Revolutia sigurantei: Romanii aleg incuietorile moderne si se indreapta catre magazine specializate
3/36996
calendar_month 01 Iul 2024, 17:00


In ultimii trei ani, 70% dintre romani au achizitionat incuietori clasice, iar doar 30% au optat pentru incuietori moderne, cu parametri de securitate superiori, potrivit unui studiu realizat de ASSA ABLOY Opening Solutions Romania. Cu toate acestea, tendinta de achizitie pentru viitor indica o crestere semnificativa a interesului pentru solutii moderne, de trei ori mai mare decat pentru cele clasice. De asemenea, romanii incep sa cumpere mai mult din magazine specializate sau direct de la producator, acest aspect fiind o dovada a constientizarii tot mai mari cu privire la necesitatea securizarii locuintei si a familiei.

„Peste doua treimi dintre clienti au optat in ultimii trei ani pentru incuietori traditionale, dar interesul pentru tehnologiile avansate creste constant. Potrivit analizei noastre, 16% dintre clienti se vor orienta la urmatoarea achizitie catre solutii moderne, in timp numarul celor interesati de incuietorile clasice este in scadere”, a declarat Florin Tihulca, Director, Head of Romania, ASSA ABLOY Opening Solutions Romania.



In decursul ultimilor trei ani, 76% dintre clienti au cumparat lacate, aproximativ 20% au investit in solutii de securitate inteligente, iar 15% au optat pentru cutii de valori. In viitor, lacatele raman pe lista de cumparaturi a doar 3% dintre respondenti, in timp ce interesul pentru solutiile smart si cutiile de valori se mentine constant.

Principalul motiv pentru schimbarea sau imbunatatirea solutiei de acces este defectarea sistemelor existente (45%). Alti factori des mentionati, in special de catre persoanele cu varsta de sub 30 de ani, sunt constientizarea faptului ca multe incuietori pot fi deschise facil, o senzatie generala de nesiguranta sau confruntarea cu o amenintare directa de furt/efractie.

Achizitiile specializate, in ascensiune

Pana in prezent, clientii au achizitionat incuietori si solutii de securitate in principal din magazinele DIY sau hypermarketuri, acestea reprezentand locul principal de cumparaturi pentru 53% dintre respondenti. Magazinele specializate au fost urmatoarea destinatie populara – cu un procent de 37%, in timp ce 36% achizitioneaza online, de multe ori direct de la producator. 

De asemenea, o proportie semnificativa a achizitiilor s-a realizat in principal online, fie direct de la producator (9%), fie prin intermediul unui retailer (7%), iar 5% din clienti au ales sa comande produsele de securitate in cadrul unor livrari mai ample.

Pentru achizitiile viitoare, cota unitatilor DIY si hypermarketurilor ca prima optiune de cumparaturi va cobori la 43%. Pe de alta parte, compania remarca o tendinta de crestere a achizitiilor din magazinele specializate, care se estimeaza ca vor ajunge destinatia principala pentru 26% dintre cumparatori, precum si a celor online direct de la producator, prognozate sa reprezinte alegerea favorita pentru 13% dintre clienti. 

„Observam o schimbare semnificativa in preferintele de achizitie ale clientilor, cu o tendinta clara catre locatii specializate, inclusiv online. Aceste evolutii reflecta dorinta clientilor de a avea acces la produse de specialitate si la inovatii tehnologice in domeniul securitatii, ceea ce indica o tendinta clara spre solutii mai avansate si personalizate pentru nevoile lor de securitate", a adaugat reprezentantul ASSA ABLOY Opening Solutions Romania.



Potrivit analizei realizate de ASSA ABLOY, cel mai important criteriu luat in calcul la achizitie este pretul (49%), urmat indeaproape de garantia de calitate (42%) si de nivelul de securitate (31%). Alti factori mentionati frecvent au fost recomandarile venite din partea unui specialist si caracteristicile tehnice speciale (ambele mentionate de 25% dintre clienti), urmate de perioada de garantie si experienta anterioara pozitiva (ambele 20%).



Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?