FICT 10 editie care aniverseaza lectura si 1 milion de oameni mai aproape de carte
3/36777
calendar_month 24 Mai 2024, 14:00


Festivalul International de Carte Transilvania ajunge in acest an la cea de-a 10-a editie, care va avea loc in perioada 25-29 septembrie, in Piata Unirii din Cluj-Napoca. Anul acesta festivalul va dura 5 zile cu una in plus fata de anii anteriori, iar focusul va fi pe evenimente speciale, dezbateri, intalniri cu scriitori si conferinte, dar si pe oamenii FICT-ului. 

In anul 2013 avea loc prima editie FICT, cu doar cateva evenimente si cateva edituri, in inima orasului Cluj-Napoca. In aceasta toamna, pe clujeni ii asteapta cinci zile de festival cu peste 50 de evenimente mai inedite ca oricand, de la intalniri cu scriitori din tara si de peste hotare, la muzica, teatru si dezbateri pe teme de actualitate. 

„Editia cu numarul 10, editie aniversara, este cu si despre oameni. Oamenii FICT-ului, fara de care aceste evenimente nu ar fi putut fi realizate in toti acesti ani. Ne dorim sa ii celebram pe cei care ne-au ajutat, din umbra, an de an. Din acest motiv, evenimentele vor fi realizate cu gandul la ei: membrii echipei, parteneri, voluntari, sponsori, editori, intr-un cuvant, Prieteni. Oameni care cred in magia cartii, in puterea lecturii si care ne-au ajutat, cu fiecare ocazie, sa raspandim dragostea pentru cuvantul scris. De-a lungul celor zece editii si prin intermediul evenimentelor de sub umbrela FICT am citit impreuna, am ajutat oamenii sa se imprieteneasca cu lectura, cu cartile, iar numarul celor care formeaza aceasta comunitate este impresionant de mare”, declara Gabriel Bota, directorul FICT.

De asemenea, pe langa evenimentele care se vor desfasura in cadrul festivalului in perioada 25-29 septembrie, organizatorii au pregatit numeroase surprize care vor avea loc pe parcursul lunilor de vara si care au scopul de a aduce oamenii impreuna si, mai apoi, mai aproape de carte. 

Pe langa cele zece editii ale Festivalului International de Carte Transilvania, sub umbrela FICT au fost organizate numeroase alte actiuni, evenimente si intalniri. Printre acestea, se numara: „Impanzim Clujul cu Carti”, Marea Lectura, Marsul Lecturii, Campanii in scoli si gradinite, autobuzul FICT, balonul cu aer cald FICT, Read & Ride, „Scriu si Daruiesc”, Premiile Camerei de Comert, „Berbecul cu aripi”, clubul de carte Lecturile Insomniacelor,  workshop-uri si intalniri cu scriitori. 

Potrivit organizatorilor, toate aceste evenimente, din 2013 pana in prezent, au reusit sa adune in jurul cartii aproape 1 milion de persoane. Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?