hit.ro  »  Stiri  »  Cultura  »  Castigatorul Ursului de Aur de la Berlin, Pe Adamant,din 15 martie in cinematografe

Castigatorul Ursului de Aur de la Berlin, Pe Adamant,din 15 martie in cinematografe

calendar_month 23 Feb 2024, 10:50


Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel international, semneaza regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant).

Filmul a avut premiera la Festivalul International de Film de la Berlin în 2023, unde a castigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

Din juriul care a acordat premiul a facut parte actrita americana Kristen Stewart, dar si regizorul roman Radu Jude.

Adamant este un azil unic – sau mai bine spus nu este un azil. Aceasta structura plutitoare pe Sena, ancorata în centrul Parisului, gazduieste adulti care sufera de tulburari psihice, carora le ofera o altfel de îngrijire, permitandu-le sa se exprime liber prin arta. Pacientii îmbratiseaza arta în toate formele ei – pictura, dans, film sau muzica - iar acest lucru îi fixeaza în timp si spatiu si îi ajuta sa se recupereze sau macar sa îsi pastreze moralul. Filmul le descopera cu grija si blandete personalitatile, vietile de zi cu zi si relatiile. Dupa cum spune însusi Philibert documentarul îsi propune sa „ne arate ceea ce ne uneste, si nu ceea ce ne face diferiti”, încercand sa schimbe astfel perceptia larga despre bolnavii cu afectiuni psihice”.Considerat unul dintre cei mai importanti documentaristi, regizorul Nicolas Philibert a debutat în lumea filmului în 1978 cu filmul intitulat La Voix de son maître, si a regizat numeroase filme precum La Ville Louvre (1990), Le Pays des sourds (1992), Un animal, des animaux (1995), La Moindre des choses (1996), Qui sait? (1999), Être et avoir  (2002), Retour en Normandie (2006), Nénette (2009).

În 2023, regizorul a fost prezent la Bucuresti în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, unde a raspuns întrebarilor publicului prezent la proiectiile cu filmele sale.

Pe Adamant este unul dintre cele mai apreciate filme ale ultimului an, fiind nominalizat la Premiile César, Premiile Academiei Europene de Film, Premiul LUX - Premiul European pentru Film al Publicului.

Presa internationala l-a primit cu foarte mult entuziasm: „Un film înduiosator, plin de simpatie si curiozitate pentru tot ce este uman.” The Guardian, „Filmul este o marturie plutitoare, care ne arata de ce sunt în stare oamenii, daca reusesc sa-si gaseasca calea.”, Hollywood Reporter. „Nicolas Philibert tranforma un loc al fragilitatii într-un regat” (Le Monde).

Pe Adamant poate fi vizionat în avanpremiera, la Bucuresti, pe 9 martie la Cinema Elvire Popesco, iar din 15 martie, filmul ajunge în cinematografele din tara.

 

Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2024?