va desfasura in scolile din Harman, judetul Brasov.

Initiat de Asociatia Enkidu, "Cinema pentru Comunitate" s-a nascut din dorinta de a aduce magia cinematografiei in comunitatile mai putin privilegiate din Romania. Aceste comunitati se confrunta rar, sau deloc, cu experienta filmului pentru copii, din cauza lipsei de productii dedicate acestui gen in Romania. In ultimii 30 de ani, doar patru filme de lung metraj pentru copii au fost produse in tara noastra.

Numarul cinematografelor din Romania este intr-o scadere constanta, facand din tara noastra una dintre cele mai sarace in ceea ce priveste numarul de sali de cinema din Europa. Din cele 874 de sali existente inainte de 1989, mai putin de 15 au ramas in picioare (cu exceptia celor din mall-uri) intr-o tara cu peste 17 milioane de locuitori. Cu toate acestea, "Cinema pentru Comunitate" aduce lumina in aceasta intunecime cinematica, folosind aparatura de sunet si proiectie profesionala pentru a oferi experiente de vizionare in spatii neconventionale.

Filmele selectate pentru program abordeaza teme actuale ale generatiei tinere, cum ar fi bullying-ul, importanta banilor, relatia cu familia, curajul de a-ti urma visurile si puterea de a-ti atinge obiectivele. Proiectiile sunt precedate de prezentari care explica notiunile specifice ale artei cinematografice si sunt urmate de discutii interactive cu participantii, in care se dezbat mesajele si invatamintele oferite de fiecare film.

In cadrul programului, Asociatia Enkidu lanseaza si platforma de streaming "euYouth Cinema: Green Deal," care aduce in prim-plan productii de film si informatii relevante despre mediu. Profesorii si copiii vor fi inregistrati gratuit pe platforma si vor invata cum sa o foloseasca. De asemenea, acestia vor avea acces la materiale traduse in limba romana, realizate de specialisti europeni in domeniul educatiei, avand la dispozitie metoda de lucru din cadrul programului "Cinema pentru Comunitate" pentru a sustine cursuri si a contribui la dezvoltarea comunitatilor locale.

 

Sondaj

Ce marca de telefon considerati ca e cea mai buna la ora actuala?