Prioritatea principala a Binance este siguranta utilizatorilor, iar o parte importanta a acestui lucru este informarea despre cele mai comune escrocherii si cum pot fi evitate. Infractorii crypto concep constant noi modalitati de a exploata utilizatorii nepregatiti, inclusiv pe cei care vizeaza comerciantii peer-to-peer (P2P). O astfel de tactica care a castigat tractiune este inselatoria Paid-but-Canceled (platita, dar anulata).
Intelegerea escrocheriei “Platita, dar anulata”
Escrocheria “Platita, dar anulata” este o schema frauduloasa in care vanzatorii de criptomonede peer-to-peer conving cumparatorii sa-si anuleze comanda, dupa ce cumparatorii au efectuat deja plata. Se desfasoara, de obicei, in urmatorii pasi:
1. Promovarea ofertei: escrocul (vanzatorul) posteaza un anunt pe o piata P2P, oferind sa vanda criptomonede la o rata foarte atractiva.
2. Initierea tranzactiei: un cumparator nepregatit initiaza tranzactia si transfera plata in contul vanzatorului. In acest moment, escrocul poate solicita numarul de telefon al cumparatorului, contactul WhatsApp sau Telegram sau poate cere cumparatorului sa-l contacteze.
3. Convingerea cumparatorului: dupa ce primeste plata, vanzatorul contacteaza cumparatorul si ii ofera un motiv aparent legitim pentru a-si anula comanda. Escrocul ar putea pretinde ca a fost o eroare in tranzactie sau ca trebuie sa reinitieze tranzactia din anumite motive.
4. Anularea comenzii: avand incredere in vanzator, cumparatorul anuleaza comanda pe platforma fara a primi criptomonede sau a-si recupera banii.
5. Disparitia: odata anulata comanda, escrocul dispare cu banii cumparatorului, lasandu-l fara recurs.
Un scenariu obisnuit este ca escrocii sa trimita mesaje pretinzand probleme de plata si cerand cumparatorilor sa-si anuleze comenzile sau sa contacteze un numar extern pentru asistenta. Odata contactati, ei ii conving pe cumparatori sa anuleze comanda.
O variatie usor diferita a aceleiasi fraude este ca vanzatorii de criptomonede sa solicite numerele de telefon ale cumparatorilor dupa plata, pretinzand ca au nevoie de ele pentru a verifica comanda. Vanzatorii ar solicita apoi cumparatorilor sa-si impartaseasca datele de contact. Ei contacteaza apoi cumparatorul offline, convingandu-l sa anuleze comanda sub false pretexte. In ambele cazuri, rezultatul este acelasi: cumparatorii, care au efectuat deja plata, nu mai vad niciodata nici banii lor, nici criptomonedele pe care credeau ca le cumpara.
Evitarea escrocheriei “Platita, dar anulata”
Singura modalitate prin care infractorii pot finaliza escrocheria este convingand cumparatorii sa anuleze comanda. Daca solicitarea lor de anulare a comenzii este legitima si justificata, trebuie sa returneze mai intai fondurile.
1. Evitati sa anulati comenzile dupa ce ati efectuat o plata: nu anulati niciodata o comanda dupa ce ati efectuat o plata, pana cand nu ati confirmat ca rambursarea a fost creditata inapoi in contul dumneavoastra.
2. Fiti vigilenti: fiti atenti la ceea ce pretind vanzatorii, mai ales daca vedeti oferte care sunt prea bune pentru a fi adevarate. Daca simtiti ceva suspect, raportati cazul, proactiv, echipei noastre de asistenta.
3. Pastrati conversatiile pe Binance: mentineti intotdeauna toate comunicarile privind tranzactiile P2P in cadrul platformei Binance, pentru a asigura integritatea. Nu impartasiti informatiile de contact.
Daca ati efectuat plata si ati notificat vanzatorul, dar vanzatorul nu reuseste sa elibereze comanda dupa ce a confirmat primirea platii, faceti un apel. Echipa noastra de asistenta va poate ajuta sa eliberati comanda.