MINA, primul spatiu imersiv din Romania si cel mai mare centru de new media art din Europa de Sud Est, se deschide la Bucuresti
3/35187
calendar_month 23 Aug 2023, 10:35

MINA, Museum of Immersive New Art, se deschide incepand cu 25 august si devine primul spatiu imersiv din Romania si cel mai mare centru de new media art din Europa de Sud Est.

MINA este un demers inovator prezentat de George.BCR, conceput de One Night Gallery si Le Petit si este suma intersectiilor dintre arta, tehnologii emergente ca mediu de creatie, experiente interactive, educatie si dezvoltare de noi competente digitale. Cladirea renovata de pe strada George Constantinescu 2-4, care gazduieste muzeul, a fost infiintata in 1970 si a reprezentat prima fabrica de calculatoare romanesti, ICE Felix.

Spatiul masoara 2.500 de metri patrati si cuprinde mai multe zone dedicate adultilor si copiilor, care vor fi intampinati in muzeu de un ghid virtual, un avatar conversational care  foloseste inteligenta artificiala. Sectiunile principale vor fi spatiul imersiv cu proiectii 360, MINA Kids, spatiu dedicat instalatiilor educative si interactive pentru copii, o zona dedicata expozitiilor temporare sau evenimentelor si o zona de lounge si cafeneaua, MINA Cafe by George.BCR.

„MINA este centrul ce reuneste pasiunea noastra pentru arta digitala si inovatie in cadrul industriilor culturale si creative pe care vrem s-o celebram printr-o abordare accesibila publicului larg. Reprezinta experienta noastra acumulata in 6 ani de proiecte marca One Night Gallery, in care ne-am concentrat pe crearea si dezvoltarea scenei locale de new media art si coagularea comunitatii de artisti si dezvoltatori care au acum un spatiu permanent de expunere.
 
De asemenea, MINA are la baza si experienta de 10 ani de proiecte Le Petit care inseamna o comunitate de mii de oameni care au luat parte la experiente interactive si concepte iesite din comun.

MINA va fi locul in care fiecare vizitator este protagonist, iar totul se intampla intr-o cladire cu o istorie pe masura, fosta hala de productie de calculatoare ICE Felix, pe care ne-am propus sa o readucem la viata impreuna cu partenerii nostri”, spun co-fondatorii MINA.

MINA este un proiect care are la baza o investitie privata si care este realizabil datorita partenerilor principali George.BCR, Kaufland Romania si sustinut de Epson, NVIDIA Studio si Logitech.

Spatiul imersiv

Cu ocazia inaugurarii, MINA va lansa si primele doua spectacole imersive: Gustav Klimt. The Immersive Show si Lumea Subacvatica. O calatorie imersiva a apei.

Primul este o productie multimedia, prezentata de George.BCR, care cuprinde 60 dintre lucrarile pictorului simbolist, un arc in timp prin „Epoca de Aur”, inspirata de stilul Art Nouveau si simbolurile bizantine. Se vor regasi in cadrul show-ului opere expuse in muzee din toata lumea, precum „Doamna cu evantai”, „Sarutul” si „Doamna in Aur”, fiecare piesa fiind meticulos pusa in scena 360 de grade, intr-un spatiu de 7 metri inaltime.  Spectacolul audio-vizual este realizat de studioul Aural Eye si producatorul muzical, Alexei Turcan.

Cel de-al doilea spectacol imersiv expus la MINA, Lumea Subacvatica, prezentat de Kaufland Romania, este o incursiune educationala in biodiversitatea apei, marcata de constientizarea modului in care putem contribui la o lume mai curata si la protejarea speciilor. Proiectul este realizat de studioul Collider Visuals & Pixels Reality si producatorul muzical, Costav Ivanov.

Cele doua show-uri vor putea fi vizionate incepand cu 25 august, iar spatiul MINA Kids se va deschide la o saptamana distanta, pe 1 septembrie. Muzeul poate fi vizitat in fiecare zi, de miercuri pana duminica, intre orele 12:00 si 23:00. Biletele pot fi achizitionate de pe site-ul oficial minamuseum.com sau direct de la fata locului.Ulterior, organizatorii vor lansa si Laboratorul de Inovatie, locul in care comunitatea de artisti si dezvoltatori va avea acces la ultimele tehnologii si unde vor fi gazduite rezidente de creatie si noi proiecte si spatiul expozitional de New Media Art.

„Inca de la lansare, George a sustinut inovatia si comunitatile creative. El insusi o inovatie in tehnologie – primul banking inteligent, cu un ecosistem 100% digital, George a fost lansat ca “human technology”, pentru ca experienta userului e punctul in jurul caruia graviteaza totul.

Anul acesta George implineste 5 ani si nu vedeam un mod mai bun de a sarbatori, decat tot in mijlocul comunitatii MINA, un proiect de arta imersiva, augmentata prin tehnologie, in care privitorul joaca un rol esential. Ne bucuram ca prin acest parteneriat sa aducem experientele unice de arta+tehnologie accesibile publicului larg”, declara Katerina Todorovski - Head of Brand Marketing BCR.

Datorita designul-ului si infrastructurii unice a echipamentelor tehnice, MINA este si un spatiu multifunctional, care va putea prezenta atat expozitii de arta captivante, cat si continut educational pentru scoli, piese de teatru, spectacole de dans, dar si proiectii de film, cursuri de yoga imersiva, evenimente corporative sau petreceri.

„La 5 ani de la lansare, George. Primul banking inteligent, face ce a facut dintotdeauna: Sustine inovatia si tehnologia in efortul de a ne imbogati viata atat din punct de vedere cultural, cat si viata de zi cu zi. 

Mina este un proiect ambitios, unic in sud-estul Europei si reprezinta incununarea efortului sustinut de One Night Gallery si de partenerii sai, printre care si George. 

One Night Gallery a fost unul dintre primele proiecte sustinute de George, iar acum, dupa 5 ani de proiecte extraordinare, suntem mandri sa le fim alaturi in acest nou demers  care va pune Romania pe harta internationala, ca hub de inovatie si tehnologie. Ce ne-a tinut aproape in toti acesti ani a fost ADN-ul comun: inovatia continua, impingerea limitelor tehnologiei si artei pentru a dezvolta noi teritorii de exprimare si experiente imersive. 

Sustinerea acestui proiect, vine ca o continuare fireasca a proiectelor dezvoltate de-a lungul anilor, mai ales ca reuneste sub un singur si impresionant acoperis tot ceea ce ne defineste si pe noi ca brand: tehnologie, arta, educatie financiara si experiente unice. 

Asteptam cu entuziasm reactia publicului la acest nou centru de inovatie si speram sa se bucure in numar cat mai mare de toate experientele imersive pregatite pentru ei. Bineinteles, ca de obicei, exista beneficii pentru utilizatorii cardurilor George: reduceri de pana la 20% atat la bilete, cat si in cafeneaua MINA Cafe by George”, spune Adrian Saveanu, Senior Brand Manager George.


Ghidul muzeului va fi un avatar cu inteligenta artificiala
 
„Eu sunt MINA, ghidul tau personal in cel mai mare centru de arta new media din sud-estul Europei” – sunt cuvintele cu care isi incepe experienta fiecare vizitator. MINA este un avatar cu inteligenta artificiala special pregatit pentru a oferi toate informatiile necesare celor interesati. In timp ce isi indeplineste atributiile de ghid clasic, MINA are un caracter special prin faptul ca poate sa interactioneze si in functie de interesele fiecarui vizitator in parte, personalizandu-i experienta.

Avatarul este un ghid dezvoltat pe baza celor mai eficiente si mai noi modele de retele neurale. Pe langa ChatGPT, au fost integrati mai multi algoritmi de inteligenta artificiala pentru fiecare componenta din pipeline-ul sau, cum este si Audio2Face de la NVIDIA Studio, prin care chipul avatarului 3D se anima in timp real. Miscarea pleoapelor, a buzelor, mimica ii permit sa interactioneze cu publicul cat mai natural, prin faptul ca este capabila sa auda intrebarile, gandeste raspunsurile si apoi le comunica. Experienta se desfasoara in timp real, iar utilizatorii pot purta o conversatie cu un avatar umanoid futurist. MINA este realizata de Mihai Cojocaru si rec.on.
 
„Intregul continut este dezvoltat pe computerele certificate GeForce RTX Studio echipate cu GPU-uri GeForce RTX 4090 si dezvoltate de catre producatorul local, ITDirect. Acestea fac parte din platforma NVIDIA Studio, destinata artistilor, designerilor, inginerilor si altor profesionisti care au nevoie de instrumente puternice pentru a lucra cu grafica, video sau realitate virtuala. Platforma include placi grafice de inalta performanta, software specializat oferit gratuit si drivere Studio dedicate care ofera performanta si stabilitate optime cu cele mai populare software de grafica 3D, video si animatie. Sistemul a fost creat pentru aplicatii grafice profesionale, in special pentru randare ray traced in timp real sau suport pentru tehnologiile AI”, spune Jan Adryanski, Community PR Manager Central Eastern Europe, NVIDIA. 

MINA este primul spatiu imersiv din Romania si cel mai mare centru de new media art din Europa de Sud Est. Muzeul combina arta si tehnologia intr-un spatiu senzorial pentru toate varstele si are ca scop cresterea consumului cultural si a calitatii productiei culturale in Romania. Prin acest spatiu multifunctional, dotat cu tehnologie de ultima generatie, extindem granitele colaborarilor multidisciplinare si internationale care sprijina inovatia si digitalizarea. MINA este un proiect conceput de One Night Gallery si Le Petit.