OMRO IFN S.A. anunta rezultate financiare pozitive pentru primul semestru al anului 2023 sustinute de brandul sau digital Filbo
3/35298
calendar_month 02 Oct 2023, 10:41

OMRO, institutia financiara dedicata sprijinirii antreprenorilor mici din Romania, a publicat la Bursa de Valori Bucuresti performantele financiare din primul semestru al anului 2023.

Rezultatele indica o crestere semnificativa a veniturilor operationale, cu o crestere de 32,6% fata de anul precedent. In timp ce costurile operationale si provizioanele pentru riscul de credit au ramas relativ constante, OMRO a inregistrat un rezultat net pozitiv de peste 431 mii de lei in primele 6 luni ale anului 2023, marcand o tranzitie semnificativa catre rezultate financiare pozitive, in completare cu istoria de acordare de imprumuturi in valoare de peste 90 de milioane de euro catre antreprenorii mici.

Acest an este un moment semnificativ in evolutia OMRO prin trecerea la o platforma digitala completa, oferind tuturor clientilor o experienta rapida si simplificata pentru solicitarea de credite. In perioada ianuarie – iunie 2023, OMRO a acordat imprumuturi in valoare de 18,5 milioane de lei, dintre care aproximativ 80% sunt garantate prin Programele Europene de garantare ale Fondului European de Investitii, EaSI Guarantee Instrument si InvestEU. Aceste instrumente de garantare permit grupului OMRO sa ofere sprijin financiar semnificativ, recuperand 80% din principalul si dobanda datorata de clienti in cazul intarzierilor semnificative. La finalul lunii iunie 2023, OMRO a inregistrat 1362 credite active.

„Pe fondul acestor evolutii, valoarea portofoliului de credite a crescut cu 15% fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea fiind sustinuta in mare parte de noua platforma de originare digitala, filbo.ro. OMRO continua sa-si consolideze angajamentul de a sprijini mediul rural si comunitatea antreprenoriala feminina, intrucat 54% din portofoliul nostru este dedicat mediului rural si 34% destinat femeilor antreprenor. Totodata, ne propunem sa contribuim activ la impactul social pozitiv adus societatii prin sprijinirea mediului antreprenorial. In prima jumatate a anului 2023 am acordat 286 de imprumuturi, sustinand indirect 628 de locuri de munca la nivel national”, a declarat Georgiana Andrei, Director General OMRO si Filbo.

De asemenea, OMRO si-a consolidat angajamentul fata de bunele practici in domeniul creditarii, obtinand in 2022 o recertificare a codului sau de conduita in microfinantare de la Comisia Europeana, cu un scor de 99%, depasind cu mult pragul minim de 80% pentru conformitate.

In primul semestru al anului 2023, compania si-a sustinut activitatea din soldurile disponibile din finantarile anterioare si a incheiat doua contracte semnificative cu BNP Paribas, respectiv  o linie overdraft de 2 milioane de lei si un contract de credit de 5 milioane de lei si sunt in discutii pentru extinderea colaborarii si in urmatorul an. De asemenea, compania a intensificat discutiile pentru colaborari cu jucatori importanti din piata financiara, atat locali, precum Banca Transilvania si CEC Bank, cat si internationali, precum BERD, pentru a asigura necesarul de finantare pentru anul 2024.

Este demn de mentionat ca, incepand cu 1 ianuarie 2023, institutiile financiare din Romania au adoptat Standardele Financiare Internationale, aliniindu-se astfel cu practicile bancare europene. Acest pas reprezinta o continuare a angajamentului OMRO de a opera la cele mai inalte standarde internationale.

Filbo, platforma online, lansata in 2020, ofera o solutie flexibila si eficienta pentru clientii veniti atat prin canalul digital, cat si cei asistati de consilierii companiei. Cu un cost redus de originare, canalul digital ramane un pilon important in strategia de dezvoltare a OMRO, generand 45% din numarul total de credite acordate in 2023, iar volumele disbursate sunt preconizate sa creasca semnificativ.De-a lungul ultimului an de activitate, societatea  a stabilit parteneriate strategice cu jucatori importanti din piata, precum Solo, Flip.ro si Easybill, pentru a extinde accesul produsului de finantare Filbo direct din site-urile acestora. Aceasta solutie de „embedded finance” a fost premiata in cadrul galei dedicate inovatiei financiare, Future Banking 2022, promitand sa majoreze semnificativ volumele creditelor acordate.