- Incepand de maine, timp de 11 zile, sunteti asteptati la un maraton ametitor de cinema francez -
Proiectia comediei semnate de Olivier Nakache si Éric Toledano, Une Année Difficile | Un an dificil, deschide joi, la Cinema Elvire Popesco, cea de-a 28-a editie a FESTIVALULUI FILMULUI FRANCEZ IN ROMANIA care continua pana pe 31 martie cu un vertij ametitor al celor mai recente productii din cinemaul francez, in Bucuresti si alte 12 orase din tara: Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Arad, Brasov, Braila, Constanta, Craiova, Sfantu Gheorghe, Sibiu, Suceava si Targu Mures.
Evenimentul este organizat de Institutul Francez din Romania care aniverseaza anul acesta 100 de ani de la infiintare. Intregul program este disponibil pe: https://festivalff.ro.
La Bucuresti spectatorii ii vor putea intalni pe actorii Félix Lefebvre (Rien à perdre), Karim Leklou (Vincent doit mourir, Goutte d'or), Sandra Parfait si Claire Duburcq (Connan), regizoarea Angela Ottobah (Paula) sau Marine Longuet care a lucrat ca asistent de regie si director de productie mai bine de 15 ani, alaturi de Rebecca Zlotowski, Xavier Beauvois, Céline Sciamma, Lucas Belvaux sau Léa Todorov, iar din 2023, face parte din consiliul de administratie al Collectif 50/50 si se dedica in mod special situatiilor abuzului sexual in industria de film.
Festivalul organizeaza anul acesta, in parteneriat cu F-SIDES Cineclub, in sectiunea dedicata profesionistilor din cinematografie, un workshop ce va aborda egalitatea de gen si preventia violentei si hartuirii sexuale si de gen in industria de film din Romania.
Workshopul Egalitate de gen si spatii sigure in industria de film din Romania, se va desfasura in 26 si 27 martie la Rezidenta 9, in prezenta Marinei Longuet si a peste douazeci de profesionisti din industria cinematografica de la noi – actori, regizori, producatori, tehnicieni, distribuitori, critici de film, directori de festivaluri, institutii, profesori UNATC care vor avea ocazia sa discute si defineasca un prim cadru de linii directoare, recomandari si perspective de actiune pentru a promova egalitatea intre barbati si femei, atat pe ecran, cat si in spatele camerei de filmat, si pentru a preveni si combate eficient violenta si hartuirea sexista si sexuala.
Joi, 28 martie, la ora 18:00, in Atriumul Institutului Francez din Bucuresti va avea loc o dezbatere publica pentru a prezenta concluziile rezultate in urma atelierului. In cadrul evenimentului publicul va fi invitat sa discute despre aceste subiecte.
Alaturi de filmul de deschidere, in sectiunea Panorama filmelor anului spectatorii mai pot urmari si Le Règne Animal in care regizorul francez Thomas Cailley isi imagineaza un alt tip de coronavirus, unul pe care il pregatise inainte de pandemie, dar care a capatat brusc o noua relevanta in lumea reala, in urma evenimentelor din 2020. In Le Règne Animal o boala misterioasa se raspandeste in Franta, deblocand ceva, la nivel genetic, care ii face pe oameni sa se transforme in creaturi hibride, iar in Yannik regizorul Quentin Dupieux „inventeaza atat o premisa comica inteleapta, cat si o oportunitate de a interoga asteptarile publicului de la arta: Diversiune? Divertisment? Innobilare? Provocare? Yannick ne face sa cautam raspunsurile acestor intrebari, in timp ce implineste propria idee a lui Dupieux despre ceea ce ar trebui sa fie un film.“ (Variety)
Un alt titlu din aceeasi sectiune este La Bête, cel mai nou film al lui Bertrand Bonello, ce o are in rolul principal pe Léa Seydoux – „poate cel mai bun film al regizorului de pana acum – este bogat, ciudat, cu o indiferenta rece fata de confortul de vizionare al spectatorului si un tremur iscat de un dezastru iminent.“ (The Guardian). „In cariera sa de pana acum, regizoarea franceza Katell Quillévéré a demonstrat un talent neobisnuit de a se conecta cu personajele ei atat de intens incat in unele momente par sa fie mai putin pe ecran in fata ta, ci chiar langa tine“ (Variety), Le temps d’aimer nu face exceptie.
In Panorama de anul acesta spectatorii vor putea vedea, tot in premiera, si: Le Procès Goldman pe care cei de la Screen il considera „pur si simplu fascinant“, Chronique d'une liaison passagère – un film la care ar trebui sa ne gandim ca la o vacanta de 90 de minute daca ar fi sa ne luam dupa indemnul celor de la The Jerusalem Post, Simple Comme Sylvain – „un rasfat sexy si amuzant, al treilea al Moniei Chokri, spune cateva adevaruri despre dorinta si familiar, dar nu in detrimentul comediei.“ (Variety) sau Le Livre des solutions – un film „tandru si melancolic“ (Screen Daily) despre un regizor bipolar si paranoic care fuge cu materialul filmat vrand sa-si termine filmul asa cum isi doreste el, nu cum vor producatorii. Despre o altfel de criza este vorba si in filmului lui Stéphane Brizé, Hors-saison, in care un actor celebru se retrage intr-un oras-statiune unde intalnire o fosta iubire care-i starneste sentimente nerezolvate din trecut.
Sectiunea Mauvais genres, una dintre noutatile editiei de anul acesta, cuprinde o selectie de filme franceze de gen: Mars Express de Jérémie Périn, este o poveste politista care se petrece pe Pamant si pe Marte, intr-un viitor in care oamenii sunt inlocuiti de roboti, Le Gang des bois du temple – drama urbana „intunecata si poetica“ (The Hollywood Reporter) a regizorului Rabah Ameur-Zaimeche, Salem regizat de Jean-Bernard Marlin – o continuare a povestii din filmul sau de debut, Shéhérezade, Connan care va fi proiectat in prezenta actritelor Sandra Parfait si Claire Duburcq si Vincent doit mourir de Stéphan Castang, „o pilda plina de duh, obraznica dar binevenita pentru era noastra persecutata si paranoica“ (Variety) la proiectia caruia (de la Cinema Elvire Popesco) va veti putea intalni cu actorul din rolul principal, Karim Leklou.
O alta noutate este sectiunea Vertiges VR care cuprinde cinci filme captivante, ce vor putea fi experimentate in Atriumul Institutului Francez din Romania (Bulevardul Dacia 77) in zilele de samata, 23 si 30 martie, intre orele 10:00 si 19:00. Proiectiile sunt recomandate publicului cu varste peste 12 ani.
Si anul acesta Competitia tinerelor talente - lungmetraj pune in valoare regizorii aflati la inceput de drum. Filmele care intra in cursa pentru Premiul publicului, o bursa de 1000 euro oferita de Institutul Francez din Romania, sunt: Chien de la casse, Rien à perdre, Àma Gloria si Paula unde festivalul o are invitata pe regizoarea Angela Ottobah.
Competitia Tinere Talente - scurtmetraj va prezenta cinci scurtmetraje realizate de noua generatie de cineasti francezi, care vor fi evaluate de un juriu format din tineri critici de film romani: Ramona Aristide, Dalesia Cozorici si Laura Savutiu.
Programul complet este disponibil pe https://festivalff.ro unde sunt disponibile mai multe informatii.
Biletele pentru Cinema Elvire Popesco sunt disponibile pe Eventbook (https://bit.ly/ProgramFFF2024) sau pot fi achizitionate direct de la casieria cinematografului.
Filmele Une Année Difficile | Un an dificil, Vincent doit mourir | Sa moara Vincent!, Salem si Les Gardiennes de la planète | Whale Natio sunt distribuite in Romania de Independenta Film, Nina et le secret du hérisson | Nina si secretul ariciului si Sirocco et le royaume des courants d'air | Sirocco si regatul vanturilor de Cay Films, iar filmul Le Livre des solutions | Cartea cu solutii de Bad Unicorn.