Orange Romania, partener strategic pentru cele mai importante competitii nationale de securitate cibernetica
3/36340
calendar_month 18 Mar 2024, 11:48


Orange Romania este primul operator local de telecomunicatii care s-a implicat in dezvoltarea, organizarea si sustinerea celor mai importante competitii nationale de securitate cibernetica. Cu scopul de a contribui la formarea viitorilor specialisti in securitate cibernetica, domeniu cu un deficit de peste 347.000 de angajati la nivel european in 2023, Orange este partener strategic pentru: Campionatul National de Securitate Cibernetica (RoCSC), UNbreakable Romania, DefCamp si prima editie a Olimpiadei Nationale de Securitate Cibernetica (OSC).

Prin eforturile Orange si ale partenerilor institutionali si privati, anul trecut peste 3.300 de tineri s-au inscris in competitiile din Romania. In acelasi timp, expertii companiei au sprijinit, prin programul Orange Fab, dezvoltarea start-up-ului CyberEdu, o platforma ce contine numeroase resurse educationale si laboratoare practice, atat pentru incepatori, cat si pentru specialisti care vor sa dobandeasca sau sa-si imbunatateasca competentele in aceasta arie de activitate. De la lansarea platformei in 2020 si pana in prezent, aproximativ 20.000 de utilizatori s-au inregistrat pentru a avea acces la materiale de pregatire in securitatea cibernetica. Statisticile arata, insa, ca nevoia de talente este mult mai mare.

 „De 7 ani, Orange Romania investeste in formarea viitorilor specialisti in cybersecurity, prin implicarea in cele mai importante competitii nationale de profil, prin resurse educationale si mentorat oferit celor care au dorit sa-si dezvolte cunostintele in acest domeniu, precum si prin pregatirea echipelor ce au reprezentat Romania la Campionatul European de Securitate Cibernetica. Este o nevoie reala ca tot mai multi profesionisti sa se formeze in securitate cibernetica avand in vedere deficitul de personal, dar si in contextul in care prognozele arata ca pana in 2025, la nivel mondial, aproximativ 41 de miliarde de dispozitive vor fi conectate la internet”, a declarat Cristian Patachia-Sultanoiu, Development & Innovation Manager, Orange Romania.

Cresterea numarului de atacuri cibernetice, in contextul unui deficit de specialisti in securitate cibernetica

Tehnologiile digitale au devenit indispensabile pentru operatiunile de baza din tot mai multe domenii de activitate, aducand extrem de multe beneficii privind accelerarea, simplificarea si imbunatatirea experientei clientilor rezidentiali si de business. In acelasi timp, digitalizarea accelerata vine cu o serie de riscuri de securitate cibernetica, care cresc an de an ca volum si sofisticare, creand o nevoie tot mai mare pentru specialisti in domeniu.

Pentru Orange, securitatea cibernetica este un domeniu strategic care cuprinde atat zona comerciala, de dezvoltare a solutiilor care sa protejeze afacerile, cat si actiuni ce au in vedere cresterea nivelului de intelegere si de constientizare a riscurilor din mediul online. Astfel, conform raportului Orange Business Internet Security (2023-2024), care analizeaza date anonimizate de la companii si administratii publice din mai multe industrii, in 2023 a existat o crestere de 18% a numarului atacurilor cibernetice fata de anul anterior. In acelasi timp, Directoratul National pentru Securitate Cibernetica (DNSC) arata ca la nivel national, anul trecut au avut loc peste 75.000.000 de evenimente de securitate cibernetica, o crestere cu 22% comparativ cu 2022.

 In ceea ce priveste nevoia de specialisti, potrivit studiului Cybersecurity Workforce (2023), realizat de ISC2, deficitul fortei de munca in securitate cibernetica in Europa a ajuns la peste 347.000 de specialisti, o crestere cu 9,7% comparativ cu 2022. UNbreakable Romania

UNbreakable Romania, powered by Orange si Bit Sentinel, este programul prin care elevii de liceu si studentii fac primul pas catre o cariera in securitatea cibernetica. Editia pilot a avut loc in 2020 si, de atunci, UNbreakable a luat forma unui program anual. Prin competitii individuale si de echipa, acces gratuit la resurse, ghiduri si webinare, precum si mentorat din partea expertilor in domeniu, participantii isi dezvolta cunostintele in securitate cibernetica. Primii 6 castigatori ai concursului individual se califica automat in finala Campionatului National de Securitate Cibernetica.

Competitia individuala este deschisa pana pe 24 martie. Cei interesati se pot inregistra aici.

Campionatul National de Securitate Cibernetica (RoCSC)

Competitia nationala lansata in 2017 si in care Orange Romania se implica din pozitia de Gold partner sustine tinerele talente in securitate cibernetica. Cei mai buni 10 concurenti ai lotului national participa in finala Campionatului European de Securitate Cibernetica si au parte de stagii specializate de pregatire, premii, mentorat cu specialisti in securitate cibernetica, precum si oportunitati de angajare in domeniu. Ioan Constantin, Cyber Security Expert, Orange Romania, este unul dintre specialistii ce coordoneaza Lotul National al Romaniei la competitia europeana. 

Faza finala a editiei de anul acesta va avea loc la Bucuresti, in perioada 23 - 24 mai. Dupa aceasta etapa, va urma un Bootcamp, la Bran, in perioada iulie – august, unde se va desemna Lotul National al Romaniei (10 finalisti si 2 rezerve). Mai multe detalii sunt disponibile pe website-ul competitiei.

Olimpiada Nationala de Securitate Cibernetica

Prima editie a olimpiadei dedicata elevilor de liceu pasionati de securitate cibernetica are loc anul acesta, iar Orange este unul dintre initiatori. In cadrul etapelor de calificare, participantii rezolva exercitii ce includ atat concepte fundamentale de securitate cibernetica, cat si elemente aplicate si tehnici mai avansate. Primii elevi clasati la faza nationala a olimpiadei, 22-25 mai, reprezinta Romania la Campionatul European de Securitate Cibernetica, completand lotul Romaniei. Informatii suplimentare se gasesc aici.

DefCamp

Cea mai mare conferinta de securitate cibernetica si hacking din Europeana Centrala si de Est, powered by Orange, se afla in 2024 la cea de-a 14-a editie. La DefCamp, pasionatii de domeniu participa la paneluri de discutii intre profesionisti in securitate cibernetica, workshop-uri practice, oportunitati de joburi, networking si competitii de hacking. Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2024?