hit.ro  »  Stiri  »  Comunicate de presa  »  Noi orizonturi pentru dezvoltarea biostiintei si biomedicinei in Romania cu contributia diasporei

Noi orizonturi pentru dezvoltarea biostiintei si biomedicinei in Romania cu contributia diasporei

calendar_month 02 Oct 2023, 15:15


Proiectul 4BiOMed inaugurat la Londra

Asociatia Biomentorhub a organizat primul eveniment al proiectului 4BiOMed dedicat conectarii cercetatorilor, medicilor, si specialistilor in IT si business romani din diaspora, interesati sa dezvolte proiecte antreprenoriale si de cercetare in domeniile biostiinte si biomedicina in Romania.

Evenimentul, organizat in parteneriat cu organizatiile FreshBlood, Biodyssey Health Innovation Hub, Clusterul IMAGO-MOL si Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti (SSMB) s-a desfasurat intr-un format hibrid, cu participare online si din Romania. Dr. Ariana Cordos, manager de proiect in cadrul FreshBlood si Dr. Elena Ovreiu, CEO si co-fondator Biodyssey, au vorbit despre programele de mentorat si accelerare oferite antreprenorilor in domeniile medtech si digital health si despre exemple de succes din Romania. Carmen Mihai, manager al Clusterului IMAGO-MOL, a prezentat modelul colaborativ de succes realizat la Iasi intre institutii universitare, de cercetare, spitale si companii in domeniul imagisticii biomedicale incluzand implicarea in proiecte prestigioase de tipul HORIZON. Mark Crowell, executive entrepreneur in residence pentru Institutul Eshelman pentru Inovare (EII), Statele Unite ale Americii, si consilier senior in inovare al Bancii Mondiale, a vorbit despre elementele necesare pentru un ecosistem antreprenorial de success in sectorul biotech. Evenimentul 4BiOMed a fost sustinut si de Ambasada Romaniei in Regatul Marii Britanii si Irlanda de Nord, care a fost reprezentata de Mariam El-Hek, prim-colaborator.

La eveniment au participat specialisti romani din mediul academic de la institutii precum University of Oxford, Imperial College London, University of Liverpool, University of Glasgow, de la companiile Automata, MGI Tech, Potter Clarkson si Roland Berger si antreprenori de succes precum Razvan Creanga, co-fondator hackajob si Dr. Cristiana Banila, co-fondator MitraBio, ambii inclusi in topul Forbes 30 under 30. Toti acestia au avut oportunitatea de a se cunoaste si a lucra impreuna intr-o sesiune de ideatie, moderata de Victor Murineanu, Head of Community Architecture la Biomentorhub, menita sa identifice solutii pentru sanatatea umana bazate pe colaborare multi-disciplinara si resursele necesare pentru a dezvolta proiecte in acest scop in Romania. Dr. Bayar Menzat, cercetator in cadrul startup-ului Etcembly a oferit ca exemplu propria sa experienta cu proiecte aflate la intersectia dintre machine learning si biologie.

"Venind din Romania pentru a participa la evenimentul 4BiOMed din Londra, am fost profund impresionat de energia si pasiunea cu care speakerii si participantii au abordat provocarile medicale. Experienta londoneza a fost cu atat mai speciala datorita prezentei puternice si a contributiei comunitatii romanesti de aici. Am avut ocazia sa interactionez cu numerosi profesionisti talentati si sa simt ca, desi suntem departe de casa, spiritul romanesc in inovatie si colaborare este mai viu ca niciodata. Combinarea expertizei din Biotech si IT, impreuna cu sinergia dintre participantii din diverse culturi, a creat un mediu de invatare si inovatie unic. Sunt mandru de ce am realizat impreuna si abia astept sa impartasesc aceste cunostinte acasa, in Romania. Felicitari organizatorilor pentru un eveniment de neuitat!", a spus Alexandru Dragoi, CEE Automation Expert, UiPath.

Dr. Michael-Bogdan Margineanu, presedintele Biomentorhub si cercetator postdoctoral la Institutul Francis Crick din Londra, a anuntat organizarea unui eveniment viitor in Statele Unite ale Americii si a insistat asupra importantei valorificarii expertizei tinerilor specialisti romani din diaspora in scopul dezvoltarii sectorului biotech in Romania.



4BiOMed este un proiect initiat de Asociatia Biomentorhub care isi propune sa incurajeze si sa faciliteze colaborarea multi-disciplinara si multi-profesionala intre tineri specialisti romani din diaspora si din Romania in scopul dezvoltarii de proiecte de cercetare si antreprenoriale care pot contribui la dezvoltarea capacitatii de inovare in sectorul biotech in Romania.

Alaturi de partenerii evenimentului, cei care au facilitat, prin generozitatea lor, posibilitatea
desfasurarii acestei initiative au fost sponsorii Romanian United Fund (SUA), STADA Hemofarm SRL si AQUA Carpatica, sustinatori ai comunitatii stiintifice romanesti din diaspora.

Partener media: Affective.ro





 

Sondaj

Care credeti ca a fost cel mai asteptat film din 2023?