Societatea Romana de Pneumologie atrage atentia asupra riscurilor infectiei cu Virusul Sincitial Respirator (VSR)
Societatea Romana de Pneumologie avertizeaza populatia cu privire la riscurile asociate Virusului Sincitial Respirator (VSR), o infectie virala extrem de contagioasa, cu impact major asupra sanatatii respiratorii, in special in randul sugarilor, varstnicilor si persoanelor cu comorbiditati. Acesta este unul dintre virusurile care afecteaza sistemul respirator inferior, reprezentand principala cauza a bronsiolitei si pneumoniei in randul copiilor sub doi ani, dar afectand totodata si persoanele adulte vulnerabile, precum varstnici sau cei cu comorbiditati. Povara bolii severe cauzate de VSR este comparabila cu gripa.
In prezent, ne aflam in plin sezon al infectiei cu VSR, aceasta avand o incidenta maxima in lunile de toamna si iarna. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), la nivel mondial, acest virus este responsabil pentru peste 33 de milioane de infectii ale tractului respirator inferior, din care aproximativ 3,2 milioane de cazuri necesita spitalizare, cauzand totodata peste 100.000 de decese anual, majoritatea in randul copiilor mici. In Romania, numarul internarilor din cauza infectiilor respiratorii de sezon a crescut anual, VSR fiind una dintre cauzele majore de morbiditate respiratorie.
Infectia cu VSR este subdiagnosticata la adulti. Fiziopatologia, prezentarea clinica si epidemiologia infectiei cu VSR contribuie la subdiagnosticarea bolii. VSR poate exacerba afectiunile cronice de baza iar infectia poate conduce la infarct miocardic acut, accident vascular cerebral, exacerbari ale astmului si ale BPOC, declin pe termen lung al functiei respiratorii.
Riscurile infectiei cu VSR si grupurile vulnerabile
VSR afecteaza in mod sever copiii sub varsta de doi ani, precum si persoanele cu varsta peste 65 de ani, sau cei cu afectiuni respiratorii sau imunitate compromisa. Simptomele incep de obicei cu o raceala comuna (febra, nas infundat, tuse usoara), dar in cazurile severe poate duce la dificultati respiratorii, scaderea oxigenului din sange si insuficienta respiratorie, necesitand internare de urgenta. Studiile arata ca, pentru unii copii, primul episod de infectie cu VSR poate duce la riscul crescut de astm pe termen lung.
Importanta preventiei si a vaccinarii
Intrucat in prezent nu sunt disponibile tratamente specifice, este nevoie de noi interventii care sa poata preveni spitalizarile si imbolnavirile cauzate de VSR la toti sugarii incepand de la nastere, atunci cand acestia sunt cei mai vulnerabili la forme severe de boala si la varstnici si la cei cu comorbiditati.
Societatea Romana de Pneumologie recomanda masuri riguroase de preventie, mai ales in sezonul rece. Igiena riguroasa a mainilor, evitarea contactului cu persoanele bolnave si evitarea spatiilor aglomerate sunt masuri esentiale pentru reducerea riscului de infectie. De asemenea, pentru categoriile vulnerabile, vaccinarea anti-VSR reprezinta o masura importanta de protectie, prevenind complicatiile severe si reducand povara asupra sistemului medical.
„Preventia este cheia pentru a proteja grupurile vulnerabile si pentru a reduce impactul acestui virus sezonier asupra sistemului de sanatate,” a declarat Prof. Dr. Roxana Nemes, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie. „Alegerea de a ne vaccina si a implementa masuri de igiena corespunzatoare poate face diferenta in prevenirea cazurilor severe de boala, spitalizarilor si chiar deceselor.”
Pentru informatii suplimentare si recomandari specifice, va rugam sa contactati Societatea Romana de Pneumologie sau sa vizitati site-ul oficial al organizatiei.
comunicat