Una dintre cauzele mortalitatii infantile ridicate in rural (6,9 la mia de copii nascuti vii)
Salvati Copiii Romania atrage atentia asupra consecintelor severe ale inegalitatii accesului la servicii medicale
• Rata mortalitatii infantile in mediul rural (6,9 la mia de copii nascuti) este cu 30% mai ridicata decat in mediul urban (4,8‰);
• Mai putin de jumatate (47%) din localitatile din Romania au suficienti medici de familie.
Cheltuielile cu sanatatea pe cap de locuitor din Romania au reprezentat mai putin de jumatate din media UE (1.626,57 euro in Romania fata de media UE de 3.684,55 euro - Eurostat). In ciuda cresterii fortei de munca din sanatate in ultimul deceniu, numarul medicilor si al asistentilor medicali la 1.000 de locuitori ramane sub media UE: astfel, in 2021, erau 3,5 medici practicanti la 1.000 de locuitori – o rata printre cele mai scazute din UE (media UE era de 4,1 la 1.000) . In general, ingrijirea primara continua sa fie subutilizata, in timp ce serviciile spitalicesti sunt suprasolicitate. Sistemul de sanatate ramane foarte centrat pe spitale, cu cheltuieli relativ mari pentru spitale si un numar foarte ridicat de paturi (7,2 la 1000 de locuitori in 2021) in comparatie cu media UE (4,8 la 1.000). Decalajul dintre rural si urban este foarte mare: in timp ce, in anul 2023, in mediul urban au functionat 13,7 mii de cabinete medicale independente de specialitate, in rural, numarul acestora a fost de 17,3 ori mai mic (793 de cabinete) . Numarul locuitorilor care ii revin unui medic de familie este cu 50% mai mare in mediul rural fata de mediul urban (2312 locuitori in rural fata de 1157 in urban/medic de familie ). In anul 2023, rata mortalitatii infantile in mediul rural a fost de 6,9 la mia de copii nascuti vii, peste media pe tara, de 5,8 la mie.
Mai mult, peste un sfert dintre romanii cu domiciliul in tara nu au acoperire prin asigurarea sociala de sanatate. Desi sistemul de asigurare sociala de sanatate este obligatoriu, aproximativ 25% din populatie a ramas neasigurata in 2022 – in special in zonele rurale.
Potrivit Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), accesul la ingrijirea medicala este extrem de important pentru persoanele din comunitatile vulnerabile, care traiesc in regiuni indepartate. In conditiile in care mai putin de jumatate (47%) din localitatile din Romania au suficienti medici de familie, iar 328 de comune nu au medic de familie.
Distributia unitatilor medicale si a medicilor in Romania este inegala intre zonele rurale si cele urbane, serviciile medicale mobile furnizate direct in comunitati pot face diferenta intre depistarea precoce a unei boli si complicatiile severe.
Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania, a vorbit despre importanta serviciilor sociale integrate in comunitatile vulnerabile: “Romania ramane o tara a inegalitatilor sociale si asta inseamna acces discriminatoriu la servicii sociale de baza, sanatatea si educatia. Prioritatea noastra e sa fim prezenti in comunitati si sa raspundem nevoilor sociale reale ale oamenilor. Una dintre nevoile esentiale este accesul direct si rapid la medic si la servicii medicale”.
Medicii de familie sunt poarta de acces catre ingrijirile de specialitate si ofera ingrijiri primare, in principal, in cabinete individuale (private) contractate de casele de asigurari de sanatate judetene. Pentru servicii mai putin complexe, acestia pot emite doar o trimitere si nu au permisiunea sa ofere ei insisi tratamentul, in timp ce, pentru anumite afectiuni, pacientii pot accesa direct specialistii. Astfel, este frecvent cazul ca pacientii sa caute ingrijiri direct la spital, chiar si pentru afectiuni care nu sunt urgente, deoarece acest lucru este considerat pe scara larga ca fiind cea mai rapida si/sau cea mai simpla modalitate de a accesa ingrijirile de specialitate.
Pacientii care cauta ingrijiri rapide evita adesea unitatile de ingrijire primara si merg direct la spitale. Drept urmare, aproape jumatate din finantarea pentru sanatate in Romania este destinata ingrijirii spitalicesti. Evitarea ingrijirii primare este partial rezultatul preferintei pacientilor, dar si al disponibilitatii limitate de medici de familie, in special in zonele rurale. Slabiciunea ingrijirii primare are implicatii serioase in reducerea ratelor de mortalitate evitabila, care sunt cele mai ridicate din UE.
Ce facem in comunitati
Echipa Salvati Copiii Romania, sustinuta de specialisti locali (medici de familie, asistenti sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o retea de incluziune sociala si combatere a saraciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educationale) la nivel local, astfel ajutand la cresterea accesului la servicii sustenabile si de calitate pentru mame, gravide, gravide minore si copii pana in 5 ani.
Pana in prezent, Salvati Copiii Romania a lucrat in 20 de judete, in 70 de comunitati rurale defavorizate si in toate maternitatile din tara pentru sprijinirea accesului la servicii sociale si medicale, respectiv informare medicala, cu 449.500 de mame, gravide si copii pana in 5 ani.
comunicat