Raportul Binance la jumatatea anului arata o industrie cripto sanatoasa
3/35105
calendar_month 20 Iul 2023, 20:35

Platforma  globala de schimb de criptomonede Binance a lansat raportul sau semestrial care detaliaza starea de sanatate a industriei. Lansat la sfarsitul primului semestru al 2023, raportul de 120 de pagini acopera verticale-cheie din industrie, inclusiv Bitcoin si layer-1s; layer-2s; monede stabile; DeFi; si NFT-uri. De asemenea, analiza examineaza jocurile, metaversul, finantarea si adoptarea institutionala.

Raportul cuprinzator de la jumatatea anului dezvaluie stadiul adoptarii, utilizarii si inovatiei in fiecare categorie majora. Analiza continuta in raportul semestrial al Binance ofera un argument convingator pentru ca industria sa fie intr-o stare de sanatate mai buna decat se astepta, formand o baza solida pentru cresterea in semestrul al doilea si in 2024.

Principalele concluzii includ:

    • Capitalizarea totala a pietei a crescut cu 30% de la an la an, inchizandu-se la 1,17T USD pe 30 iunie.
    • Dominatia Bitcoin a incheiat semestrul la cel mai inalt nivel din aprilie 2021, in timp ce corelatia sa cu TradFi este acum la cel mai mic nivel din ultimii trei ani.
    • In ciuda unei scaderi de 7% a valorii de piata globala a monedelor stabile, USDT a inregistrat o crestere cu 26% a cotei de piata in ultimul an (YtD).
    • Liquid staking a devenit cel mai mare sector DeFi.

Raportul evidentiaza valori care nu sunt imediat evidente pentru comerciantii zilnici, dar a caror crestere poate fi interpretata ca pozitiva. De exemplu, volumul de tranzactionare a Bitcoin a crescut cu 185% YtD, in timp ce tranzactiile in retea au crescut cu 58% si taxele medii cu 143%. Aceasta crestere a utilizarii retelei a fost partial atribuita cresterii Ordinalelor care permit crearea si tranzactionarea NFT-urilor in reteaua Bitcoin.

In mod esential, hashrate-ul folosit pentru a securiza blockchain-ul Bitcoin a crescut, de asemenea, cu 40% YtD, cu dificultatea de minare crescand in concordanta, cu 43%. In timp ce analiza in lant a fost utilizata intens in raportul de la jumatatea anului al Binance, acesta extrage si date din alte surse, inclusiv analiza sentimentelor. Indexul Bitcoin Fear & Greed s-a dublat din ianuarie, aratand o incredere crescuta a comerciantilor.

Dintre celelalte L1 profilate in raport, Solana a inregistrat cea mai puternica crestere a capitalizarii bursiere in prima jumatate a anului. BNB Chain are cea mai buna performanta a retelei YtD, inregistrand o crestere de 113% a tx-ului zilnic fata de 48% a Ethereum. Aceeasi evolutie apare si la adresele active, 118% fata de 63%. Progresele Avalanche pe subretele si noile modele de securitate partajata ale Cosmos sunt, de asemenea, evolutii interesante.

Una dintre cele mai mari povesti ale anului prezentate in raportul de la jumatatea anului este cresterea liquid staking si aparitia LSTfi (amalgamarea token-urilor lichide de staking si DeFi), unde acesta din urma a cunoscut o crestere rapida de 460% a valorii totale blocate din aprilie. Raportul Binance H1 profileaza, de asemenea, sectorul L2 in detaliu, cresterea zkEVM-urilor si tranzitia viitoare a Polygon la Polygon 2.0 fiind punctele esentiale. Sectoarele emergente sunt, de asemenea, discutate in detaliu, inclusiv cresterea L3-urilor: lanturi specifice aplicatiei care se conecteaza la stratul 2 existent.

Pe langa revizuirea dinamicii pietei principalelor stablecoins, raportul examineaza concurentii emergenti care au castigat cota de piata in 2023. Acestia includ USDD, crvUSD, GHO si LUSD, iar capitalizarea pietei celui din urma este in crestere cu 54% YtD.In aproape fiecare verticala analizata de Binance, industria cripto a inregistrat o crestere impresionanta in primul semestru. In DeFi, utilizatorii au crescut cu 43% YtD si chiar si volumele NFT au crescut, comparativ cu S2 2022, in ciuda scaderii preturilor minime. In ceea ce priveste strangerea de fonduri, Binance raporteaza ca primele 10 fonduri au strans un total de 3,6 miliarde de dolari in primul semestru. Exista, de asemenea, dovezi ample care sustin adoptarea institutionala, inclusiv teste semnificative care implica CBDC-uri, proiecte de tip blockchain pentru intreprinderi si aparitia activelor on-chain din lumea reala.

Raportul se incheie pe o nota optimista: „Piata a beneficiat in mare masura de sezonul „Bitcoin ETF”, impulsionand noua dinamica, deoarece Bitcoin a urcat la noi maxime pentru anul acesta, contribuind la cresterea increderii investitorilor. Pe masura ce ne angajam in a doua jumatate a anului, asteptam cu nerabdare sa vedem noi inovatii, o mai mare adoptare si un viitor si mai luminos.”

Raportul poate fi accesat la: https://research.binance.com/en/analysis/half-year-2023 (publicat in July 20, 2023, 2 PM UTC).