S-a lansat prima platforma online de digitalizare a comunicarii in neonatologie
3/34929
calendar_month 30 Mai 2023, 16:37
   • ARNIS lanseaza prima platforma online de digitalizare a comunicarii in neonatologie, in colaborare cu Sectia Neonatologie 1 a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca

Asociatia Romana pentru Nou-nascutii Indelung Spitalizati – ARNIS lanseaza proiectul ”SUS-TIN – Crestem (SUS) calitatea serviciilor medicale-sociale in Terapie Intensiva Neonatala (TIN), iar beneficiarii devin ulterior donatori (SUSTIN)”, in colaborare cu Sectia Neonatologie 1 a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca, cu sprijinul financiar de 99,995 euro acordat de Active Citizens Fund Romania, program finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Scopul Platformei de digitalizare SUS-TIN este facilitarea comunicarii si cresterea calitatii serviciilor medicale si sociale acordate nou-nascutilor (prin comunicarea parinte-copil, educare si informare a parintilor, comunicare medic-pacient), dar si dezvoltarea sustenabilitatii si capacitatii de fundraising a ARNIS. Valoarea totala a proiectului este de 107.782 euro si este implementat in perioada 04.2022-02.2024 de ARNIS ca proiect pilot, alaturi de sectia Neonatologie 1 a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca. ARNIS intentioneaza sa adauge 1 maternitate noua / an, ca partener al platformei SUS-TIN.

Ideea proiectului SUS-TIN a rezultat dintr-o buna cunoastere a nevoilor cu care se confrunta pacientii tratati in sectiile de neonatologie din Romania, dificultati intampinate in cei aproape 10 ani de cand asociatia de pacienti ARNIS deruleaza programe in beneficiul parintilor, nou-nascutilor si cadrelor medicale din sistemul medical public. Platforma este un mijloc ce pune impreuna toate partile implicate in ingrijirea bebelusului:  parinti, cadre medicale si ARNIS.

Pe perioada finantarii ACF, Platforma de comunicare digitala SUS-TIN va veni in sprijinul a 300 de nou-nascuti internati in Terapie Intensiva Neonatala si 2500 copii nascuti nascuti la termen anual, dar si parintii lor, 5600 de persoane, alaturi de beneficiari indirecti ai proiectului, cele 60 de cadre medicale ale sectiei Neonatologie 1 din Spitalul clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca.

Servicii si beneficii pe care le aduce Platforma SUS-TIN (https://sus-tin.arnis.ong/) – versiunea desktop:

1. Comunicare video parinti-bebelus din Terapie Intensiva Neonatala: transmisiune live (fara a fi stocata) si fara sunet a imaginilor cu bebelusul din incubator, doar catre propriul parinte, printr-o retea video de 25 camere, instalata in sectiile Terapie Intensiva Neonatala si Prematuri ale SCJU Cluj-Napoca, eliminand distantarea fizica din cauza epidemiilor, a lipsei de spatiu din maternitati, sau din cauza programului de munca sau a limitarilor financiare pentru transport, a locuirii in alte orase a familiei, etc.. Platforma completeaza contactul fizic si contribuie astfel la integrarea mai usoara a bebelusului in familie, la reducerea nivelului de stres pentru parinti, la cresterea lactatiei si la realizarea atasamentului parinte-copil;

Mai multe informatii referitoare la beneficiile sistemlor de de camere video pentru transmisiuni in direct in sectia de Terapie Intensiva Neonatala (EN: ”Camera systems for live streaming in the neonatal intensive care unit (NICU)”) - https://arnis.ong/sus-tin/ dezvoltat de EFCNI si tradus in limba romana de Prof. Dr. Gabriela Zaharie si Asist. Univ. Dr. Monica Hasmasanu (Sectia Neonatologie 1 a SCJU Cluj-Napoca) in cadrul proiectului ”SUS-TIN.2. Educarea parintilor despre ingrijirea bebelusului: materialele educative sunt disponibile gratuit parintilor, nelimitat, indiferent de maternitate, la nivel national:

-Pentru viitori parinti sau parinti cu bebelus la termen - Curs de puericultura cu 6 capitole in fomat video (durata de studiu 3 ore), realizat de specialisti din sectiile Neonatologie si Ginecologie a SCJU Cluj-Napoca. Dupa finalizarea studiului, se va elibera Adeverinta de participare, pentru obtinerea Atestatului (ce da dreptul tatalui la 10 zile de concediu paternal); 

-Pentru parintii cu bebelus indelung spitalizat - 13 Seminarii video realizate de specialisti in neonatologie, recuperare medicala si cognitiva, despre ingrijirea specifica ce trebuie acordata acestor copii pe perioada spitalizarii si ulterior.

3. Comunicare medici-parinti cu nou-nascuti in Terapie Intensiva Neonatala: Comunicare pe chat sau intalniri online cu medicul curant din SCJU Cluj-Napoca, dar si remindere de programari pentru recuperarea medicala ulterioara a copilului. Acest sub-domeniu va fi disponibil in toamna 2023.

4. Fundrasing: Accesul la serviciile platformei este gratuit, insa in orice moment, parintii beneficiari pot devii donatori recurenti, sustinand astfel sustenabilitatea ARNIS si pe viitorii parinti care trec printr-o situatie similara;

5. Comunicarea rezultatelor pe platforma: realizarile platfomei vor fi communicate actualizat catre public, atat rezultatele fundraising-ului, cat si informatii referitoare la utilizarea platformei de catre beneficiari. 

“Dupa o munca de programare IT de 10 luni, reusim sa lansam astazi platforma SUS-TIN, creata de la zero, croita pe nevoile parintilor si ale bebelusilor si adaptata modului de lucru al cadrelor medicale din neonatologie. Este un vis devenit realitate, un vis ce va aduce multa alinare parintilor fiind in contact cu bebelusii lor si ii va ajuta sa fie bine informati si educati. Ii invit pe parintii beneficiari sa sustina ARNIS prin donatii recurente, luna de luna, acest mecanism fiind singura solutie pentru a putea extinde platforma si in alte maternitati.” a declarant Corina Croitoru, Presedinte si Membru fondator ARNIS.

Proiect derulat de Asociatia Romana pentru Nou-nascutii Indelung Spitalizati - ARNIS in colaborare cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca, sectia Neonatologie 1, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund Romania, program finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este facilitarea comunicarii si cresterea calitatii serviciilor medicale si sociale acordate nou-nascutilor si dezvoltarea sustenabilitatii si capacitatii de fundraising a ARNIS.