► Izmir si Bodrum se alatura Istanbulului ca doua noi orase turcesti examinate de inspectorii Ghidului Michelin
► Aceste doua noi locatii confirma faptul ca Turcia este o destinatie gourmet bogata si palpitanta in ceea ce priveste experientele culinare
Selectiile de restaurante pentru Izmir si Bodrum vor fi anuntate impreuna cu cea de la Istanbul in cadrul aceleiasi ceremonii care va avea loc pe 9 noiembrie 2023 la Istanbul
Numarul de romani care au calatorit atat in Turcia, cat si la Istanbul a crescut in primele 5 luni din acest an
Michelin are placerea de a anunta extinderea Ghidului Michelin in Izmir si Bodrum, Turcia. Selectia finala de restaurante din Izmir si Bodrum va fi facuta public in cadrul unui eveniment desfasurat la Istanbul pe data de 9 noiembrie 2023.
Fermecatorul cartier Urla din Izmir ofera multe posibilitati atunci cand vine vorba de mancare prin prisma traditiilor culinare turcesti din Marea Egee si Marea Mediteraneeana. De la restaurante la cafenele moderne, orasul are o diversitate culinara extrem de vasta. La acest capitol locatia se diferentiaza de celelalte prin localurile conduse de bucatari tineri de-ai locului, dornici sa imparta cunostintele pe care le-au dobandit din generatie in generatie.
Bodrum, una dintre cele mai faimoase destinatii turistice turcesti de lux situate in orasul Mugla ofera un incantator mix de restaurante turcesti care pun la dispozitia clientilor preparate laudate pentru aroma lor autentica. Tot aici sunt si restaurante care ofera preparate internationale de origine asiatica sau italieneasca. Restaurantele de la Bodrum sunt apreciate pentru faptul ca depun eforturi pentru a oferi cele mai bune experiente culinare pline de creativitate din partea bucatarilor.
Turcia traverseaza o perioada buna daca ne referim la acest inceput de an si din ce in ce mai multi romani au luat decizia sa calatoreasca mai des in aceasta tara. Potrivit datelor oferite de Ministerul Culturii si Turismului din Turcia, prin Autoritatea pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA,) in primele 5 luni (ianuarie – mai) ale anului 231.240 de turisti romani au calatorit in Turcia (+13.5% vs primele 5 luni din 2022 cand au calatorit 204.364). Cifrele au crescut si in ceea ce priveste numarul de turisti romani care au calatorit la Istanbul. Aici, in primele 5 luni ale anului, 73.888 de romani au fost inregistrati (+17.1% vs primele 5 luni din 2022 cand au calatorit 64.096).
Gwendal Poullennec, Director International al Ghidului Michelin: „Dupa o prima oprire la Istanbul anul trecut, inspectorii nostri au ramas foarte incantati si au decis sa puna Izmir si Bodrum pe harta lor. Aceste doua locatii sunt renumite nu doar pentru experientele culturale, turistice deosebite, ci si pentru ca sunt adevarate scene culinare care merita si trebuie sa fie descoperite. Daca Izmir vine cu o oferta de restaurante deosebite care demonstreaza abilitatile de inalt nivel al multor bucatari tineri, Bodrum straluceste prin diversitatea restaurantelor sale, cu concepte inovatoare, de lux, multe dintre acestea fiind situate chiar in inima orasului si la preturi accesibile. Odata cu adaugarea acestor doua noi teritorii in familia Ghidului Michelin speram sincer sa raspandim in lume mesajul ca Turcia este o destinatie gastronomica de neratat."
Mehmet Nuri Ersoy, Ministrul Culturii si Turismului al Turciei a mentionat: „Suntem fericiti ca dupa Istanbul, vin in prim-plan Izmir si Bodrum cu titulatura de „gastro orase". Vom putea prezenta lumii bogatia culturii noastre culinare, care detine o componenta de sustenabilitate la baza, gratie bucatarilor nostri talentati care imbina cele mai calitative produse ale regiunii printr-o abordare personala. Vizitatorii care urmeaza sa soseasca la Izmir si Bodrum pentru a gusta aceste delicatese vor fi surprinsi de apele turcoaz ale Marii Egee, de patrimonial nostru istoric, de calitatea facilitatilor si de posibilitati nelimitate atunci cand vine vorba de turism. Suntem incantati de aceste doua noi completari care indica foarte bine potentialul in crestere al scenei culinare turcesti si credem cu tarie ca multe alte orase vor fi adaugate in urmatorii ani."
Ghidul Michelin de la Istanbul a fost lansat pentru prima data in 2022 intrucat metropola a demonstrat ca are potential gastronomic si ofera o diversitate culinara. Aici au fost recomandate 53 de restaurante dintre care 5 cu stele Michelin (un restaurant cu doua stele Michelin** si patru restaurante cu o singura stea Michelin*). Un singur restaurant cu o stea verde Michelin si 10 restaurante de tip Bib Gourmand, certificare ce apartine Ghidului Michelin si care atesta un restaurant bun care ofera preparate rafinate la un pret accesibil. Ghidul Michelin de la Istanbul a evidentiat o varietate de mancaruri de sezon si de specialitate si a scos in evidenta diferite restaurante, de la cele de tip bistro si de lux la cele traditionale.
Asa cum este cazul in toate destinatiile pe care le acopera, Ghidul Michelin evidentiaza scena culinara din Izmir si Bodrum si recomanda cele mai bune restaurante pe baza metodologiei istorice si universale a Ghidului Michelin. Desfasurat de echipa sa de inspectori anonimi si independenti, toti fosti profesionisti ai industriei si in prezent angajati cu norma intreaga ai Grupului Michelin, atat metodologia cat si ghidul in sine, se concentreaza doar pe calitatea hranei produse evaluate dupa 5 criterii:
- Calitatea ingredientelor;
- Maiestria tehnicii prin care sunt gatite aceste preparate;
- Armonia dintre arome;
- Personalitatea bucatarului sef care isi lasa amprenta pe fiecare preparat;
- Consistenta pe care o are restaurantul atat in timp, cat si in intregul sau meniu pe care il ofera.
Selectia completa de restaurante a ghidului Michelin de la Istanbul, Izmir si Bodrum 2024 va fi dezvaluita pe data de 9 noiembrie 2023 in cadrul unei ceremonii organizata de Ghidul Michelin si va avea loc la Istanbul. Selectia va fi disponibila pe site-ul Ghidului Michelin precum si pe aplicatia mobila gratuita pentru iOS si Android.