Conu Leonida (1880 2023), cu Manuela Harabor si Ion Haiduc, revine pe scena in aceasta toamna
3/35328
calendar_month 09 Oct 2023, 13:52


Spectacolul Conu’ Leonida (1880 – 2023) de Ion Luca Caragiale in regia lui Radu Popescu, productie a Teatrului Stela Popescu, revin pe 15 octombrie, ora 19, la Palatul National al Copiilor, Sala Mica. Din echipa de creatie mai fac parte Kimberly Vintila - scenografia, Bogdan Marinescu - muzica, Diana Butnaru - multimedia, iar in distributie ii puteti revedea pe Ion Haiduc - Conul Leonida, Manuela Harabor -  Eftimita, Ana Maria Ivan - Safta / Betivul.

Va invitam la o revizitare a celebrului text al lui I.L.Caragiale Conu’ Leonida fata cu reactiunea, in cheia anului 2023. Cum sa fii fericit in viata? Pare simplu atunci cand ai un camin primitor si comod, ceva bun de pus pe masa, o sotie grijulie si buna gospodina sau un sot hatru si cu experienta de viata... doar sa nu te preocupe politica... Pentru ca atunci, in cele mai intunecate momente ale noptii, fandacsia si ipohondria pot sa izbeasca cu putere, de unde nu te astepti... Conu’ Leonida este un „monstru sacru” al lumii noastre teatrale. Dar inainte de a fi un monstru, este un om prins in plasa informatiilor care vin peste el din mass media, care ii distrug lui si Efimitei linistea somnului si a gandului. La 1880, ca si in 2023, asistam la o vesnica poveste a societatii noastre in care ”tot ce-i romanesc nu piere”.

Regizorul Radu Popescu declara : „Consider ca productia noastra trebuie sa se reintoarca la o montare in cheie clasica. Ne ajuta mult distributia, care se compune de doi actori cu mare experienta scenica, intr-o combinatie originala – Ion Haiduc si Manuela Harabor, secondati de o actrita foarte talentata din generatia tanara, Ana-Maria Ivan. Am gandit o montare care se concentreaza pe jocul actorilor si pe punerea acestora in valoare intr-un decor si costume clasice, care isi propun sa remonteze atmosfera mahalalei din vremea lui Caragiale. Ne-am propus sa amplificam durata textului, jucandu-ne cu perceptia timpului si asteptarile spectatorului pe mai multe paliere, incepand cu folosirea pauzelor, a momentelor de liniste si a dialogului non-verbal intre personaje.”

Manuela Harabor - “O propunere la care nu m-am asteptat. O provocare. O bucurie sa ma intalnesc din nou cu un personaj al lui Caragiale.” Ana Maria Ivan : „Primul Caragiale , primul travesti, o noua provocare pentru care sunt recunoscatoare.” Ion Haiduc – “Intalnirea cu Leonida si cu reactiunea lui este complicata, avand in vedere ca, dincolo de faptul ca vorbim despre Caragiale, avem in spate o umbra extraordinar de mare a inaintasilor in acest rol, care n-au fost putini si au fost, poate, cei mai mari actori ai natiei noastre. Si atunci, aceasta mostenire te apasa extraordinar… Iata de ce intalnirea mea cu acest personaj a creat pentru mine o complexitate de frici, de incercari, de provocari, incepand cu faptul ca textul trebuie spus ad litteram cum l-a scris Caragiale. El este de o particularitate extraordinara si... asta este si parfumul...”

Trailer Conu’ Leonida (1880 – 2023) https://www.youtube.com/watch?v=ELKwcx1f5KA

Acces 12 +
Durata: 60 de minute, fara pauza
Prima reprezentatie: Bucuresti, 7 aprilie 2023, ora 19:00 – Palatul National al Copiilor, Sala mica
Premiera oficiala : Bucuresti, 27 aprilie 2023, ora 19 – Teatrul Nottara, sala Horia Lovinescu

Bilete pe: www.teatrulstelapopescu.ro, www.mystage.ro , www.iabilet.ro si theatrum.rowww.teatrulstelapopescu.ro
www.facebook.com/TeatrulStelaPopescu
www.instagram.com/teatrulstelapopescu