Sase noi startupuri se alatura programului Orange Fab in urma apelului de proiecte 5G
3/35301
calendar_month 02 Oct 2023, 15:05


Orange Romania anunta includerea in programul de accelerare Orange Fab a sase noi startupuri ce au fost selectate in urma apelului de proiecte 5G anuntat in primavara acestui an. Alese din peste 20 startupuri inscrise, cele 6 companii selectate au dezvoltat solutii inovatoare in domenii precum logistica si managementul inteligent al depozitelor, navigarea la distanta a barjelor de marfa, servicii de recunoastere vizuala si analiza bazata pe AI sau software pentru controlul de la distanta al robotilor umanoizi printr-o solutie VR.

Prin alaturarea celor sase companii de tehnologie, acceleratorul Orange Fab ajunge la un numar total de 50 de startup-uri inscrise in program din 2017 si pana in prezent. In cei 6 ani, Orange Fab si-a extins constant domeniile de activitate pentru a raspunde mai eficient nevoilor de business ale clientilor, vizand directii precum retelele 5G si retelele viitorului, IoT si obiecte conectate, smart city si mobilitate, fintech, smart retail, media si divertisment, sanatate si educatie digitala. Orange Fab a achizitionat, pana in prezent, produse si servicii in valoare de 2,2 milioane de euro de la startup-urile incluse in program, implementand alaturi de acestea peste 100 de proiecte.

“In scurt timp urmeaza sa incepem colaborarea cu cele 6 noi startupuri care se alatura programului Orange Fab, dar mai ales sa integram si sa valorificam performantele tehnologiei 5G in serviciile lor. In plus, resursele tehnologice oferite ce celor doua laboratoare 5G Orange, din Bucuresti si Iasi, vor contribui la accelerarea business-urilor lor si vor crea noi scenarii de utilizare ale acestei tehnologii. Fie ca se vor adauga portofoliului de servicii oferite clientilor nostri B2B sau vor fi integrate in produse interne, credem ca cele 6 companii dezvolta solutii cu mare potential, iar programul Orange Fab este aici pentru a le sustine prin acces la cele mai noi tehnologii si mentorat din partea expertilor Orange.” a declarat Ana Ciobanu, Startup Programs Manager, Orange Romania.

AI Vision este o platforma de analiza video bazata pe AI ce foloseste date de la camere video pentru a identifica peste 26 de clase de obiecte precum foc, arme ori violenta, avand posibilitatea sa anonimizeze prin blurare persoane si vehicule in live stream-uri sau videouri. Aplicatia foloseste infrastructura Orange de edge-compute integrata tehnologiei 5G, ce utilizeaza componentele URLLC (latenta scazuta de 8ms) si eMBB (throughput foarte crescut) pentru a transmite rapid alarme catre dispozitive conectate la reteaua privata 5G. Utilizatorii au un management centralizat si criptat a stream-urilor video, iar firmele de securitate si cele de paza electronica primesc alarmele extrem de rapid la dispecerat. Platforma ajuta, de asemenea, municipalitatile sa identifice in timp real congestiile din trafic.

Agora Robotics este o companie deep tech care dezvolta roboti mobili autonomi pentru managementul depozitelor si procesele logistice. In timpul pandemiei au dezvoltat un robot autonom de dezinfectie cu lumina UVC iar la inceputul anului viitor vor iesi pe piata cu un robot industrial autonom de curatat podele. Viziunea pe termen mediu a companiei include dezvoltarea unui ecosistem de roboti autonomi care sa ofere servicii complete si integrate de automatizare a proceselor logistice. Din ecosistem vor mai face parte si un robot de inventariere la raft si unul de transport intern pentru depozite. Robotii Agora folosesc tehnologia 5G pentru transmitere si analiza de date, control remote al flotei de roboti si o mai usoara integrare in IoT. 



Cautcurier.ro este o platforma inovatoare pentru piata de curierat din Romania, ce ofera clientilor posibilitatea de a reduce numarul de retururi pentru produsele deteriorate din cauza transportului sau a manipularii defectuoase. Startup-ul faciliteaza astfel adoptarea unei strategii sustenabile de reducere a amprentei de CO2 pentru business-urile din e-commerce, transport si logistica prin trackXs: un smart tag ce monitorizeaza in timp real coletele pentru localizare, socuri, securitate, cadere libera, inclinare, temperatura si umiditate. Cautcurier.ro a integrat in aceasta platforma si un marketplace B2B ce conecteaza business-urile cu firmele de last-mile delivery, platforma ce automatizeaza managementul rutelor pentru curieri.

IRIS Robotics a dezvoltat software pentru controlul de la distanta al robotilor umanoizi printr-o solutie VR. Aceasta este dezvoltata in special pentru sectorul medical, bancar si cel de educatie. Modulele de aplicatie dezvoltate si personalizate includ: comunicare in mai multe limbi, prezentari interactive si chestionare pentru a verifica cunostintele acumulate, dar si integrare cu Chat GPT folosit pentru comunicare complexa. Solutiile create permit personalizarea pentru fiecare client si dezvoltarea de functionalitati la comanda pentru a adresa in mod specific nevoile fiecarei organizatii.

Trading Line ofera solutii integrate de logistica si control la distanta pentru navele de marfa, fie ele autonome sau semi-autonome. Centrul de pilotare de la distanta controleaza navele si macaralele portuare, imbunatatind securitatea si eficienta transportului. Datorita capabilitatii de transmisie live, activitatea de transfer a marfurilor poate fi urmarita in timp real, asigurand un serviciu transparent si eficient.

Soft Tehnica este un dezvoltator de produse software cu un portofoliu extins de servicii, de la e-commerce, semnatura electronica, software de management al afacerilor, aplicatii mobile, e-learning, solutii personalizate pentru administratia publica, custom software si aplicatii bazate pe AR, AI si VR. Aidoo by Soft Tehnica reprezinta o inovatie in domeniul comunicarii virtuale, combinand cu creativitate hologramele 3D, tehnologiile AI si interactiunile in timp real pentru a schimba fundamental modul in care se relationeaza cu clientii sau publicul tinta. Inteligenta artificiala avansata permite Aidoo sa inteleaga intrebarile si nevoile utilizatorilor, oferind raspunsuri precise si adaptate.

Mai multe informatii despre oportunitatile oferite de programul de accelerare si despre startup-urile ce fac parte din Orange Fab sunt disponibile pe: https://www.orangefab.ro/



Sondaj

Care e cel mai frumos stadion din Romania din cele nou construite?