Doi ani de la deschiderea Muzeul Abandonului si o noua campanie participativa

Muzeul Abandonului este primul muzeu exclusiv digital si participativ din Romania, inaugurat pe 25 octombrie 2021. Atunci echipa MA a inceput munca de colectare memoriala pe marginea celei mai ample traume sociale a Romaniei - ABANDONUL. In acelasi timp am sustinut dimensiunea participativa a muzeului, construind proiecte nu doar prin cercetare, arhivare si explorare curatoriala, ci mai ales prin donatiile de marturii si povestile celor pentru care abandonul inseamna o istorie personala.
Daca prima campanie participativa a muzeului, din 2021, s-a concentrat pe intunericul acestei traume, noua campanie se concentreaza pe lumina. Lumina din intuneric este si punctul de pornire in constructia unei noi expozitii imersive marca MA. Acest proiect de cercetare face parte din initiativa mai ampla a Muzeului Abandonului de mapare a culturii abandonului si redarea unei naratiuni istorice a fenomenului abandonului copiilor in Romania.
De ce lumina si unde s-a putut ea afla in drama atat de vasta a unei tari al carei status de abandon in ultima jumatate de secol se afla in jurul cifrei de UN MILION de copii? Cea mai recenta cercetare a echipei muzeului a vizat Casa de copii de la Castelul Ugron din Zau de Campie, jud.Mures, o institutie care in perioada 1963 – 2012 a adapostit aproximativ 1000 de fete. In timpul cercetarii am auzit ca o mantra fraza: “A fost cea mai luminoasa perioada din viata mea”. Marturiile colectate la Zau de Campie ne-au deschis ochii asupra unei noi piste de cercetare. Dincolo de imaginile terifiante ale orfelinatelor romanesti din timpul comunismului si din perioada post-comunista, dincolo de datele colectate la Caminul pentru Minori Deficienti Nerecuperabili de la Sighet, fenomenul abandonului in Romania a avut si lumina, iar aceasta lumina a lasat in urma rezilienta, capacitate de integrare sociala, modele de bune practici, prietenii de zeci de ani, conexiuni emotionante cu membri de personal si profesori, care inca dainuiesc peste timp.
CAMPANIA participativa MA | Lumina din intuneric
Daca se stiu foarte putine lucruri despre dramele abandonului romanesc, despre povestile luminoase din bezna acestui fenomen se stiu chiar si mai putine.
Noua campanie a muzeului si-a propus sa aduca in atentie aceste licrariri de speranta, prin povestile despre abandon donate de public. Indiferent ca vorbim despre abandonul extrem (copilaria in institutii) sau cel cotidian (trait in familie), in cadrul campaniei de colectare a povestilor pentru colectia muzeului, invitam donatorii la un proces de explorare a propriilor abandonuri din copilarie, privite printr-o lentila vindecatoare.
DONEAZA o raza de lumina din propriul tau ABANDON pentru colectia muzeului.
Pentru ca aceste povesti sa fie integrate in arhiva Muzeului Abandonului, lansam un anunt public de incepere a colectarii lor. Sunteti asteptati cu povestile voastre, semnate sau anonime, despre luminile blande din istoriile voastre dureroase, pana pe data de 30 noiembrie 2023, la acest link https://bit.ly/LuminadinIntuneric sau direct pe pagina www.muzeulabandonului.ro. Va rugam sa insotiti povestile si de o imagine reprezentativa pentru voi (un detaliu relevant, un peisaj, un crampei din viata voastra). Nu trebuie sa fie un portret sau o imagine care sa va expuna identitatea, daca alegeti sa contribuiti anonim la campanie.
Pornim asadar pe urmele luminii din intunericul abandonului romanesc si va rugam sa construim acest proiect impreuna. Asteptam marturiile voastre luminoase despre oameni generosi care au facut abandonul suportabil (membri de personal, straini, rude, prieteni) sau locuri care s-au transformat in refugiu, exemple de umanitate care au adus alinare in frigul abandonului.
Noutati




