Raport ROPEA-Deloitte: Companiile sustinute de fonduri de private equity au creat cu 7,1% mai multe locuri de munca in 2022
3/37057
calendar_month 10 Iul 2024, 10:00


Sectorul romanesc de private equity (PE) si venture capital (VC) a contribuit semnificativ la crearea de locuri de munca si crestere economica, arata raportul anual al Asociatiei Fondurilor de Investitii Private din Romania (ROPEA), care analizeaza performantele si rezultatele pietei romanesti de private equity si venture capital din anii 2022 si 2023. Crearea neta de locuri de munca in companiile sustinute de private equity a crescut cu 7,1% (cu 4.027 mai multi angajati in 2022 fata de 2021), comparativ cu cresterea de 2,3% a economiei generale in 2022, in timp ce cifra de afaceri a acestei categorii a crescut cu 5,2 miliarde de euro in perioada 2019-2022. Raportul* a fost realizat de ROPEA in colaborare cu Deloitte Romania, bazat pe date furnizate de Invest Europe, una dintre cele mai mari asociatii globale de PE si VC, si pe informatii disponibile public.

Raportul dezvaluie ca, in ciuda provocarilor semnificative cauzate de capitalul local limitat, sectorul de PE si VC din Romania a demonstrat un potential real de a dezvolta jucatori locali si regionali si o atractivitate crescuta pentru investitorii internationali. In perioada 2022-2023, evolutia sectorului a fost afectata semnificativ de factori macroeconomici si geopolitici, Romania continuand sa fie pozitionata printre ultimele tari din Uniunea Europeana, avand in vedere ca raportul de strangere de fonduri si de investitii per PIB se situeaza inca printre cele mai scazute. Lipsa capitalului local (public, institutional si privat) ramane principalul motiv pentru aceste rezultate slabe. Cu toate acestea, se estimeaza ca sectorul va inregistra o crestere semnificativa in contextul Fondului de Fonduri pentru Rezilienta (REF) de 400 de milioane de euro gestionat de Fondul European de Investitii, infiintat de Guvernul Romaniei in cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta.

„Suntem pregatiti sa demonstram rolul investitorilor financiari in economia romaneasca: prin cresterea accelerata a veniturilor si a locurilor de munca create, fondurile de private equity sau venture capital contribuie semnificativ la cresterea afacerilor in care investesc, prin implicarea lor in strategie si consolidarea echipelor de management, precum si in raportarea financiara si realizarea eficientei operationale”, a declarat Horia Manda, Presedintele Consiliului de Administratie al ROPEA.

Perspectiva investitiilor. Desi ecosistemul regional de private equity este bine pozitionat pentru a ajuta la cresterea jucatorilor locali mici si mijlocii, fondurile locale se concentreaza in mare parte pe cresterea investitiilor mai mici de pe piata. In ceea ce priveste etapa investitiilor, desi tranzactiile locale de PE au fluctuat, investitiile de tip VC au crescut exponential in perioada 2021-2023 comparativ cu perioadele anterioare, valorile medii ale tranzactiilor crescand de la 0,6 milioane de euro in 2017 la 2,1 milioane de euro in 2023.

Investitii private equity. Conform Invest Europe, doar 0,041% din investitii ca procent din PIB au fost realizate de fonduri de PE si VC in 2023 in Romania, desi ponderea a crescut de la 0,028% fata de anul precedent. Numarul total de tranzactii de PE si VC in Romania a scazut cu 16% comparativ cu 2022, ajungand la 73 de tranzactii in 2023. Aceasta scadere a fost in mare parte determinata de cresterea rapida a ratelor dobanzilor, care a afectat tranzactiile dependente de finantarea bancara. Investitiile de tip buyout raman principalul motor in regiunea CEE, insumand 1.000 de milioane de euro in 2023, dintre care aproximativ 76,1 milioane de euro sunt investite in companii romanesti (astfel de tranzactii reprezentand principalul tip de investitii sustinute de PE in Romania in 2023 din totalul de 111,7 milioane de euro).Investitii venture capital. Anul 2023 a inregistrat o crestere a valorii si a numarului de tranzactii, in principal in start-upuri in tehnologie. Investitiile totale de VC au inregistrat o crestere abrupta, impulsionata de runde de finantare cu capital mixt, care includ o combinatie de capital romanesc si strain, de la 8,2 milioane de euro in 2017 la 129,6 milioane de euro in 2023 – o crestere de aproximativ 16 ori in aceasta perioada.

Crearea de locuri de munca. Locurile de munca nete create de companiile sustinute de fonduri PE in perioada 2019-2022 echivaleaza cu populatia orasului Targu Neamt (18.393 locuri de munca noi). Analiza impactului investitiilor de private equity si venture capital in economia romaneasca (crearea de locuri de munca, cifra de afaceri suplimentara si EBITDA/profitul operational generat) se bazeaza pe date financiare si non-financiare disponibile public pentru perioada 2018-2022, de la 156 de companii de portofoliu cu sediul in Romania, dintre care 72% sunt detinute de membri ROPEA. Crearea neta de locuri de munca in economia generala a fost de 2,3% in 2022 (cu 115.205 mai multi angajati in 2022 fata de 2021), in timp ce, pentru companiile sustinute de PE, cresterea a fost de 7,1% in aceeasi perioada (cu 4.027 mai multi angajati in 2022 fata de 2021), evidentiind performanta acestor parteneriate, care au reusit sa creasca chiar si in conditii de piata volatile. Numarul de angajati din companiile sustinute de fondurile de private equity membre ale ROPEA s-a dublat, de la 21.476 in 2018 la 42.371 in 2022.

Strangerea de fonduri. Activitatea de strangere de fonduri de private equity in Romania este mai redusa ca valoare comparativ cu alte tari din Europa Centrala si de Est. In perioada 2017-2023, majoritatea fondurilor stranse la nivel local au fost directionate in mare parte catre investitii de tip VC, cu un total de 111,8 milioane de euro, reprezentand 69% din totalul fondurilor stranse, de 161,8 milioane de euro. In trecut, activitatea de strangere de fonduri la nivel local a fost marcata si sustinuta de agentiile guvernamentale, inclusiv de institutii financiare internationale, prin gestionarea de programe menite sa dezvolte piata locala de PE si VC. In perioada 2017-2023, pe langa agentiile guvernamentale, care au furnizat 56% din capitalul total strans, 36% a fost furnizat de family offices si investitori privati.
Romania duce lipsa de o categorie importanta de investitori: fondurile de pensii, care, in pietele dezvoltate, furnizeaza pana la 25% din capitalul strans de fondurile de PE si VC. In general, fondurile de PE active in regiune atrag finantare in tarile mai mari din Europa Centrala si de Est (in principal Polonia) si investesc in Romania.
„In opinia noastra, este esential sa avem surse de finantare mai diversificate pentru a dezvolta piata locala de private equity si venture capital, care continua sa depinda de agentiile guvernamentale. Pe langa fondurile de pensii, Romania are nevoie si de o alta categorie importanta, investitorii corporate, care sunt mult mai prezenti in Europa Centrala si de Est si in Europa, in general. Dar speram sa vedem imbunatatiri in aceste domenii in urmatorii ani”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanta Financiara, Deloitte Romania.

O crestere substantiala a activitatii de strangere de fonduri este estimata pentru restul anului 2024. Unul dintre cele mai importante rezultate anticipate in perioada urmatoare este impactul pozitiv al Fondului de Redresare de Capital (Romanian Recovery Fund - REF) de 400 de milioane de euro, gestionat de Fondul European de Investitii. Aceasta initiativa, infiintata de Guvernul Romaniei in cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta, poate sa catalizeze pana la 600 de milioane de euro in capital de investitii pe parcursul urmatorilor 5-7 ani, in functie de inchiderea cu succes a fondurilor si implicarea co-investitorilor. Capitalul este destinat a fi alocat managerilor de fonduri care vor investi in IMM-uri si in companii de talie medie care opereaza in sectoare strategice si in proiecte de infrastructura.

ESG
. Se anticipeaza ca sectorul va pune un accent mai mare pe criteriile de mediu, sociale si de guvernanta (ESG), pentru a se alinia cu tendintele globale de investitii durabile si responsabile.
 
* Raportul se bazeaza pe informatiile furnizate de Invest Europe, asociatia care reprezinta sectorul de PE si VC din Europa, si pe date publice despre mediul de venture capital din Romania.