FAMILIAR - Premiera mondiala la Festivalul International de Film de la Tallinn
3/35355
calendar_month 13 Oct 2023, 15:00


Al cincilea lungmetraj semnat de Calin Peter Netzer

„FAMILIAR”, cel mai nou lungmetraj regizat de Calin Peter Netzer („Pozitia copilului”, „Ana, mon amour”) a fost selectionat in cadrul celei de-a 27-a editii a Festivalului Tallinn Black Nights. Festivalul International de Film de la Tallinn este unul dintre cele 15 festivaluri de film de categorie A acreditate de Federatia Internationala a Asociatiilor Producatorilor de Film (FIAPF), alaturi de Cannes, Venetia si Berlin. Festivalul a devenit unul dintre cele mai mari festivaluri de film din Europa de Nord si un punct de intalnire important pentru un numar in crestere rapida de profesionisti din industrie din intreaga lume. Cea de-a 27-a editie se va desfasura in perioada 3 - 19 noiembrie 2023.

Filmul va avea premiera pe marile ecrane din Romania pe 26 ianuarie 2023, distribuit de catre PARADA FILM.

FAMILIAR este un film despre un regizor de film care isi investigheaza propria familie, fortand accesul la cel mai fragil moment din existenta ei. 

Dragos, un regizor roman, decide sa faca un film despre emigrarea familiei sale in Germania in anii ’80. Dragos investigheaza emigrarea, care s-a realizat in conditii suspecte, cu ajutorul fostei sale iubite, Ilinca. Colaborarea ii apropie pe cei doi, dar complica relatia lui Dragos cu logodnica lui. Pe masura ce acesta se adanceste in trecutul familiei sale, secrete ies la iveala, ducand la dezvaluiri despre legaturi surprinzatoare cu Securitatea si relatia lui Dragos cu parintii lui se degradeaza treptat, in ciuda dorintei lui de a folosi acest film pentru a vindeca vechi rani.

In opinia regizorului, „filmul este construit cu minutiozitatea unei investigatii detectivistice, in care spectatorul este invitat sa fie el insusi investigatorul. Dragos recreeaza mizanscena trecutului si traieste el insusi, in prezent, un triunghi amoros similar cu cel in care au fost implicati in trecut parintii lui. Dragos vrea sa isi ajute parintii sa se impace cu acel trecut care nu i-a lasat niciodata sa fie o familie fericita, dar nu vede ca in procesul pe care l-a pornit vrand sa vindece si sa reconcilieze, conserva, de fapt, conflictul.”

In rolurile principale joaca Emanuel Parvu si Iulia Lumanare, distributia filmului fiind completata de actorii Ana Ciontea, Adrian Titieni, Victoria Moraru si Vlad Ivanov.

Scenariul a fost scris de Calin Peter Netzer si Iulia Lumanare. Imaginea filmului este semnata de Barbu Balasoiu si Andrei Butica. De costume s-au ocupat Judy Shrewbury si Ioana Covalcic, montajul a fost realizat de Dana Bunescu iar machiajul si coafura de catre Gabriela Cretan si Cristina Temelie. Filmul este co-produs de Cinema Defacto (Franta), Gaijin (Franta) si Volos Films (Taiwan). Producatorii filmului sunt Calin Peter Netzer si Oana Iancu, prin casa de productie PARADA FILM.

„FAMILIAR” este cel de-al cincilea lungmetraj semnat de Calin Peter Netzer. Nascut in 1975 la Petrosani, Romania, Calin Peter Netzer este unul dintre cei mai apreciati regizori romani. Primul sau lungmetraj „Maria” (2003) a fost proiectat la unele dintre cele mai prestigioase festivaluri, a castigat premii la Locarno (Marele Premiu, Leopard pentru cel mai bun actor si Leopard pentru cea mai buna actrita) si a fost nominalizat la Premiile Filmului European. Al doilea lungmetraj al sau, „Medalia de onoare” (2009), a fost selectat la peste 30 de festivaluri internationale si premiat la Salonic, Torino, Miami, Durres, Los Angeles si Zagreb. „Pozitia Copilului” (2013) a castigat Ursul de Aur pentru cel mai bun lungmetraj la Berlinale, devenind astfel primul film romanesc care a primit vreodata acest premiu. In 2017 Calin a revenit in Selectia Oficiala a Berlinalei cu „Ana, mon amour” si a castigat Ursul de Argint pentru Contributie Artistica Remarcabila. Filmele sale au fost, de asemenea, foarte bine primite de public, stabilind recorduri de box office in Romania si vanzandu-se in peste 25 de teritorii.