"Derutant, captivant, distractiv si minunat jucat", MMXX vine in cinematografe din 10 noiembrie
3/35332
calendar_month 09 Oct 2023, 14:53


Cel mai nou film semnat de Cristi Puiu, MMXX, va putea fi vazut, in premiera, in cinematografele din Romania din 10 noiembrie. Apreciat de curand de cei de la ICS - International Cinéphile Society ca fiind „derutant, captivant, distractiv si minunat jucat”, filmul a avut premiera mondiala in cadrul competitiei oficiale a Festivalului International de Film de la San Sebastian si are deja un traseu festivalier impresionant, cu selectii oficiale la Zurich, Varsovia, Cottbus, Rio de Janeiro, Montreal, Salonic, Lisabona, Trieste, Vilnius si Goa.

„MMXX este modul in care Cristi Puiu vorbeste despre pandemie, dar cu atat mai mult despre fragilitatea trairii si incercarea disperata de a gasi o legatura cu lumea inconjuratoare. O lucrare care marturiseste, daca mai era nevoie, rolul central pe care cinematografia lui Puiu il ocupa in productia europeana contemporana.” – Quinlan.it Cu binecunoscutul umor de situatie in stilul Cristi Puiu dar si multa candoare, filmul MMXX (anul 2020 in cifre romane) „ne cufunda direct in viata personajelor sale, refuzand indicii convenabile si lasandu-ne sa navigam singuri in labirintul sau incarcat adesea cu intelesuri evazive” (Screen International) si ne prezinta patru scurte momente in timp care surprind ratacirile unor suflete blocate la rascrucea istoriei. 

Oana Pfifer, o tanara terapeuta, vizibil distrasa din motive necunoscute, se strecoara putin cate putin in plasa chestionarului pe care cliena sa ar trebui sa il completeze.

Mihai Dumitru, fratele ei mai mic, ingrijorat de pregatirile pentru aniversarea sa si fara sa-si dea seama cat de nepotrivite sunt pretentiile sale, se trezeste prins intr-o poveste mult mai mare decat poate duce. 

Septimiu Pfifer, sotul Oanei, ingrijorat de starea de sanatate in legatura cu o posibila contaminare cu SARS COV 2, asculta o poveste stranie in care a fost prins colegul sau de la ambulanta in urma cu mult timp, in asteptarea urmatorului apel de urgenta.

Narcis Patranescu, inspector la brigada de crima organizata, tulburat de moartea recenta a unuia dintre colegii sai, se trezeste prins intr-o poveste intunecata in timp ce interoga o tanara.

„Inca o data, personajele lui Puiu se pierd intr-un habitat irespirabil in care coruptia, criminalitatea, lipsa de comunicare si simplul dispret cuceresc totul. Ecranul se solidifica in fata ochilor privitorului, iar senzatia de goliciune cucereste totul: naratiunea dispare si devine o simpla anecdota.” scriau cei de la El Mundo. 

Alaturi de Dragos Bucur, Dorian Boguta si Dan Bordeianu, din distributie fac parte: Bianca Cuculici, Otilia Panainte, Laur Bondarenco, Florin Tibre, Igor Babiac, Adelaida Perjoiu, Aurelian Chioveanu, Marin Cumatrenco, Roxana Ogrendil, Adelina Ioana Toma.

MMXX este o productie Mandragora si Block Media Management in coproductie cu YOUBESC (Republica Moldova) si in colaborare cu actoriedefilm.ro, Fit4You, Farmacia Ana, Chainsaw Europe (Romania), Shellac (Franta) si este distribuit in Romania de Iadasarecasa. Producatorii filmului sunt: Dragos Bucur, Dorian Boguta, Sergiu Cumatrenco, Viorel Chesaru, Cristi Puiu si Anca Puiu. 

Teaserul filmului poate fi urmarit pe: https://youtu.be/VXQq0TWQefE?feature=shared 

Mai multe informatii gasiti si pe pagina de Facebook a filmului: https://www.facebook.com/MMXXdeCristiPuiu