Filmul "Trei kilometri pana la capatul lumii" a primit Premiul Queer Palm la Cannes
3/36782
calendar_month 25 Mai 2024, 09:25


Juriul competitiei de anul acesta, in care au mai fost incluse filme semnate de Jaques Audiard, Marcelo Caetano sau Karim Ainouz - a fost compus din: Lukas Dhont (regizor), Paloma (castigatoarea Drag Race France), Jad Salfiti (jurnalist), Juliana Rojas (realizatoare de film, editor), Sophie Letourneur (regizoare, actrita).

Premiul i-a fost inmanat regizorului Emanuel Parvu de catre Lukas Dhont care a citit si motivatia juriului: "O descompunere dura si pretioasa a unui sistem al violentei. Perspectiva sa dezvaluie incet lumea patriarhala in care au crescut personajele noastre in care spatiul de a exista pe deplin este facut imposibil de structurile ideilor adanc inradacinate. [...] In acest film hipnotizant, oamenii par sa fie tinuti de sfori care ii indeparteaza de lumina, pana cand unii dintre ei incep sa se elibereze.”
La ceremonie a fost prezenta si Miruna Berescu, co-scenarista si producatoarea filmului.

De la infiintarea sa, in 2010, Cannes Film Festival Queer Palm a recompensat filme memorabile care reflecta diversitatea si importanta temelor abordate de acest premiu. Filmele laureate anterior cu Queer Palm au contribuit la promovarea cauzei LGBTQ+ in cinema, printre ele numarandu-se titluri precum: Monster (r. Kore Eda Hirokazu), Girl (R. Lukas Dhont), Portrait de la Jeune Fille en Feu (r. Céline Sciama), 120 Battements par Minute (r. Robin Campillo), Carol (r. Todd Haynes), Pride (r. Matthew Warchus) sau Laurence Anyways (r. Xavier Dolan).