SpOTTO: cainele-robot scaneaza si monitorizeaza echipamentele de productie de la uzina BMW Group din Hams Hall
3/36643
calendar_month 10 Mai 2024, 14:45


Un robot patruped numit "SpOTTO" s-a alaturat recent echipei de la uzina BMW Group din Hams Hall (Marea Britanie). Cainele-robot autonom scaneaza uzina, sprijina intretinerea si asigura ca procesele de productie sa se deruleze fara probleme. Echipat cu senzori vizuali, termici si acustici, SpOTTO este implementat intr-o serie de cazuri de utilizare unice: pe de o parte, colecteaza date valoroase pentru reprezentarea digitala a uzinei; pe de alta parte, serveste drept supraveghetor al intretinerii instalatiilor de productie. "Virtualizarea, automatizarea si inteligenta artificiala sunt pilonii centrali ai BMW iFACTORY", explica Klaus von Moltke, vicepresedinte executiv BMW AG pentru Productia de Motoare. "Exemple de aplicatii indraznete si inovatoare, cum ar fi cele de la uzina din Hams Hall, prezinta intreaga gama de posibilitati."

Geaman digital complet conectat: date mari pe trei niveluri

SpOTTO joaca un rol esential in crearea si rafinarea imaginea digitala complet conectata al uzinei. Reprezentarea digital functioneaza pe trei niveluri: la primul nivel sunt generate reprezentari 3D ale intregii uzine. Al doilea nivel cuprinde un strat mare de date in care cainele-robot autonom, facilitatile de productie si sistemele IT din fabrica furnizeaza toate informatiile relevante. La al treilea nivel - nivelul aplicatiei -, programele dedicate sorteaza datele colectate in unitati inteligibile si urmaribile. Combinatia acestor trei niveluri face ca geamanul digital complet conectat sa fie unic. Acum, folosind aplicatii, expertii de la uzina din Hams Hall pot evalua si utiliza aceste date. Exemplele de aplicatii includ asigurarea calitatii si planificarea productiei. Dirk Dreher, directorul uzinei BMW Group din Hams Hall, este incantat: "Multumita reprezentarii digitale a fabricii avem o cantitate enorma de date si evaluari precise, precum si o imagine in timp real a proceselor de productie. Echipa de proiect de la uzina din Hams Hall a creat scenarii de utilizare unice pentru prietenul nostru patruped si l-a integrat perfect in procesele noastre".

Un supraveghetor de incredere pentru intretinere

Datorita senzorilor sai vizuali, termici si acustici, SpOTTO este capabil sa efectueze numeroase sarcini de intretinere. De exemplu, el monitorizeaza temperatura echipamentului de productie si recunoaste imediat daca o instalatie se supraincalzeste in timpul functionarii - un semn timpuriu al potentialei defectiuni. De asemenea, la uzina BMW Group din Hams Hall, SpOTTO este specializat in identificarea scurgerilor in liniile de aer comprimat utilizate in productie. Avand in vedere ca aerul comprimat necesita o cantitate substantiala de energie, detectarea rapida a scurgerilor poate reduce consumul de energie.

 SpOTTO a fost creat de Boston Dynamics cu numele de produs "Spot". Este un robot agil suficient de mic pentru a fi folosit in interior, care urca scari si traverseaza cu usurinta terenuri accidentate. "Spot" a fost redenumit SpOTTO la uzina din Hams Hall - aduce un omagiu istoriei fabricii britanice de motoare. Gustav Otto a fost unul dintre fondatorii BMW si fiul lui Nicolaus Otto, parintele motorului termic in patru timpi. In 2023 au fost produse peste 400.000 de motoare la uzina din Hams Hall, care, alaturi de SpOTTO, are si aproximativ 1.600 de angajati. Inainte de introducerea lui SpOTTO in uzina, o echipa dedicata a testat pentru ce activitati ar fi potrivit cainele-robot intr-un proces de dezvoltare de un an. Alte utilizari potentiale sunt testate in prezent in subsolul tehnic al uzinei: acestea includ citirea comenzilor de operare analogice sau efectuarea de secvente complexe de miscari care fac robotul patruped si mai bun in accesarea zonelor de productie greu accesibile. Pe langa Hams Hall, si alte uzine BMW Group testeaza in prezent utilizarea cainilor-robot. 

Colaborarea cu parteneri de incredere

Marco da Silva, director de dezvoltare a produsului Spot la Boston Dynamics, explica: "Mediul de lucru de la uzina din Hams Hall este foarte potrivit pentru inspectii industriale folosind un robot patruped precum SpOTTO. Robotul poate prelua cu usurinta finalizarea a numeroase sarcini de monitorizare repetabile, astfel incat echipa de intretinere a uzinei sa se poata concentra pe intretinere. Suntem mandri de modul in care robotul a fost integrat in fabrica".