Cea de-a 21-a editie a Festivalului International de Film ANONIMUL va avea loc intre 12-18 august la Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii
3/37123
calendar_month 18 Iul 2024, 14:05


Filme de la Cannes, Venetia, Locarno si Toronto în competitia de lungmetraj a festivalului


Cea de-a 21-a editie a Festivalului International de Film Independent ANONIMUL va avea loc între 12-18 august 2024, la Sfantu Gheorghe (Delta Dunarii). si anul acesta programul festivalului cuprinde o competitie de lungmetraj, doua de scurtmetraje – romanesti si internationale, si proiectii de film de lungmetraj însotite de întalniri si dialoguri între cineasti si public.

În competitia de lungmetraj a festivalului „avem anul acesta un program cu totul special cu patru puternice voci feminine (din cele cinci filme din competitie), revendicate deja de catre critica internationala ca viitoare generatii de regizori ce trebuie urmarite” spune Ludmila Cvikova – selectionera competitiei de lungmetraj. Toate cele cinci titluri au avut premiera mondiala în cele mai importante competitii din lume: Cannes, Venetia, Locarno fiind apreciate de critica internationala.

Plasat în maretia terestra a Sahelului (Senegal), „Banel & Adama” – prezentat în 2023 în Competitia Oficiala de la Cannes – este o tragica poveste de dragoste ce urmareste doi tineri îndragostiti care lupta cu traditiile rigide pentru independenta si puterea de a decide; o odisee lirica care „descinde hipnotic într-o naratiune mitica cu profunzimea unei fabule atemporale” scriau cei de la Télérama. Regizoarea Ramata-Toulaye Sy „ofera o lectie de mestesug, construind personaje luxuriante, inspirate si puternice, care stapanesc perspectiva povestii, cautand sa-si croiasca un viitor într-o atmosfera narativa obsedant de vie, de la nisip pana la cer.” e de parere Screen International.

Photophobia” regizat de Pavol Pekarcik si Ivan Ostrochovský (care este si producatorul filmului castigator al Trofeului Anonimul din 2022 – „107 Mothers”) a fost selectat în sectiunea Giornate degli Autori de la Venetia, în 2023, unde a fost premiat cu Europa Cinemas Label Award. Filmul – „exceptional de bine realizat, cu o imagine remarcabila” (The Hollywood Reporter) – ne face cunostinta cu Niki, în varsta de 12 ani, care ajunge împreuna cu familia lui într-o statie de metrou din Kharkiv pentru a se adaposti de razboiul terifiant de afara. Pentru familia sa lumina zilei este sinonima cu pericolul de moarte, iar baiatului nu îi este permis sa paraseasca incinta statiei luminata constant de lumina neoanelor. Acesta o va întalni însa pe Vika alaturi de care va descoperi o lume în care e posibil sa te bucuri de soare.

Tot la Venetia, de data aceasta din Selectia Oficiala Orizzonti, a fost aratat prima data si filmul „City Of Wind”, debutul în lungmetraj al regizoarei Lkhagvadulam Purev-Ochir, în care Ze, un tanar de 17 ani, studiaza din greu la scoala pentru a reusi în societatea rece si dura a Mongoliei moderne. Cand Ze o întalneste pe Maralaa, simturile îi sunt trezite si o alta realitate pare posibila. Filmul „este o opera metodica si spirituala care se bazeaza pe interpretarea puternica a lui Tergel Bold-Erdene, care întruchipeaza paradoxurile derutante ale adolescentei cu o îndemanare extraordinara.” scriau cei de la IndieWire. Actorul a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun actor al sectiunii.



Sweet Dreams” a avut premiera în competitia de la Locarno 2023. Filmul semnat de Ena Sendijarevic începe cu moartea subita a lui Jan, stapanul unei plantatii de trestie de zahar dintr-o insula îndepartata din Indonezia, eveniment ce o lasa pe sotia acestuia în stare de soc. Fiul lor împreuna cu sotia lui care nu mai are mult pana sa nasca, vin din Regatul Olandei pentru a mosteni imperiul familiei si sunt consternati sa afle ca amanta lui Jan are un rol crucial în executarea testamentul sau. Renée Soutendijk, interpreta rolului sotiei mosierului, a fost premiata pentru interpretarea sa în cadrul festivalului, cei de la Slant Magazine caracterizandu-i interpretarea ca fiind „absolut seducatoare”.

Distins în 2023 cu Mentiunea Speciala, Concorso Cineasti del Presente, la Locarno, „Excursion„este un film îndraznet, curajos si poetic, în care emotiile protagonistei devin jar încins. O marturie atat de necesara a unei alternative în care regulile sunt facute pentru a fi încalcate, filmul ofera o voce tinerilor care prea des sunt redusi la tacere. Potent emotional si încarcat din punct de vedere politic, debutul Unei Gunjak se impune prin estetica sa intentionat triviala, inspirata de contradictiile tarii natale, rezultand într-un film puternic si necesar, care ti se baga usor pe sub piele.” observau cei de la Cineuropa. În Sarajevo, o adolescenta care cauta validare sustine ca a facut sex, pentru prima data, în timpul unui joc ’adevar sau provocare’ între colegii de gimnaziu. Prinsa în propria-i minciuna, inventeaza o sarcina, si devine centrul unei controverse care scapa de sub control.

Castigatorul Trofeului ANONIMUL va fi ales prin vot de publicul festivalului, iar premiul, în valoare de 3000 de euro.

Programul Festivalului International de Film Independent ANONIMUL cuprinde si anul acesta cele doua competitii de scurtmetraje, romanesti si internationale.
Din cele peste 100 de titluri înscrise în selectia pentru competitia nationala, criticul de film Ionut Mares a ales 14 filme ce vor fi proiectate la Sfantu Gheorghe si intra în cursa pentru premiul de 1000 de euro desemnat prin vot de publicul festivalului. Acestea sunt:

Aparatele fotografice nu înregistreaza aceste lucruri” - regia Alexandru Solomon, „Buffon” - regia Bogdan Theodor Olteanu,
Claudia (Working Title)” - regia Adrian Sitaru,
Daca voi pluti” - regia Bogdan Alecsandru,
FuckYou LoveYou” - regia Elias Ferchin Musuret,
(În) cerc” - regia Andreea Parfenov,
Între marginile zilei” - regia Andreea Lacatus,
Neliniste” - regia Simona Deaconescu,
O alta primavara” - regia Claudiu Mitcu,
Pisica moarta” - regia Ana-Maria Comanescu,
Scuze, sunt Mut!” - regia Michael Cuptor,
Singura si trista” - regia Cristian Dorobantu-Mereuta,
Somnorosii” - regia Tudor Cristian Jurgiu si
WTF Luci!?” - regia Paul Radu.

E îmbucurator ca unii regizori consacraţi nu ezita sa faca în continuare şi scurtmetraje, în care îşi manifesta cautarile formale. Selecţia include cateva astfel de filme, extrem de incitante. Dinspre studenţi sau proaspat absolvenţi vin, de asemenea, propuneri deosebit de interesante, iar unele dintre cele mai stimulante se regasesc în competiţie. La ele se adauga o serie de filme foarte promiţatoare şi surprinzatoare din zona independenta, ale unor oameni de diferite varste, aflaţi la începuturile lor în regie. Abia aştept ca publicul de la ANONIMUL sa descopere şi sa se lase purtat de cele 14 scurte poveşti de viaţa de la aceasta a 21-a ediţie.” a spus Ionut Mares.

În competitia internationala au fost alese 12 titluri din cele peste 200 înscrise din întraga lume. Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj international la ANONIMUL 2024, în valoare de 1000 de euro, va fi ales tot de public dintre:
A Summer's End Poem” - regia Lam Can-zhao (China, Elvetia, Malaezia),
Ebrahim” - regia Elnaz Ghaderpour si Reza Gamini (Iran),
Ella se queda” - regia Marinthia Gutiérrez (Mexic),
Foto di Gruppo” - regia Tommaso Frangin (Italia),
La Gran Obra” - regia Álex Lora (Spania),
Lemon Tree” - regia Rachel Walden (SUA),
Los Mosquitos” - regia Nicole Chi (SUA, Costa Rica),
Nada de todo esto” - regia Patricio Martínez si Francisco Cantón (Argentina, Spania),
Nominantai” - regia Birutė Kapustinskaitė (Lituania),
Tits” - regia Eivind Landsvik (Norvegia),
The Real Truth About the Fight” - regia Andrea Slaviček (Croatia, Spania) si
Ultraviolet” - regia Veerle De Wilde (Belgia, Olanda).

Cred ca am format în timp o echipa între selectori, colegii mei si cu mine pe de o parte si publicul de la ANONIMUL pe de alta parte. As numi-o chiar o echipa ’de lucru’ pentru ca, alaturi de Ludmila Cvikova si cu Ionut Mares, lucram intens pentru a propune filme relevante, diferite si care fac sa putem vorbi împreuna despre cinema. Dar si publicul este acolo, facndu-si datoria de a alege pentru premii, dintre propunerile noastre, acele filme care i-au emotionat, intrigat sau le-au vorbit lor cel mai mult despre cinema.” spune Miruna Berescu, Directorul Festivalului.

Pe langa premiile desemnate prin votul publicului – pentru cele mai bune scurtmetraje, Fundatia Anonimul va alege din competitiile de scurtmetraj romanesc si international castigatorul Premiului „Ovidiu Bose Pastina”, si acesta în valoare de 1000 de euro.

Pana sa-si întalneasca spectatorii în Delta, organizatorii Festivalului propun publicului un WARMUP – SILENT PARTY organizat pe 1 august la J’ai Bistrot Bucuresti în care cei prezenti vor putea întalni echipa ANONIMUL care va pune muzica alaturi de actorul Vlad Brumaru, invitat special al evenimentului. Intrarea la evenimentul ce va începe la ora 20:30 va fi libera.

Înformatii pe: https://t.ly/Q52d5



Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?