Proptech Romania si Activize au lansat primul raport elaborat dedicat start-up-urilor romanesti care inoveaza in industria imobiliara
3/36320
calendar_month 12 Mar 2024, 13:51


•    129 de de start-up-uri proptech romanesti identificate
•    Inovatii in 7 categorii destinate pietei imobiliare
•    15, 6 milioane euro este valoarea investitiilor atrase de piata locala proptech intre 2021-2024

Proptech Romania a lansat in cadrul evenimentului Romanian Protech Awards primul raport elaborat care mapeaza start-up-urile si produsele de tehnologie digitala romanesti dedicate pietei imobiliare. Raportul a fost realizat impreuna cu Activize, partenerul de startup market intelligence, cu scopul de a identifica dimensiunea acestei piete si perspectivele sale de dezvoltare. 

Raportul include 129 de start-up-uri romanesti, impartite in 7 categorii specializate, precum finante si investitii, instrumente inteligente pentru constructii, productivitate, brokeraj si marketing, managementul proprietatilor si digitalizarea spatiilor cu realitate augmentata/virtuala. De asemenea, in raport se regasesc o serie de tendinte si provocari ale acestei pietei in contextul fluctuatiilor economice, dar si a unor norme legislative europene care influenteaza industria imobiliara, precum masurile legate de mediu si reducerea amprentei de carbon, eficienta energetica a cladirilor sau implementarea criteriilor ESG.

 In baza anunturilor publice, raportul estimeaza ca start-up-urile romanesti proptech au atras in perioada 2021-2024 investitii de aproximativ 15,6 milioane de euro.

Ciprian Pasca, Presedinte si Fondator PropTech Romania -„Desi suntem inca in stadiile incipiente ale tehnologiei imobiliare, industria locala proptech se remarca printr-o serie de solutii inovatoare, multe dintre ele prezente deja la nivel international. Trebuie sa remarcam faptul ca industria globala de real estate a incorporat tehnologia intr-un ritm mult mai lent fata de alte industrii si acest lucru este valabil inclusiv in Romania.  Cu toate acestea, nevoia de inovatie in real estate este foarte mare si pune presiune pe dezvoltatori in contextul noilor masuri legislative care impun implementarea unor nome riguroase in constructii pentru protectia mediului si dezvoltarea sustenabila a oraselor. Lansarea acestui raport face parte din misiunea noastra de a crea un spatiu de dialog intre jucatorii de real estate si dezvoltatorii de tehnologie, dar si de a scoate in evidenta inovatiile romanesti in acest domeniu”.

Mircea Vadan, Managing Partner Activize -  „Ecosistemul de startupuri creste si nivelul urmator este specializarea pe industrii, precum proptech. Tocmai de aceea un astfel de raport ajuta la dezvoltarea verticalei. Vedem cresterea comunitatii, oamenii se cunosc mai bine, colaboreaza si se sustin. Speram sa vedem si un program de accelerare, pentru sustinere, mentorat specializat si conectare cu potentiali clienti, corporatii si investitori. Provocarile domeniului sunt mari, iar start-up-urile pot ajuta la optimizarea de procese, la monetizare mai eficienta, la reducere de costuri pentru dezvoltatori imobiliari, proprietari si firme din domeniu”.

Pe langa lansarea raportului The PropTech Map, PropTech Romania a premiat in cadrul evenimentului Romanian PropTech Awards cele mai inovatoare start-up-uri proptech din Romania, care s-au remarcat prin creativitate si excelenta in valorificarea tehnologiei pentru transformarea sustenabila a industriei imobiliare. 

Premiile au fost oferite companiilor:sigtree Technologies - Cea mai buna platforma de management a activelor
Bright Spaces - Cea mai buna utilizare a gemenilor digitali 3D pentru lumea construita
AiVA - Revolutionarea localizarii inteligente folosind inteligenta artificiala vizuala
Milluu - Cel mai bun marketplace digital de inchirieri
REBS - Cel mai bun instrument de productivitate pentru agentiile imobiliare
Bobnet - BOB Concierge - Cea mai buna solutie pentru managementul rezidential automatizat
TechBolide - Furnizarea celor mai bune produse si servicii, respectand principiile economiei circulare.

Raportul  complet The PropTech Map poate fi descarcat pe www.proptech.ro.