"Despre imposibilitatea unui omagiu" cu Ion Tugearu in competitia oficiala de la Locarno
3/37060
calendar_month 10 Iul 2024, 12:00


Scurtmetrajul documentar "Despre imposibilitatea unui omagiu”, regizat de Xandra Popescu, va avea premiera mondiala in cadrul Festivalului de Film de la Locarno. Evenimentul ajuns la cea de-a 77-a editie se desfasoara luna viitoare, intre 7 si 17 august 2024, iar filmul este inclus in sectiunea Pardi di Domani care reuneste opere experimentale expresive si inovatoare prin forma. 

"Despre imposibilitatea unui omagiu” il are in centru pe Ion Tugearu, unul dintre cei mai mari dansatori si coregrafi romani, denumit “printul baletului romanesc”. Si-a inceput cariera ca prim-solist ai Operei Nationale si a dansat pe cele mai importante scene ale lumii. De aproape 60 de ani danseaza, coregrafiaza si formeaza artisti din zona baletului, dar si a dansului contemporan. A ramas mereu aproape de fostii sai elevi, acum artisti consacrati, si a contribuit esential la demersurile pentru crearea Centrului National al Dansului. Continua sa fie prezent frecvent la marile evenimentele de dans contemporan din Bucuresti.

In cazul unui portret, cine genereaza imaginea: pictorul sau cel infatisat? Cine si cum ajunge sa scrie istoria artei? Prin instrumentele filmului, Xandra Popescu contureaza portretul unui artist determinat sa isi controleze imaginea si sa faca istorie. 

Xandra Popescu este scriitoare, realizatoare de film si curatoare. Filmografia ei include scurtmetrajele: “Perfect Two” (2022) prezentat in selectia Kurzfilmtage Winterthur, a Festivalului de Film de la Dresda si “Sentimental Stories” (2023) a carui premiera mondiala a avut loc in competitia Orizzonti a Festivalului de Film de la Venetia. Xandra Popescu, impreuna cu Larisa Crunteanu, a infiintat platforma de productie artistica Copia Originala. Alaturi de teoreticiana Ulrike Gerhardt, a fost una dintre fondatoarele platformei de arta video D’Est. In prezent dezvolta un lungmetraj de fictiune si este inscrisa in programul Deutsche Film- und Fernsehakademie din Berlin. 

"Despre imposibilitatea unui omagiu” este o productie microFILM si Hello Trouble realizata in coproductie cu Televiziunea Romana si Komplizen Film, cu sprijinul JYSK Romania, Bilka Steel, Boromir, Alphega Farmacie, Essence Mediacom. Participarea "Despre imposibilitatea unui omagiu” la Festivalul de Film de la Locarno este realizata cu sprijinul CNC - Centrul National al Cinematografiei, UCIN, UPFAR ARGOA si Institutul Cultural Roman. 

Bazat pe o idee a producatorilor Ada Solomon si Jonas Dornbach, "Despre imposibilitatea unui omagiu” este scris si regizat de Xandra Popescu, imaginea este semnata de Pedro Bordaberry, montajul de Ana Branea, Catalin Cristutiu, Xandra Popescu, producatori executivi Diana Caravia si Carla Fotea. Jonas Dornbach este coproducator, iar Ada Solomon si Xandra Popescu sunt producatoarele scurtmetrajului.

Secventa oficiala