Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va fi proiectat in penitenciarele din tara
3/36967
calendar_month 25 Iun 2024, 15:30


De pe marile ecrane direct la inchisoare!

Dupa ce a putut fi vazut pe marile ecrane, filmul documentar AMAR ajunge si in inchisori. Prima proiectie a avut deja loc la Penitenciarul Giurgiu, unde detinutii au putut discuta la finalul proiectiei cu regizoarea Diana Gavra si Amar Raducanu, protagonistul filmului. Urmatoarele proiectii sunt programate la penitenciarele din Arad si Timisoara, urmand ca si alti detinuti din tara sa poata urmari filmul in perioada urmatoare.

„In pofida parerilor cu care m-am intalnit de destule ori, penitenciarele din Romania au un rol important in reabilitarea detinutilor, desigur acolo unde acestia isi doresc acest lucru, si daca e sa luam exemplul protagonistilor filmului, putem spune ca sunt eficiente in procesul de dezintoxicare dar si reintegrare.” spune Diana Gavra. 

Proiectul este derulat cu sprijinul: Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, a Directiei Nationale de Probatiune si a Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Filmul va putea fi vizionat peste vara si de spectatorii aflati in libertate intr-o serie de proiectii speciale ce vor fi anuntate in scurta vreme pe pagina Pintadera Film: https://www.facebook.com/pintaderafilm 

AMAR prezinta o serie de hoti de buzunare care au ridicat aceasta activitate la rang de arta. Patrundem in viata lor personala si profesionala si descoperim mentalitatea si spiritul care stau in spatele furturilor de acest tip. Cunoastem povestile unor oameni care provin din medii defavorizate, care au avut adictii, care au crescut pe strazi sau oameni care au ajuns sa cunoasca pe propria piele sisteme, legislatii si conditii de detentie din diferite penitenciare ale Europei. Unii sunt incurabili, altii au ajuns sa fie integrati de sistemele sociale din alte tari, au invatat sa scrie si sa citeasca, au o viata sociala, au o locuinta si isi ocupa timpul constructiv.Filmul a fost prezentat in 2023 la Festivalul International de Film Documentar Astra Film Sibiu unde a fost distins cu Premiul pentru perspective noi si a fost apreciat deopotriva de catre public si presa: „autenticitate maxima” a scris Costi Rogozanu pentru Libertatea, iar Oana Zamfir l-a descris ca fiind „unul dintre cele mai bune filme documentare romanesti pe care le-am vazut in ultimii ani” pentru Republica. 

Protagonistii: Amar Raducanu (Mihai Banica), Zorica Lazar (Zorro), Jean Marin (Jean Bossul), Marian Lica (Mary Capace), Vasile Laurentiu Dumitru (Stampila Jr.), Bogdan Ionel Niculae (Bogdan), Mihai Filip (Bebe) si Mangulea Daniel (Samir) sunt urmariti pe parcursul unui an prin tribunale, sectii de politie, dar si in activitatea lor prin Spania, Germania sau Marea Britanie.

AMAR este o productie Pintadera Film si Pro Omnia Cinema realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei. Directorul de imagine al filmului este Marius Panduru, imaginea fiind semnata de Rares Dima, Lóránd Márton, Stefan Comanescu, Alexandru Mavrodineanu, Gabriel Scoarta, Andrei Petrea, Radu Strimbeanu, iar montajul de Eugen Kelemen si Monica Pascu. Producatorul filmului este Diana Gavra. 

AMAR este distribuit in Romania de Pintadera Film si a avut premiera pe marele ecrane pe 8 martie 2024.

Mai multe informatii vor fi publicate pe: https://www.facebook.com/pintaderafilm 

Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2024?