
Kaspersky a contribuit recent cu datele sale threat intelligence la o actiune de aplicare a legii condusa de INTERPOL, care a avut ca scop perturbarea retelelor criminale transfrontaliere din regiunea africana, care provoaca prejudicii semnificative persoanelor si companiilor. Cu sapte tari participante din Africa, operatiunea Red Card a dus la arestarea a 306 persoane suspectate de legaturi cu infractiuni cibernetice, cum ar fi escrocherii cu aplicatii bancare mobile, investitii si mesagerie si confiscarea a 1.842 de dispozitive.
Desfasurata din noiembrie 2024 pana in februarie 2025, operatiunea Red Card s-a derulat prin intermediul African Joint Operation against Cybercrime (AFJOC) a INTERPOL si a reunit fortele de ordine din Benin, Côte d'Ivoire, Nigeria, Rwanda, Africa de Sud, Togo si Zambia.
Desfasurarea operatiunii a fost precedata de un schimb de date threat intelligence, care a fost actualizat de INTERPOL si de partenerii sai din sectorul privat, inclusiv Kaspersky. Kaspersky a impartasit cu agentia de aplicare a legii rezultatele unei analize a mostrelor unei aplicatii Android rau intentionate care a vizat utilizatorii din tarile africane, impreuna cu datele privind infrastructura aferenta.
In total, cazurile de criminalitate cibernetica descoperite de participantii la operatiunea Red Card au afectat peste 5.000 de persoane. Printre cele mai importante operatiuni au fost:
• Nigeria: Politia nigeriana a arestat 130 de persoane, inclusiv 113 cetateni straini, suspectati de implicare in escrocherii cibernetice, cum ar fi frauda de cazinouri online si investitii. Suspectii, care au convertit veniturile in active digitale pentru a-si ascunde urmele, au fost recrutati din diferite tari pentru a rula schemele ilegale in cat mai multe limbi.
• Zambia: Ofiterii au retinut 14 membri suspectati ai unui sindicat criminal care au patruns in telefoanele victimelor. Escrocheria presupunea trimiterea unui mesaj care continea un link malitios, care, odata accesat, instala malware pe dispozitiv. Acest lucru permitea hackerilor sa preia controlul asupra contului de mesagerie si, in cele din urma, asupra telefonului, obtinand acces la aplicatiile bancare ale victimei. Hackerii erau, de asemenea, capabili sa foloseasca aplicatiile de mesagerie ale victimei pentru a distribui link-ul malitios in conversatii si grupuri, facilitand astfel raspandirea escrocheriei.
• Rwanda: Autoritatile ruandeze au arestat 45 de membri ai unei retele criminale, pentru implicarea lor in escrocherii de inginerie sociala care au furat peste 305.000 USD de la victime doar in 2024. Tacticile lor au inclus sa se prezinte drept angajati din telecomunicatii si sa pretinda castiguri false din „jackpot” pentru a extrage informatii sensibile si a obtine acces la conturile bancare mobile ale victimelor. O alta metoda a implicat asumarea identitatii unui membru de familie ranit, pentru a cere ajutor financiar rudelor, in scopul acoperirii facturilor spitalicesti.
• Africa de Sud: Autoritatile locale au arestat 40 de persoane si au confiscat peste 1.000 de carduri SIM, impreuna cu 53 de computere legate de o schema sofisticata de frauda a SIMurilor. Aceasta configuratie, care redirectioneaza apelurile internationale ca apeluri locale, este folosita in mod obisnuit de infractori pentru a efectua atacuri de phishing prin SMS la scara larga.
Neal Jetton, directorul INTERPOL al Directiei de criminalitate cibernetica, a declarat:
„Succesul Operatiunii Red Card demonstreaza puterea cooperarii internationale in combaterea criminalitatii cibernetice, care nu cunoaste granite si poate avea efecte devastatoare asupra indivizilor si comunitatilor. Recuperarea unor bunuri si dispozitive semnificative, precum si arestarea suspectilor cheie, transmite un mesaj puternic infractorilor cibernetici ca activitatile lor nu vor ramane nepedepsite."
Kaspersky si INTERPOL au un istoric vast de operatiuni comune care vizeaza combaterea criminalitatii cibernetice in regiunea africana, Kaspersky sprijinind doua editii ale operatiunilor INTERPOL Africa Cyber Surge. Recent, Kaspersky a contribuit si la actiunea comuna a INTERPOL cu AFRIPOL, care anul trecut a devenit partenerul oficial al companiei in promovarea unui climat mai sigur in Africa. Acest parteneriat se concentreaza pe partajarea datelor extinse ale Kaspersky despre amenintarile cibernetice locale si tendintele criminalitatii cibernetice din regiune.
comunicat oficial




