hit.ro  »  Stiri  »  Comunicate de presa  »  Lungmetrajul iranian Terrestrial Verses a castigat Trofeul ANONIMUL 2023

Lungmetrajul iranian Terrestrial Verses a castigat Trofeul ANONIMUL 2023

calendar_month 21 Aug 2023, 10:41


Lungmetrajul iranian „Terrestrial Verses | Ayeh haye zamini”, scris si regizat de Ali Asgari si Alireza Khatami, a fost recompensat sambata cu Trofeul ANONIMUL 2023.

Publicul Festivalului International de Film Independent ANONIMUL a votat castigatorii editiei cu numarul 20. „Terrestrial Verses” a primit marele premiu in valoare de 3000 de euro, oferit de OTP Bank.

Filmul prezentat in premiera mondiala anul acesta la Cannes in sectiunea oficiala Un Certain Regard, prezinta povestea unor oameni obisnuiti care navigheaza prin constrangerile sociale, intr-o serie de clisee si imagini pre-ilustrate. Ali Asgari a mai concurat pentru Trofeul ANONIMUL in 2016 cu „Il Silenzio” pe care l-a regizat impreuna cu Farnoosh Samadi, iar in 2012 era prezent in competitia de scurtmetraj international cu „Barbie”.

Cele cinci lungmetraje de fictiune care au concurat anul acesta pentru marele trofeu sunt: „Fremont” (Statele Unite ale Americii), regizat de Babak Jalali, „Stella In Love” (Franta), de Sylvie Verheyde, „Terrestrial Verses” (Iran), de Ali Asgari si Alireza Khatami, „Légua” (Portugalia, Franta, Italia), de Filipa Reis si João Miller Guerra, si „The Quarrel” (India), de Sanal Kumar Sasidharana. Selectia competitiei de lungmetraje a fost realizata de Ludmila Cvikova.

Cel mai bun scurtmetraj romanesc a fost ales „Antrenamentul de noapte”, de  Bogdan Alexandru. Filmul a primit un premiu in valoare de 1.000 de euro, oferit de DACIN-SARA.

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj strain, tot in valoare de 1.000 de euro, a revenit filmului „Amok” (Ungaria-Romania), de Balázs Turai. 

„Acolo unde barcile nu ajung”, regizat de Vlad Buzaianu, este scurtmetrajul caruia Fundatia ANONIMUL i-a acordat Premiul „Ovidiu Bose Pastina”, in valoare de 1.000 de euro.

Competitia de scurtmetraje romanesti a cuprins 12 titluri, acelasi numar de filme regasindu-se si in cea de scurtmetraje internationale. Selectia pentru ambele a fost realizata de criticul de film Ionut Mares.

Regizoarea de origine japoneza, Naomi Kawase, a fost omagiata cu Trofeul Anonimul pentru contributia la frumusetea cinematografiei universale. Aceasta a acceptat premiul pe scena din Green Dolphin Camping in fata unui public care a depasit si de aceasta data 4000 de persoane.

Cea de-a 20-a editie a Festivalului International de Film Independent ANONIMUL, prezentata de actorul Sorin Miron, a avut loc in perioada 14-20 august, la Sfantu Gheorghe (Delta Dunarii). 

Evenimentul a reunit, in afara filmelor din competitii, zece lungmetraje romanesti.

Intre ele, spectatorii festivalului au putut vedea, in premiera nationala, cel mai nou film semnat de Radu Jude - „Nu astepta prea mult de la sfirsitul lumii”, recent premiat la Locarno. Tot inainte de lansarea in cinematografe au fost proiectate la ANONIMUL si „Mammalia” in regia lui Sebastian Mihailescu, „Tigru” de Andrei Tanase, cel mai nou proiect regizoral al lui Liviu Marghidan, „Castelul Craitei” si filmele documentare „Arsenie. Viata de apoi” in regia lui Alexandru Solomon, „Toate raurile se varsa in mare si marea nu se umple niciodata” de Claudiu Mitcu si „Intre revolutii” semnat de Vlad Petri.

Festivalul a debutat cu „Kidnapped”, cel mai nou film al lui Marco Belloccio – regizor detinator al primului Trofeu ANONIMUL, primit in 2004 pentru filmul sau „Buongiorno, note”. Proiectiile tuturor filmelor din selectia ANONIMUL au avut loc in campingul Green Dolphin, in fata a mii de spectatori, si in cinematograful din Green Village, ocupat la capacitate maxima pe durata festivalului.

„Vocatia mea, filmul”, programul destinat adolescentilor din satele Deltei Dunarii, a ajuns anul acesta la a doua editie si s-a desfasurat intre 15-20 august in cadrul Festivalului. Avand un rol integrator in dezvoltarea comunitatii si, in mod special, in educarea si dezvoltarea tinerilor, atelierul le ofera participantilor noi perspective in alegerea urmatoarelor etape de studiu. Emanuel Parvu (actor si regizor), Ionut Mares (critic de film, selectioner), Razvan Popescu Mirceni (biologul marin care a participat si la filmul documentar „Black Sea Gas: How They Did It” ce a fost proiectat anul acesta in festival), Dan Hurduc (actor si muzician) si Miruna Berescu (producator de film, directorul Anonimul) s-au intalnit si au discutat cu tinerii pe parcursul programului organizat de Asociatia FAMart cu sprijinul E-ON Romania.

ANONIMUL 2023 a cuprins mai multe evenimente conexe. Cineastii participanti la festival au luat parte la o discutie deschisa din seria ANONIMUL Talks care a adus publicul in dialog direct cu cu actorii Vlad Ivanov si Ilinca Manolache, regizorii Alexandru Solomon si Emanuel Parvu, producatoarele Ada Solomon si Miruna Berescu, selectionerii Ludmila Cvikova, Ionut Mares si cineastul Laurentiu Damian - Presedintele Uniunii Cineastilor din Romania. Impreuna au incercat sa afle mai multe unii de la altii despre asteptarile pe care le au fiecare si au identificat posibile solutii pentru a aduce filmul romanesc mai aproape de un public mai larg.

Partener de traditie al Festivalului, OTP Bank Romania a organizat actiunea de ecologizare „Vrem o Delta ca in filme” in cadrul careia s-a mers pe canalele din apropiere de Sfantu Gheorghe impreuna cu 30 de voluntari (spectatori ai festivalului dar si membri ai echipelor OTP Bank Romania si ANONIMUL) cu ajutorul carora s-au colectat 28 de saci de deseuri, insemnand peste 400 de kilograme de material ce urmeaza sa fie reciclat.

Un alt eveniment conex l-a reprezentat cursul de prim ajutor ce a avut loc in cadrul festivalului cu sprijinul Groupama si al voluntarilor SMURD.

Publicul de la Sfantu Gheorghe a putut viziona show-ul hibrid al Trupei Dl Goe dupa albumul „Fata Morgana” a carui muzica este ilustrata de o serie de clipuri care formeaza un film, iar gala de inchidere ANONIMUL 2022 a fost urmata de un concert Suie Paparude. 

 

Sondaj

Care credeti ca e cel mai bun sistem de operare pentru telefoane?