Centrul Clujului s-a umplut de poezie
3/37027
calendar_month 04 Iul 2024, 20:00


Festivalul International de Carte Transilvania (FICT) a lansat proiectul „Geamul cu poezie”, o initiativa care doreste sa aduca oamenii mai aproape de lectura. In cursul zilei de miercuri, 3 iulie, aproximativ 20 de cafenele, magazine si institutii din Cluj-Napoca si-au transformat ferestrele in spatii dedicate poeziei.

Proiectul „Geamul cu poezie” a fost initiat in vara anului trecut de scriitorul Gabriel Bota, directorul festivalului, care a inceput sa scrie poezii pe geamul de la usa intrarii in bloc. Anul acesta, proiectul a fost extins, iar membrii echipei au folosit creta lichida pentru a scrie versuri in mai multe locatii din oras. 

„Traim vremuri in care la fiecare pas vedem reclame. Atunci, de ce sa nu facem reclama si poeziei? Impreuna cu echipa am decis sa ducem acest proiect la alt nivel, sa implicam comunitatea. Am vazut ce impact a avut poezia printre vecinii mei, asadar, suntem siguri ca si oamenii care se plimba prin zonele centrale ale orasului se vor opri sa citeasca niste versuri. Va fi minunat!”, spune Gabriel Bota. 

Poemele scrise pe geamuri apartin atat unor autori consacrati precum Nichita Stanescu, Radu Stanca, Lucian Blaga, cat unor autori contemporani precum Ion Muresan, Daniel Mosoiu, Florina Cusmir. 

                                                 

„Aducem comunitatea mai aproape de literatura si mai aproape de poezie. Imi place sa cred ca fiecare persoana care se opreste sa citeasca aceleasi poezii, automat, se conecteaza, prin lectura, iar oamenii vor avea un subiect de discutie. Vor discuta... poezie!”, Majoritatea persoanelor cu care am discutat despre proiect s-au aratat incantate, ne-au oferit ferestrele lor pentru a scrie versuri”, adauga Bianca Tamas, PR FICT.

Pentru ca iubitorii de poezie sa poata sa gaseasca toate locatiile cuprinse in proiectul „Geamul cu Poezie”, a fost realizata o harta, care sa ii ajute sa citeasca fiecare poem, acestea fiind diferite pe fiecare fereastra in parte. Harta se va putea gasi pe site-ul festivalului si se va actualiza constant.

Reprezentantii FICT isi doresc ca aceasta initiativa sa se raspandeasca la cat mai multe localuri, institutii, scoli din Cluj-Napoca, dar si din tara. Asadar, indeamna pe oricine are o fereastra sa scrie cateva versuri, pentru a impanzi intreaga Romanie cu poezie. 

„Geamul cu poezie” este o activitate premergatoare celei de-a zecea editii a festivalului, #FICT10, care va avea loc in perioada 25-29 septembrie, in Piata Unirii din Cluj-Napoca. Anul acesta festivalul va dura 5 zile, cu una in plus fata de anii anteriori, iar focusul va fi pe evenimente speciale, dezbateri, intalniri cu scriitori si conferinte, dar si pe oamenii FICT-ului. 

FICT este un proiect realizat cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Cluj-Napoca.Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2024?