Clubul de carte Lecturile Insomniacelor isi reia seria intalnirilor lunare
3/37778
calendar_month 21 Oct 2024, 12:24

Sub egida Festivalului International de Carte Transilvania, clubul de carte „Lecturile Insomniacelor” isi reia seria intalnirilor lunare incepand cu data de 24 octombrie 2024, de la ora 18:00, la Insomnia Cafe&Bistro (Strada Universitatii nr. 2, Cluj-Napoca). 

Prima intalnire a acestui nou sezon aduce in prim-plan volumul de poezie „Bestia de zahar”, semnat de autoarea Olga Stefan, care va fi prezenta la intalnire pentru a raspunde la intrebarile cititorilor, dar si sa discute despre propria creatie si despre temele sensibile ale textelor sale.

„Suntem incantati sa reluam seria „Lecturilor Insomniacelor” cu poezie, mai ales una atat de provocatoare ca a Olgai Stefan. Acest club de carte este mai mult decat o simpla intalnire literara – este un spatiu in care ne putem confrunta propriile vulnerabilitati si descoperi frumusetea in imperfectiuni, alaturi de alti iubitori de literatura. Asteptam cu nerabdare sa cream noi legaturi intre carti, autori si cititori in aceasta atmosfera intima si deschisa”, a spus Luminita Rusu, coordonatorul clubului de carte „Lecturile Insomniacelor”. 

Tema discutiei din luna octombrie este „propriile esecuri si inadecvari”, subiect inspirat din versurile incisive si imaginative ale Olgai Stefan, care ofera o abordare poetica a vulnerabilitatilor umane. Volumul „Bestia de zahar” este remarcat pentru stilul sau ireverentios si pentru tonul conversational care transforma textele intr-o mitologie fascinanta a lumii postumane.

Olga Stefan (n. 1988, Hunedoara) este absolventa a Facultatii de Litere din Cluj-Napoca si detine un doctorat in Stiintele Filologiei. Cu un debut poetic notabil in 2006, cu volumul „Toate ceasurile”, autoarea a continuat sa captiveze publicul cu operele sale ulterioare, Bestia de zahar” fiind un volum care exploreaza teme precum artificialitatea si morbiditatea, intr-un stil magistral si inedit.

A doua intalnire a clubului de carte „Lecturile Insomniacelor” va avea loc pe data de 14 noiembrie 2024, cand discutia se va axa pe volumul de proza scurta „Rataciri deliberate” de Doina Gecse-Borgovan, care exploreaza portrete identitare si biografii fictionale cu personaje fascinante. Tema discutiei va fi „Pe unde ratacim?”. 

Participarea la eveniment este gratuita, iar publicul este invitat sa se alature acestei serii captivante de intalniri literare (fie ca au citit cartea sau nu), intr-un cadru intim si prietenos. Insomnia Cafe devine, astfel, locul de intalnire al celor pasionati de literatura si dezbateri pe teme contemporane.

Despre FICT si Lecturile Insomniacelor

Festivalul International de Carte Transilvania (FICT) a fost conceput in anul 2013 cu scopul de a sustine cultura romana.
In timp, FICT a devenit mai mult decat un festival, fiind in prezent o umbrela sub care au loc diferite evenimente care au in centru cartea si care au loc fie cu recurenta, fie ocazional, in functie de diferite nevoi culturale. 

Festivalul International de Carte Transilvania are loc in fiecare an, in toamna, adunand cele mai importante edituri nationale. In cadrul acestuia au loc zeci de evenimente, printre care se numara lansari de carte, intalniri cu scriitori romani si internationali, dezbateri pe teme de actualitate, concerte, spectacole de teatru, recitaluri de poezie. Festivalul reuneste astfel an de an diverse laturi ale artei intr-un proiect unic european, contribuind direct la stimularea interesului pentru cultura si lectura.



Lecturile Insomniacelor este un club de carte care functioneaza sub egida FICT. Intalnirile au loc lunar, iar scopul sau este de a promova si dezbate creatiile literare ale scriitoarelor contemporane.

FICT are un caracter educativ, stiintific, cultural si social, avand scopul promovarii cercetarii stiintifice, a culturii romane, a spiritului civic, sustinerii publicatiilor stiintifice de specialitate, a materialelor de popularizare, organizarii de manifestari stiintifice si expozitionale, cointeresarii.



Sondaj

Care e cel mai frumos stadion din Romania din cele nou construite?