Dahomey, documentarul care a cucerit scena internationala cu o poveste captivanta despre istorie, cultura si identitate, castigator al prestigiosului Urs de Aur la Berlinale 2024, va putea fi vizionat de publicul roman incepand cu data de 15 noiembrie. Filmul va rula in 13 cinematografe din Bucuresti si din alte orase din tara, inclusiv Cinema Elvire Popesco, Cinema Union si Cinema Muzeul Taranului din Capitala, Cinema Arta din Cluj-Napoca si Iasi, si multe altele.
Semnat de regizoarea franco-senegaleza Mati Diop, Dahomey abordeaza o tema extrem de actuala si sensibila, cea a repatrierii patrimoniului cultural african de catre fostele puteri coloniale europene. Filmul aduce in prim-plan intoarcerea, in noiembrie 2021, a 26 de artefacte inestimabile, luate din regatul african Dahomey de armata franceza in 1892 si pastrate pana de curand in colectiile muzeelor franceze. Documentarul surprinde dezbaterile aprinse despre semnificatia acestor artefacte si despre felul in care ele se integreaza intr-o societate moderna, care si-a construit, in lipsa lor, o noua identitate culturala si nationala.Mai mult decat o simpla cronologie a repatrierii, Dahomey provoaca o dezbatere intensa despre identitate, memorie colectiva si impactul colonialismului, o tema deosebit de relevanta pentru societatea contemporana.
„Poezia agila si jocul formal ingenios al documentarului hibrid realizat de Mati Diop ascund o bogatie de idei si o profunzime impresionanta. Acest documentar este mai mult decat o relatare frumos filmata si de tip observator a unui mic gest de reparare istorica (cele 26 de comori sunt doar cateva din cele aproximativ 7.000 de obiecte sustrase)”, a scris The Guardian. Un critic de la Sight & Sound, Jessica Kiang, a apreciat abordarea unica a lui Mati Diop, subliniind ca filmul nu doar urmareste procesul de restituire a artefactelor furate, ci le si „da voce” prin naratiunea lirica scrisa de autorul haitian Makenzy Orcel.
Dupa ce Dahomey a castigat Ursul de Aur la Berlinale 2024, criticii au remarcat profunzimea si puterea cu care documentarul exploreaza temele de decolonizare si de restituire a artei africane. Regizoarea Mati Diop a fost laudata pentru modul poetic si sensibil in care a documentat intoarcerea artefactelor in regatul Dahomey, dupa ce au fost pastrate in muzee europene de-a lungul a mai bine de un secol.
Recent, Dahomey a primit si doua nominalizari la European Film Awards, cunoscute drept „Oscarurile Europei,” pentru Cel mai bun film european si Cel mai bun documentar european, subliniind astfel impactul sau in lumea cinematografiei si recunoasterea de care se bucura la nivel international.
Distribuit in Romania de Voodoo Films si sustinut de partenerii Carturesti si Foarfk, Dahomey poate fi vizionat incepand din 15 noiembrie in cinematografe din Bucuresti si din tara, inclusiv:
• Bucuresti - Cinema Elvire Popesco, Cinema Union, Cinema Muzeul Taranului
• Cluj-Napoca - Cinema Arta, Cinema Victoria
• Sibiu - Centrul Cultural Ion Besoiu (in cadrul Este filmul de miercuri), Cinema Gold
• Pitesti - Cinema Bucuresti, Cinema Trivale
• Iasi - Cinema Ateneu
• Arad - Cinema Arta (incepand cu 20 noiembrie)
• Timisoara - Cinema Victoria
• Slanic Prahova – Cinema Unirea
comunicat