Open Minds a adus peste 400 de participanti, din sectorul privat si public, la prima editie a "Conferintei despre Diversitate si Incluziune"
3/35614
calendar_month 29 Nov 2023, 16:18


• 300 de participanti s-au alaturat, fizic, primei editii a conferintei si peste 120 au urmarit online;

• Asociatia Open Minds doneaza 10.000 de euro centrului educational „Studiourilor Ferentari”, in urma sponsorizarilor colectate in cadrul conferintei;

• Companiile si ONG-urile pot imbunatati strategic calitatea vietii daca isi unesc resursele financiare si de expertiza;

• Doar 16% dintre angajati au beneficiat, in 2023, de training privind diversitatea si incluziunea, in scadere fata de 2021;

Prima editie a „Conferintei despre Diversitate si Incluziune”, organizata de Asociatia Open Minds, pe 28 noiembrie 2023, s-a incheiat cu succes, aducand impreuna peste 400 de participanti din industrii conexe, reprezentanti ai companiilor si ONG-urilor din Romania si numerosi participanti interesati sa exploreze impactul diversitatii in mediul organizational si in comunitati.

Alaturi de cei 26 de speakeri inspirationali, Conferinta Open Minds a explorat 6 teme despre Diversitate si Incluziune. Astfel, participantii au avut oportunitatea sa faca pasi importanti atat in procesul de constientizare, prin informatii relevante si storytelling personal, cat si sa contextualizeze informatia intr-un spatiu experiential, ghidat de empatie, implicare directa si puterea lui „impreuna”. 

Asociatia Open Minds isi propune ca aceasta conferinta sa devina o veriga strategica in cadrul parteneriatelor dintre companii si organizatiile neguvernamentale bazate pe egalitate, consolidand fundamentul unei societati in care fiecare om are oportunitatea de a contribui la incluziune, echitate, progres si dezvoltare.

„Adoptarea diversitatii si incluziunii nu este doar o strategie de afaceri, ci este un imperativ moral. Construim un viitor mai bun prin actiuni strategice comune, al caror impact este asigurat de diversitatea de perspective. Experienta noastra pana acum, inclusiv discutiile si ideile din cadrul conferintei, confirma ca este eficient si responsabil ca sectorul privat si cel public sa-si uneasca eforturile. Alianta dintre afaceri si ONG-uri a deschis oportunitati clare de producere a unor schimbari pozitive si durabile. Calitatea dezbaterilor si a ideilor puse in discutie, precum si atmosfera din cadrul conferintei, mi-au dat si mai multa incredere in forta noastra comuna. Astept cu mare interes urmatoarea editie a Conferintei despre Diversitate si Incluziune | O experienta Open Minds si sunt convins ca impreuna vom genera un impact semnificativ pentru un viitor mai incluziv si echitabil", a declarat Silviu Andrei Petran, Presedintele Open Minds - Asociatie pentru Diversitate si Incluziune.

25 de speakeri au abordat 6 teme despre Diversitate si Incluziune

Conferinta a fost prezentata de Amalia Enache si Dan Miron, iar dezbaterile si activitatile s-au axat pe 6 teme: Ce inseamna diversitatea si incluziunea pentru organizatii, Reprezentarea femeilor in pozitii de leadership, Diversitate generationala, Incluziunea persoanelor cu dizabilitati, LGBTQIA+,  Neurodiversitate.

„La baza misiunii noastre sta convingerea ca diversitatea si incluziunea sunt catalizatori ai unei schimbari foarte necesare in viata si in societate. Avem responsabilitatea colectiva de a construi un viitor in care fiecare om sa fie si sa se simta valorizat si inclus. Unindu-si resursele financiare si de expertiza, companiile si ONG-urile pot imbunatati strategic calitatea vietilor oamenilor, atat in mediile de lucru, cat si in comunitati. Conferinta despre Diversitate si Incluziune | O experienta Open Minds, marcheaza un foarte important prim pas pe aceasta cale. Cred in conversatiile, ideile si colaborarile pe care le va genera, in capacitatea noastra de a valorifica aceasta energie pentru a trece la actiune si a genera schimbari semnificative. Ne angajam sa implementam initiative concrete care sa contribuie la transformarea vizionara pe care o propunem”, a declarat Irina Georgescu, Directoarea Executiva Open Minds - Asociatie pentru Diversitate si Incluziune. 



Ce ar trebui sa faca organizatiile cu adevarat incluzive

Realitatea arata ca in 2023, conform celui mai recent studiu realizat de MKOR Research, doar 16% dintre angajati au beneficiat de training privind diversitatea si incluziunea, in scadere fata de 2021. In cadrul conferintei, speakerii au dezbatut importanta politicilor de recrutare si management al carierei, rolul comunitatilor interne ERG si al programelor de diversitate, dar si dezvoltarea unor instrumente concrete de masurare a gradului de implementare. Roxana Andrei, Director Resurse Umane la BRINKS Romania, a fost prezenta la conferinta, aratand cat de important e ca organizatiile sa investeasca in doua zone: in comunicarea interna (cu orientare spre angajat) si in comunicarea externa (orientare spre societate). Aceasta a sustinut faptul ca este nevoie de programe interne de formare si dezvoltare, mai ales in randul managerilor, tocmai pentru a creste gradul de constientizare, acceptare si responsabilizare, pe principiul „firului ierbii”. In acest sens, Roxana a punctat echilibrul de gen, cresterea numarului de femei in roluri de conducere/coordonare, asistenta pentru angajati, webinarii despre sanatatea mintala, cancerul de san, menopauza.

Romania, ​de la emigrare la imigrare: Noile provocari ale diversitatii ​intr-o tara multietnica​

In cadrul conferintei, Remus Anghel, Profesor de sociologie la SNSPA si Cercetator la ISPMN, a discutat despre fenomenul migratiei ​si ​noile provocari ale diversitatii ​intr-o tara multietnica​, demontand mituri precum acela ca romanii emigreaza din cauza saraciei sau faptul ca Romania este o tara a imigrantilor, raportat la contextul actual. Realitatea e ca Romania are un statut triplu, fiind o tara de emigrare, o tara de tranzit si o tara de imigrare. In acelasi timp, Europa Centrala si de Est va cunoaste, conform lui Remus Anghel, o pierdere de populatie masiva pana in 2027, actual 3,5-4,5 milioane persoane emigrand.

Accesibilizarea locurilor de munca si a spatiului public pentru persoanele cu dizabilitati

Desi persoanele cu dizabilitati trebuie sa beneficieze de sanse egale de a accesa locuri de munca de calitate, exista o tendinta reala de discriminare fata de acestea la locul de munca. Fundatia Motivation a abordat modificarile pe care angajatorii din Romania le pot face pentru a facilita dreptul la munca al persoanelor cu dizabilitati, in acord cu principiul „adaptarii rezonabile”: de la accesul in cladire, la amenajarea unui spatiu de lucru personalizat pana la cel mai mic detaliu, precum covoarele tactile.

La conferinta, Mara Calista, Membra a Camerei Deputatilor din Parlamentul Romaniei, a adus in lumina o alta realitate, anume ca in Romania exista 780.000 de persoane cu dizabilitati, dintre care doar 17.500 sunt angajate. Anual, multe companii prefera sa plateasca taxa pe dizabilitate decat sa lucreze cu persoanele cu dizabilitati, iar, anual, se strang 457 milioane de euro din taxa pe dizabilitate care nu ajung la aceste persoane.

De asemenea, Iris Popescu, activista si arhitect specializat in proiectarea incluziva si accesibilizare, a povestit despre necesitatea exercitiilor de empatie si in spatiul public, tocmai pentru ca persoanele cu dizabilitati sa se poata deplasa la locul de munca si sa nu mai fie alimentat fenomenul de (auto)izolare. Aceasta a aratat cat de vital este ca designul sa fie incluziv, de la arhitectura, proiecte sociale si spatiu pana la tehnologie si includerea, inca din faza initiala a proiectului, a unei rampe.

Impactul comunitatii LGBTQIA+ in mediul organizational 

Conform studiilor efectuate de Asociatia Mozaiq,  doar 29% dintre romani au vazut in ultima luna, in diverse contexte sociale, cupluri din comunitatea LGBTQIA+, in timp ce doar 22% cunosc un reprezentant al acestei comunitati. De altfel, 10% dintre romani ar rupe legaturile cu copiii lor daca ar afla ca apartin acestei comunitati. Astfel, cei prezenti au aflat cum pot fi promovate discursurile pozitive in randul organizatiilor, societatii, respectiv al mass-media, dar si cat de redusa este, de fapt, expunerea acestor persoane in Romania. Situatii dificile se regasesc si in scoli, intrucat, conform Asociatiei ACCEPT, 71% dintre elevii LGBTQIA+ considera ca tinerii din comunitate nu sunt in siguranta la scoala. 

Sponsorizare de 10.000 EUR pentru Studiourile Ferentari

In urma sponsorizarilor stranse de organizatorii conferintei, suma de 10.000 de EUR a fost donata Studiourilor Ferentari, un spatiu educational vital pentru copiii si tinerii din Ferentari. 80 de copii, cu varste intre 8 si 20 de ani, sunt sustinuti prin activitati de educatie remediala la romana si matematica, precum si prin ateliere artistice de fotografie, dans, film, produse handmade. Proiectul educational a dat nastere unei comunitati artistice robuste ce asigura resurse si un grad in plus de bunastare pentru copiii si adolescentii din cartier expusi excluziunii sociale si violentei. La randul lor, tinerii daruiesc inspiratie societatii, prezentand in licee si comunitati idei si atitudini inspirationale prin proiectele lor. 

Viata cu sindromul Down: un scenariu in care curajul depaseste frica 

Un actor social relevant care s-a alaturat conferintei a fost si Asociatia Down Plus, care a adus in prim-plan modul in care persoanele neurodivergente, cu moduri unice de gandire si invatare, pot atinge excelenta prin adaptari personalizate. Printr-o abordare inovatoare, organizatia deschide noi orizonturi in sport, moda si antreprenoriat si reuseste sa creeze oportunitati unice, construite in jurul abilitatilor si pasiunilor individuale, promovand incluziunea si inlaturand stereotipuri si prejudecati. 

Larisa Bucur, Co-Founder si Director Executiv, Asociatia Down Plus Bucuresti, a asezat in oglinda copilaria si persoanele care se confrunta cu Sindromul Down, aratand ca acest sindrom, prin particularitatea sa de dizabilitate intelectuala, presupune ramanerea la un stadiu de copilarie toata viata. Tot acest context vine cu o serie de nevoi la pachet - cu necesitatea unei ingrijiri speciale, cu adaptarea terapiilor, a mediului de lucru (daca se ajunge acolo) -, fiindca neurodiversitatea presupune dezvoltarea diferita a creierului, ceea ce inseamna, implicit, o functionare diferita, o invatare diferita, exact cum este si cazul dizabilitatilor intelectuale.

Conferinta despre Diversitate si Incluziune | O experienta Open Minds, s-a incheiat cu succes, intr-un format care a permis participarea atat fizica, cat si online.