Nokia va achizitiona Infinera, un furnizor global de retele optice deschise si semiconductori optici avansati
3/36989
calendar_month 28 Iun 2024, 09:00


Nokia (NYSE: NOK) si Infinera (NASDAQ: INFN) au anuntat un acord definitiv prin care Nokia va achizitiona Infinera.

Nokia si Infinera vad o oportunitate semnificativa in fuziune pentru a imbunatati scara si profitabilitatea, permitand afacerii combinate sa accelereze dezvoltarea de noi produse si solutii in beneficiul clientilor. Tranzactia se aliniaza puternic cu strategia Nokia, deoarece se asteapta sa consolideze liderul tehnologic al companiei in domeniul optica si sa creasca expunerea la clientii la scara web, segmentul de piata cu cea mai rapida crestere.

Nokia considera ca tranzactia are un merit financiar si strategic convingator. Combinatia cu Infinera este proiectata sa accelereze calatoria Nokia catre o marja operationala de doua cifre in activitatea sa de retele optice. Nokia isi propune sa atinga 200 de milioane EUR de sinergii de profit operational comparabil net pana in 2027*. Aceasta tranzactie impreuna cu vanzarea recent anuntata a retelelor submarine va crea o infrastructura de retea remodelata, construita pe trei piloni puternici: retele fixe, retele IP si retele optice. Nokia tinteste o crestere organica de o singura cifra pentru afacerea generala a infrastructurii de retea si sa-si imbunatateasca marja operationala la nivelul adolescentilor.

Tranzactia este de asteptat sa aduca profit pentru EPS comparabil al Nokia in primul an dupa incheiere si sa genereze peste 10% acumulare de EPS comparabila pana in 2027*, cu o rentabilitate a capitalului investit (RoIC) cu mult peste costul mediu ponderat al capitalului (WACC) al Nokia.
        
Pekka Lundmark, Presedinte si CEO Nokia , a declarat:  „In 2021 ne-am marit investitiile organice in retelele optice, in vederea imbunatatirii competitivitatii noastre. Aceasta decizie a dat roade si a oferit o recunoastere imbunatatita a clientilor, o crestere puternica a vanzarilor si o profitabilitate crescuta. Credem ca acum este momentul potrivit pentru a face un pas anorganic convingator pentru a extinde in continuare scara Nokia in retelele optice. Afacerile combinate au o potrivire strategica puternica, avand in vedere profilurile lor de clienti, geografice si tehnologice extrem de complementare. Avand posibilitatea de a oferi peste 10% acumulare de EPS comparabila, credem ca acest lucru va crea valoare semnificativa pentru actionari.”

Federico Guillén, presedintele Network Infrastructure la Nokia, a declarat: „Astazi, Network Infrastructure ofera un portofoliu unic in domeniile de acces fix, optice si retele IP, construit pe inovatie tehnologica de varf si o concentrare puternica asupra clientilor. Aceasta achizitie va consolida si mai mult pilonul optic al afacerii noastre, va extinde oportunitatile noastre de crestere in toate segmentele noastre de clienti tinta si va imbunatati marja noastra operationala. Sunt extrem de incantat ca aducem impreuna aceste doua echipe talentate si dedicate. Separat, ne respectam de mult ca concurenti. Impreuna, gasim irezistibila logica combinatiei.”

David Heard, CEO al Infinera, a declarat:  „Suntem foarte incantati de valoarea pe care aceasta combinatie o va aduce clientilor nostri globali. Credem ca Nokia este un partener excelent si impreuna vom avea o scara mai mare si resurse mai profunde pentru a stabili ritmul inovatiei si a raspunde nevoilor clientilor care se schimba rapid intr-un moment in care optica este mai importanta ca niciodata - prin retelele de telecomunicatii, aplicatiile inter-centre de date, iar acum in interiorul centrului de date. Aceasta combinatie va folosi si mai mult tehnologiile noastre de semiconductori optici integrati pe verticala. In plus, partile interesate vor avea oportunitatea de a participa la avantajul unui lider global in solutii de retele optice.”