Vaccinarea antigripala: Rolul recomandarilor si increderea in eficacitate
3/35378
calendar_month 19 Oct 2023, 16:15


Probabilitatea ca o persoana sa se vaccineze antigripal depinde de recomandarile profesionistilor din domeniul sanatatii si de increderea in eficacitatea vaccinurilor gripale

• Un nou sondaj, realizat de compania Viatris, dezvaluie motivatiile si barierele pentru vaccinarea antigripala in randul persoanelor cu boli netransmisibile (BNT)

    • Convingerea in ceea ce priveste necesitatea si eficacitatea vaccinurilor, impreuna cu recomandarea profesionistilor din domeniul sanatatii reprezinta factori de influentare pentru decizia de a se vaccina

Odata cu aparitia sezonului gripal, este important ca toata lumea sa inceapa sa planifice sa se protejeze pe sine si pe cei dragi. Conform Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor (European Center for Disease Prevention and Control, ECDC), vaccinarea anuala impotriva gripei este cea mai eficienta metoda de prevenire a gripei sezoniere1, insa acoperirea vaccinarii in Europa este inca scazuta comparativ cu tinta de 75% a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS)2. 

Asa cum a anuntat inca din luna august a acestui an, compania Viatris, companie globala din domeniul sanatatii, a pus la dispozitia pacientilor din Romania vaccinul sau tetravalent impotriva gripei, Influvac® Tetra, pentru sezonul gripal 2023-2024. Influvac® Tetra contine tulpinile gripale recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pentru a fi utilizate in vaccinurile gripale pentru sezonul 2023-20243. Vaccinul gripal tetravalent al companiei Viatris este indicat pentru profilaxia gripei, in special la persoanele care prezinta risc crescut de complicatii asociate. Este recomandat pentru adulti, adolescenti si copii incepand cu varsta de 6 luni si peste. In plus, poate fi utilizat pe toata perioada sarcinii3. Influvac® Tetra  este disponibil si poate fi achizitionat din farmaciile cu circuit deschis, pe baza unei prescriptii medicale de la medicul de familie sau de orice alta specialitate. 

Un nou sondaj online efectuat de Viatris4, investigheaza motivatiile si barierele pentru vaccinarea antigripala in randul persoanelor vaccinate si nevaccinate cu BNT (boli netransmisibile) din Franta, Italia, Spania, Germania, Polonia, Belgia, Portugalia si Republica Ceha. 

In general, 61% dintre respondenti au raportat o opinie pozitiva privind vaccinarea antigripala, crescand la aproape 90% si in randul pacientilor cu BNT care au raportat ca au fost vaccinati antigripal in ultimii doi ani. Cu toate acestea, dintre persoanele care au declarat ca nu au fost vaccinate niciodata impotriva gripei, 42% nu si-au exprimat nicio opinie (nici pozitiva, nici negativa) asupra problemei4.

Conform Uniunii Europene, in fiecare an, pana la 50 de milioane de persoane sunt infectate cu virusuri gripale sezoniere in Europa5. In timp ce oricine se poate infecta, gripa sezoniera prezinta complicatii serioase pentru sanatate pentru persoanele considerate mai fragile si cu risc mai mare, cum ar fi femeile insarcinate, copiii sub 6 ani, varstnicii, persoanele cu BNT si personalul care lucreaza in domeniul sanatatii6. Familia si prietenii acestor populatii aflate la risc pot, de asemenea, transmite gripa, indicand nevoia de a se vaccina. Imunizarea anuala, de la copii mici la adulti, de la persoane fara afectiuni medicale la persoane cu afectiuni medicale, poate ajuta la o mai buna protectie a tuturor persoanelor din comunitate.

Profesionistii din domeniul sanatatii, cum ar fi medicii de familie, medicii de diverse specialitati si farmacistii joaca un rol vital in decizia unei persoane de a se vaccina impotriva gripei sau nu.Potrivit persoanelor cu BNT vaccinate, la nivel global, primii trei factori care le-au determinat sa se vaccineze au fost recomandarea medicului de familie (61%), urmata de propria initiativa (31%) si de dorinta de a se proteja de gripa din cauza afectiunii lor medicale subiacente (18%). Alti factori importanti mentionati de respondentii din acest grup includ protejarea celor dragi, in special in Italia (21%), Polonia (20%) si Belgia (20%) si recomandarea farmacistului, in special in Italia (10%) si Portugalia (11%)4.

Actiunile de informare si constientizare a complicatiilor legate de gripa sunt din ce in ce mai extinse, oamenii fiind foarte deschisi sa primeasca informatii suplimentare cu privire la beneficiile vaccinarii antigripale.

In general, constientizarea complicatiilor legate de gripa este larg raspandita in randul persoanelor cu BNT, desi un procent mai mare a fost raportat de grupul de vaccinati (60% la nivel global) comparativ cu cei nevaccinati (41% la nivel global). In ciuda acestui lucru, aproximativ jumatate dintre persoanele cu BNT vaccinate si nevaccinate au sustinut ca ar fi in continuare interesate sa afle mai multe4.

La nivel global, medicul este cea mai competenta, preferata si mai accesata sursa de informatii privind vaccinurile gripale. La nivel global,persoanele cu BNT vaccinate cauta in principal informatii despre eficacitatea vaccinului: protectie impotriva infectiilor (46% durata protectiei oferite (39% la nivel global), riscurile de a nu primi vaccinarea (37%) si posibilele reactii adverse (37%), in timp ce totodata, uimitor, peste 1 din 3 persoane cu BNT nevaccinate la nivel global au raportat ca nu au primit sau nu au cautat nicio informatie4.

Cu toate acestea, se poate observa o lipsa mai mare a informatiilor atunci cand vine vorba despre beneficiile vaccinarii antigripale. Intr-adevar, in timp ce 70% la nivel global dintre persoanele cu BNT vaccinate sustin ca stiu multe despre aceasta, acest lucru s-a confirmat la nivel global la doar 39% dintre persoanele cu BNT nevaccinate, aproape 1 din 5 persoane din acest grup de populatie declarand ca nu stiu nimic. Cu toate acestea, exista interesul de a afla mai multe informatii, asa cum este exprimat de jumatate dintre respondenti la nivel global4.

Cel mai frecvent beneficiu al vaccinarii cunoscut de persoanele cu BNT, atat vaccinate cat si nevaccinate, este ca vaccinarea poate reduce severitatea simptomelor gripale, asa cum este declarat la nivel global de 80% dintre persoanele vaccinate si, respectiv, de 77% dintre persoanele cu BNT nevaccinate. Alte beneficii ale vaccinarii antigripale sunt mai cunoscute in randul persoanelor cu BNT vaccinate si includ, la nivel global, reducerea spitalizarilor asociate gripei (70%), urmata de prevenirea contractarii gripei (67) si protectia persoanelor mai fragile din jurul lor (60%)4.

Probabilitatea ca o persoana sa se vaccineze antigripal in viitor depinde in mare masura de recomandarile profesionistilor din domeniul sanatatii si de increderea in eficacitatea vaccinurilor gripale, asa cum au fost raportate de jumatate dintre respondenti la nivel global.

Analizand viitorul, la nivel global, aproape toate persoanele cu BNT vaccinate (92%) participante la sondajul companiei Viatris au raportat ca este probabil sau foarte probabil sa primeasca un vaccin gripal. Cu toate acestea, printre persoanele cu BNT nevaccinate, acest lucru scade dramatic la 33% la nivel global. Cel mai frecvent motiv pentru a nu se vaccina la nivel global este convingerea ca vaccinarea nu este necesara deoarece pacientul nu este predispus la gripa (51%), urmata de convingerea ca vaccinurile sunt ineficiente (37%)4.

„La Viatris, ne-am angajat sa ne asumam misiunea de a oferi oamenilor din intreaga lume posibilitatea de a trai mai sanatos in fiecare etapa a vietii, motiv pentru care continuam sa subliniem importanta imunizarii anuale impotriva gripei sezoniere pentru toata lumea, ca modalitate de a se proteja pe sine si pe cei care sunt mai vulnerabili. Cu peste 70 de ani de istorie si dedicare, ne straduim sa oferim tuturor vaccinul nostru antigripal eficace si bine tolerat, care ii vizeaza pe adulti, varstnici inclusiv cei peste 65 de ani si pe copii, incepand cu varsta de 6 luni.”, a declarat Dana Duma Inczeffi, Country Manager Viatris Romania.  

Influvac® Tetra este un medicament eliberat pe baza de prescriptie medicala PRF, la recomandarea medicului. Administrarea Influvac® Tetra trebuie sa se efectueze conform unei recomandari oficiale.

Referinte:

    1. ECDC, Seasonal influenza vaccines https://www.ecdc.europa.eu/en/seasonal-influenza/prevention-and-control/seasonal-influenza-vaccines 
    2. Vaccines Europe, Open letter calling for urgent action to address alarmingly low coverage rates for influenza vaccination https://www.vaccineseurope.eu/news/articles/open-letter-calling-for-urgent-action-to-address-alarmingly-low-coverage-rates-for-influenza-vaccination#note4 
    3. Influvac® Tetra - Rezumatul Caracteristicilor Produsului
    4. Colombo L and Hadigal S, Survey among Non-communicable disease (NCD) patients flu vaccination: Identifying awareness, usage, and unmet needs, abstract presented at the 9th ESWI Influenza Conference, 18 September 2023
    5. European Union, Vaccination Portal https://vaccination-info.eu/en/disease-factsheets/influenza 
    6. World Health Organizational, Influenza (Seasonal) https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal) 

sursa foto: pixabay.com