Noile norme definesc drepturile de acces si de utilizare a datelor generate in UE in toate sectoarele economice si vor facilita schimbul de date, in special de date industriale.
Legea privind datele va asigura echitatea in mediul digital, clarificand cine poate crea valoare pe baza datelor si in ce conditii. De asemenea, aceasta va stimula o piata a datelor competitiva si inovatoare prin deblocarea datelor industriale si prin asigurarea claritatii juridice in ceea ce priveste utilizarea datelor, se mentioneaza intr-un comunicat de presa de pe site-ul oficial al Comisiei Europene.
Masuri de stimulare a economiei datelor in UE
In ultimii ani s-a inregistrat o crestere rapida a dispozitivelor conectate pe piata europeana. Utilizarea dispozitivelor genereaza cantitati tot mai mari de date. Aceasta reprezinta un potential imens pentru inovare si competitivitate in UE.
Noile norme permit utilizatorilor de produse conectate sa acceseze datele generate de aceste dispozitive si sa partajeze aceste date cu parti terte. De exemplu, proprietarul unui autovehicul conectat sau operatorul unei turbine eoliene va putea solicita producatorului sa partajeze anumite date generate de utilizarea acestor produse conectate cu un serviciu de reparatii la alegerea proprietarului. Acest lucru va oferi un control mai mare consumatorilor si altor utilizatori de produse conectate si va stimula serviciile post-vanzare si inovarea. Stimulentele pentru ca producatorii sa investeasca in produse si servicii generatoare de date vor fi mentinute, iar secretele lor comerciale vor ramane protejate.
Organismele din sectorul public vor putea accesa si utiliza datele detinute de sectorul privat pentru a contribui la raspunsul urgentelor publice, cum ar fi inundatiile si incendiile forestiere, sau atunci cand pun in aplicare un mandat legal, in cazul in care datele necesare nu sunt usor accesibile prin alte mijloace.
Legea privind datele protejeaza, de asemenea, intreprinderile europene de clauzele contractuale abuzive din contractele de partajare de date pe care o parte contractanta le impune in mod unilateral celeilalte parti contractante. Acest lucru va permite, in special, intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-urilor) sa participe mai activ la piata datelor.
In plus, Legea privind datele va permite clientilor sa treaca fara probleme (si, in cele din urma, gratuit) intre diferiti furnizori de servicii de cloud. Aceste masuri vor promova concurenta si alegerea pe piata, prevenind in acelasi timp dependenta de furnizor. De exemplu, orice intreprindere europeana ar putea combina servicii de date de la diferiti furnizori de servicii de cloud („multi-cloud”) si ar putea beneficia de oportunitatile vaste de pe piata serviciilor de cloud din UE. De asemenea, aceasta va reduce drastic costurile pentru intreprinderi si administratii atunci cand isi transfera datele si aplicatiile catre un alt furnizor de servicii de cloud.
Legea privind datele include, de asemenea, garantii impotriva cererilor ilegale ale autoritatilor din tari terte de a transfera sau de a accesa date fara caracter personal detinute in UE, asigurand un mediu de prelucrare a datelor mai fiabil si mai sigur.
In cele din urma, Legea privind datele introduce masuri de promovare a elaborarii unor standarde de interoperabilitate pentru schimbul de date si pentru serviciile de prelucrare a datelor, in conformitate cu strategia de standardizare a UE.
Urmatoarele etape
Dupa intrarea sa in vigoare, Legea privind datele va deveni aplicabila in termen de 20 luni, si anume la 12 septembrie 2025.
Istoricul dosarului
La 23 februarie 2022, Comisia a propus Actul european privind datele pentru a asigura echitatea in lumea digitala si pentru a stimula inovarea. Parlamentul European si Consiliul au ajuns la un acord politic la 28 iunie 2023. Actul legislativ privind datele este o etapa esentiala astrategiei Comisiei in materiede date, care este un factor important pentru indeplinirea obiectivelor deceniului digital 2030.
Legea privind datele completeaza Legea privind guvernanta datelor, care a devenit aplicabila in septembrie 2023 si creeaza procesele si structurile pentru a facilita schimbul de date intre intreprinderi, persoane fizice si sectorul public. Legea privind guvernanta datelor va institui, de asemenea, spatii europene comune ale datelor pentru a pune la dispozitie mai multe date pentru a fi utilizate in economie si societate, mentinand in acelasi timp sub control intreprinderile si persoanele fizice care genereaza datele.
sursa foto: pixabay.com