Topul start-upurilor de tehnologie cu cea mai mare crestere din regiune
3/37895
calendar_month 15 Nov 2024, 11:40


Companiile romanesti Questo, Steepsoft AI si Ascendia sunt in topul start-upurilor de tehnologie cu cea mai mare crestere din regiune, conform Deloitte Technology Fast 50 Europa Centrala. Alte opt start-upuri locale au fost recunoscute la nivel regional

•    Start-upurile locale Finqware, Plant an App si Kinderpedia au fost incluse in categoria „Companies to Watch”

•    La categoria „Impact Stars”, clasamentul regional ofera recunoastere companiilor romanesti SymphoPay, Infosec Center si Innoship

•    De asemenea, DRUID a fost desemnat castigatorul categoriei speciale CE Tech Rocketship, oferite de Google Cloud, partenerul de tehnologie al programului la nivel regional, iar Hermix a primit o recunoastere speciala la aceeasi categorie

Companiile romanesti Questo, Steepsoft AI si Ascendia sunt in topul start-upurilor de tehnologie cu cea mai mare crestere din regiune, fiind incluse in categoria principala a clasamentului Deloitte Technology Fast 50 Europa Centrala 2024. Questo, care a creat o platforma ce permite explorarea in lumea reala a obiectivelor turistice cu ajutorul unor jocuri create pe baza informatiilor legate de istoria si cultura fiecarei destinatii, s-a clasat pe locul 13, cu o rata de crestere de 1.955%, inregistrata in perioada 2020-2023. Steepsoft AI, care se afla pe locul 32, cu o rata de crestere de 1.008% in ultimii patru ani, dezvolta algoritmi personalizati de inteligenta artificiala (IA) care optimizeaza performanta si acuratetea in diverse activitati, precum analiza predictiva sau procesarea limbajului natural. Ascendia, care a avut o crestere de 822% intre 2020 si 2023, ce o plaseaza pe locul 45 in clasament, creeaza solutii de e-learning pentru diverse domenii - educatie, traininguri pentru angajati, asistenta medicala, divertisment – ce pot fi utilizate atat in sectorul privat, cat si in cel public.

De asemenea, start-upurile romanesti Finqware, Plant an App si Kinderpedia au fost incluse in categoria „Companies to Watch”, care reuneste companiile cu cea mai rapida dezvoltare in perioada 2021-2023, dar care inca nu indeplinesc criteriile pentru a intra in principala categorie a topului Fast 50. Finqware, care se afla pe locul 6, cu o rata de crestere de 856%, ofera solutii de automatizare a activitatilor de management al numerarului, de contabilitate si de reconciliere a operatiunilor financiare ale companiilor. Plant an App, care a avut o crestere de 252% intre 2021 si 2023, ce o plaseaza pe locul 19 in aceasta categorie, creeaza aplicatii cu ajutorul inteligentei artificiale, precum Bazinga AI, o platforma no-code ce permite construirea de proofs of concept (POC) functionale pe baza de IA, cu ajutorul carora companiile pot sa valideze rapid rentabilitatea si fezabilitatea unei investitii in IA. Kinderpedia, care se afla pe locul 24, cu o crestere de 119%, a creat o solutie completa de comunicare si management pentru scoli si gradinite.

La categoria „Impact Stars”, care premiaza start-upurile ale caror produse sau servicii au efecte pozitive asupra mediului de business, societatii sau mediului inconjurator, in domeniul diversitatii sau al inovatiei, clasamentul Deloitte Technology Fast 50 din Europa Centrala 2024 ofera recunoastere companiilor romanesti SymphoPay, Infosec Center si Innoship. SymphoPay a creat o platforma cloud de integrare a platilor la POS pentru banci si comercianti, Infosec Center a dezvoltat un sistem integrat de monitorizare avansata a echipamentelor industriale si de mentenanta predictiva, iar Innoship este o platforma avansata care permite comerciantilor cu amanuntul sa optimizeze livrarile catre clienti.



Recunoasterea speciala CE Tech Rocketship, oferita de Google Cloud, partenerul de tehnologie la nivel regional al programului Deloitte Technology Fast 50 Europa Centrala, ii revine start-upului romanesc DRUID, specializat in dezvoltarea de asistenti virtuali inteligenti dedicati proceselor complexe din organizatii. De asemenea, Google Cloud a oferit o recunoastere speciala in cadrul acestei categorii companiei locale Hermix, care a dezvoltat o platforma care ajuta companiile sa cunoasca oportunitatile de business din sectorul public prin automatizarea activitatilor de marketing pentru zona business-to-government, a celor de vanzare si de pre-vanzare, precum si de participare la licitatii publice.

„Romania este reprezentata in editia din acest an a programului Fast 50 Europa Centrala in toate categoriile clasamentului, prin nu mai putin de 11 start-upuri, care au reusit sa se remarce prin cresterea accelerata din ultimii ani, prin potentialul de dezvoltare, prin efectele pozitive in diverse domenii ale solutiilor inovatoare pe care le-au creat, precum si prin potentialul de business la nivel global al solutiilor dezvoltate de ei. Aceste rezultate reflecta diversitatea si potentialul ecosistemului romanesc de start-upuri, la a carui dezvoltare suntem onorati sa contribuim prin beneficiile pe le care le aduce platforma Fast 50”, a spus Andrei Ionescu, Partener, Consulting Market Leader pentru Deloitte Romania si coordonatorul programului Deloitte Technology Fast 50 Europa Centrala in Romania.

Companiile de tehnologie cu cea mai mare crestere din Europa Centrala

Castigatorul principalei categorii a clasamentului, care ofera recunoastere companiilor de tehnologie infiintate in urma cu cel putin patru ani si care au cea mai rapida crestere in Europa Centrala, este Oddin.gg, din Republica Ceha, cu o crestere a veniturilor de 7.958%, care a creat un ecosistem end-to-end de pariuri sportive pentru esports.

Companiile incluse in clasamentul principal din acest an au inregistrat o crestere medie de 1.604%.

Clasamentul din acest an, aflat acum la cea de-a 25-a editie, este dominat de jucatori din domeniul software (28), urmat de domeniile fintech (sapte companii), media si divertisment (cinci companii), tehnologii de mediu (patru companii), si de comunicare, hardware si sanatate (catre doua companii).

Categoriile „Companies to watch” si „CE Tech Rocketship”

Pe langa categoria principala, care include companiile cu cea mai mare crestere din sectorul tehnologiei, programul Deloitte 2024 Central Europe Technology Fast 50 include si categoria „Companies to watch”, care ofera recunoastere start-upurilor ce inca nu indeplinesc criteriile pentru clasamentul principal Fast 50. Prima pozitie din aceasta categorie, in care au intrat companii cu venituri de minimum 10.000 de euro in 2021 si 2022 si de cel putin 30.000 de euro in 2023, i-a revenit start-upului Patron GO, din Cehia, care foloseste open banking, analiza datelor si expertiza umana pentru a identifica si sugera clientilor modalitati mai bune de a-si gestiona finantele. Compania a inregistrat o rata de crestere de 1.169%.

Categoria „CE Tech Rocketship”, prin care Google Cloud ofera recunoastere companiilor ce dezvolta solutii de calitate, cu potential de a fi implementate la nivel global, este dominata anul acesta de Romania, prin DRUID, castigator al categoriei, si prin Hermix, care a obtinut o recunoastere speciala.

comunicat



Sondaj

Care credeti ca a fost cel mai asteptat film din 2024?