Studiu Deloitte: 2024 este un an bun pentru investitii, potrivit firmelor de capital privat din Europa Centrala, in contextul cresterii lichiditatii si al optimismului privind evolutiile economice
Firmele de private equity din Europa Centrala sunt increzatoare in proportie covarsitoare (84%) ca 2024 va fi un an bun pentru investitii, conform celei mai recente editii a studiului Deloitte CE Private Equity Confidence Survey, in contextul in care optimismul privind evolutiile economice continua sa creasca, 31% dintre respondenti asteptandu-se la imbunatatirea conditiilor, iar 59% asteptandu-se ca acestea sa ramana aceleasi. In consecinta, indicele de incredere, care este de obicei direct influentat de asteptarile privind economia, a urcat pentru al patrulea semestru consecutiv la 118, de la 58, in iunie 2022, cand a atins al doilea cel mai scazut nivel de la prima editie a studiului, in 2003.
Increderea firmelor de capital privat din Europa Centrala se bazeaza si pe optimismul lor in crestere privind lichiditatea, o treime dintre participantii la studiu asteptandu-se ca accesul la finantare sa se imbunatateasca, iar 59%, sa ramana la fel pentru restul acestui an. Acest optimism poate fi explicat prin scaderea inflatiei si disponibilitatea unor surse alternative de finantare a tranzactiilor.
Alte semne de optimism pot fi observate in ponderea respondentilor care se asteapta sa se concentreze pe noi tranzactii pentru restul anului 2024, care a ajuns la 59% (de la 49%, in decembrie 2023). Acestia se orienteaza in principal catre companiile de talie medie, care sunt in faza de dezvoltare, 45% dintre respondenti asteptandu-se ca aceasta categorie sa fie cea mai competitiva in acest an. Interesul pentru start-upuri, insa, pare sa continue sa scada, doar 4% dintre participantii la studiu crezand ca acest segment va genera cea mai mare concurenta intre investitori.
„Chiar daca multiplii de evaluare sunt in scadere in medie in Europa Centrala, faptul ca costurile de finantare sunt inca ridicate determina firmele de private equity sa prefere sa investeasca in jucatori de dimensiune medie, pe care ii preiau cu obiective foarte clare si ambitioase de dezvoltare. Aceasta abordare este vizibila in intreaga regiune in diverse sectoare, cum ar fi tehnologie, software si servicii medicale, care au un potential mare de crestere si de rezilienta. Metodele de stimulare a cresterii variaza, de asemenea, substantial, de la digitalizare, la imbunatatirea strategiilor de vanzari, la masuri pentru a avansa in zona ESG, pana la implementarea solutiilor de inteligenta artificiala. Piata din Romania a inregistrat evolutii similare si, desi mediul macroeconomic a fost dominat de incertitudine in ultimii ani, tara noastra a continuat sa fie atractiva si a dovedit ca poate oferi un mediu propice dezvoltarii companiilor, inclusiv pentru extinderea pe pietele internationale”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanta Financiara, Deloitte Romania.
Atunci cand selecteaza companiile in care investesc, firmele de capital privat din Europa Centrala acorda mai multa atentie factorilor de mediu, sociali si de guvernanta (environment, social, governance - ESG). Peste jumatate dintre respondenti au politici de investitii specifice care includ astfel de criterii, iar 18% dintre ei au implementat masuri concrete legate de ESG pentru perioada post-tranzactie in cadrul companiilor pe care le-au preluat. De asemenea, firmele de private equity iau in considerare tot mai mult si capacitatile tehnologice ale companiilor in care vor sa investeasca, in contextul in care amenintarile cibernetice cresc, iar tot mai multe proiecte depind in mare masura de implementarea de solutii tehnologice. Un sfert dintre investitorii participanti la studiu considera ca IT-ul si securitatea cibernetica sunt factori critici pentru succesul unei tranzactii, iar 41% considera ca sunt factori foarte importanti, atacurile cibernetice reusite asupra unei companii putand influenta evaluarea sa, profitabilitatea si cheltuielile operationale legate de tehnologie.
Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey analizeaza evolutia pietei de private equity incepand din 2003, de doua ori pe an.