Intel lanseaza cel mai sigur procesor pentru centrele de date
2/2332
calendar_month 16 Mar 2010, 11:33
Intel Corporation a lansat astăzi noua serie de procesoare Intel Xeon 5600, caracterizată de o securitate fără precedent, performanţă sporită şi consum limitat de energie.

Noile procesoare oferă două noi caracteristici de securitate, Intel Advanced Encryption Standard (AES) şi Intel® Trusted Execution Technology (Intel TXT) care permit o criptare şi o decriptare mai rapidă pentru virtualizare şi tranzacţii mai sigure, oferind centrelor de date o fundaţie solidă pentru securitatea “cloud”.

Acestea sunt şi primele chip-uri pentru servere şi staţii de lucru bazate pe noul proces revoluţionar pe 32 nanometri (nm), care utilizează a doua generaţie Intel de tranzistori cu poartă de metal şi constantă dielectrică ridicată, pentru a mări viteza şi a diminua consumul de energie. Noile procesoare din seria Intel Xeon 5600 suportă până la şase nuclee pe fiecare procesor şi oferă un nivel de performanţă cu până la 60% mai mare comparativ cu procesoarele din seria Intel Xeon 5500 pe 45 nm. În plus, centrele de date pot să înlocuiască 15 servere single-core cu unul singur şi să obţină astfel un profit din investiţie după doar cinci luni.

Centrele de date vor beneficia şi de performanţele sporite în materie de consum energetic a seriei de procesoare Intel Xeon 5600. Un server cu două socket-uri ce foloseşte noul procesor Intel Xeon low-voltage L5640 poate oferi aceeaşi performanţă ca un server ce foloseşte ca procesor vârful de gamă al seriei anterioare.

Pentru mai multe informaţii vizitaţi http://www.intel.com/performance/server/xeon/summary.htm.

“Procesorul Intel Xeon 5600 va fi pilonul de susţinere al mediilor de computing mainstream,” a declarat Kirk Skaugen, Vice President al Intel Architecture Group. “Noile capabilităţi de securitate vor spori încrederea managerilor de IT. Îmbunătăţirile aduse în materie de performanţă, virtualizare şi consum de energie vor creşte productivitatea şi eficienţa în lucrul cu aplicaţii diverse, de la tranzacţii de date până la imagistică medicală şi realizarea de prototipuri medicale.”

Securitate îmbunătăţită

În contextul în care mereu apar noi ameninţări şi noi arhitecturi, iar mediul de regularizare este în continuă schimbare, securitatea devine o preocupare tot mai serioasă pentru managerii de IT, fiind adesea şi un impediment în calea implementării unor infrastructuri de computing mai avansate. Seria Intel Xeon 5600 abordează aceste probleme cu noile sale caracteristici, care asigură o mai bună protecţie a datelor.
Seria de procesoare Intel Xeon 5600 include Intel AES, un nou set de instrucţiuni care a fost introdus o dată cu noua familie de procesoare 2010 Intel Core.

Aceste instrucţiuni accelerează performanţa AES pentru a permite criptarea şi decriptarea rapidă a datelor pentru o gamă largă de aplicaţii, cum ar fi criptarea unei baze de date, criptarea întregului hard disk sau realizarea de tranzacţii online securizate.

Intel TXT va oferi securitatea pe care o aşteptau mediile cloud, permiţând crearea unui mediu securizat, furnizând mai multă protecţie aplicaţiilor care se deplasează între serverele de virtualizare. Capabilităţile bazate pe hardware şi integrate în procesor permit rularea unor aplicaţii şi date importante într-un mediu virtualizat, care le apără împotriva software-ului periculos.Acţionând în tandem, Intel TXT şi Intel AES se asigură că mediile virtualizate au o mai bună performanţă şi funcţionalitate, şi sunt mai sigure când datele sunt lansate, migrează ori nu sunt accesate.

Performanţă sporită, consum de energie redus

Securitatea seriei Intel Xeon 5600 este la fel solidă ca şi nivelul său de performanţă, versatilitate şi eficienţă energetică, sporind astfel eficienţa operaţiunilor din centrele de date. Tehnologii precum Intel® Turbo Boost, Intel Hyper-Threading şi Intel® Virtualization (VT) (varianta îmbunătăţită) se adaptează la cerinţele de performanţă ale utilizatorilor, îmbunătăţesc lucrul în regim de multitasking şi cresc fiabilitatea şi uşurinţa de administrare a mediilor IT consolidate.

Versiunea cu patru nuclee şi frecvenţă optimizată a seriei Intel Xeon 5600 ajunge la 3.46 GHz, în timp ce varianta cu şase nuclee ajunge la 3.33 GHz, ambele având un TDP de 130 waţi. Versiunile avansate cu şase nuclee ajung până la 2.93 GHz, TDP de 95 waţi, iar procesorul standard cu patru nuclee ajunge la 2.66 GHz, TDP de 80 waţi. Versiunile cu un consum redus de energie ale acestui procesor vor avea TDP-uri de 60, respectiv 40W şi vor dispune de şase, respectiv patru nuclee.

Intel anunţa de asemenea şi disponibilitatea procesorului Intel Xeon L3406. Având ca focus segmentul single processor micro server, noul procesor Intel Xeon L3406 are un TDP de doar 30W, fiind astfel soluţia ideală pentru mediile în care dimensiunile fizice şi consumul de energie sunt factori de decizie.

Record mondial de performanţă

Seria de procesoare Intel Xeon 5600 completează premiile obţinute de seria anterioară, Intel Xeon 5500, stabilind 12 noi recorduri mondiale pentru servere şi staţii de lucru cu două socket-uri.

Aceste procesoare ce oferă o performanţă deosebită şi au un consum energetic redus au stabilit un nou record SPECpower*_ssj2008, atât pentru un server single-node cât şi pentru unul multi-node. Mai precis, serverul single-node IBM* x3650 M3 a realizat un punctaj de 2927 ssj_ops/watt, fiind înregistrată o creştere cu 42% faţă de generaţia anterioară de procesoare Intel Xeon 5500. Serverul multi-node IBM* dx360 M3 a realizat un punctaj final de 3,038 ssj_ops/watt, fiind înregistrată o creştere cu 31% faţă de generaţia anterioară de procesoare.

Serverul cu două socket-uri Fujitsu* PRIMERGY* RX300 S6 ce foloseşte două procesoare Intel Xeon L5640 vine în întâmpinarea consumatorilor interesaţi de performanţa procesorului Intel Xeon X5570, având un consum de energie cu 30% mai mic, la nivel de platformă.

Sistemul Fujitsu* PRIMERGY* RX300 S6 a stabilit un record mondial în materie de performanţă Java* (obţinând un scor de 928,393 bops în SPECjbb2005*, fiind înregistrată o creştere a punctajului cu 46% faţă de generaţia anterioară), un record mondial de performanţă ERP (obţinând un scor de 4,860 benchmark users în SAP*-SD 2-Tier ERP 6.0 Unicode, fiind înregistrată o creştere a punctajului cu 27% faţă de generaţia anterioară) şi un record mondial Web (obţinând un scor de 104,422 în SPECweb2005*, fiind înregistrată o creştere a punctajului cu 25% faţă de generaţia anterioară). Sistemul Dell* PowerEdge* R710 a stabilit un nou record mondial în materie de performanţă 2S Server Platform, obţinând un scor de 355 de puncte în SPECint*rate_base2006, respectiv 248 în SPECfp*_rate_base2006.

Serverele Cisco* UCS* B250 M2 ce integrează două procesoare Intel Xeon X5680 au stabilit un nou record de performanţă în virtualizare, obţinând un punctaj de 35.83 la 26 tiles în VMMark*, fiind înregistrată o creştere a punctajului cu 42% faţă de generaţia anterioară. Platforma Cisco* UCS* B200 M2 a obţinut un punctaj record în SPEComp*Mbase2001, iar platforma Cisco* UCS C250 M2 a realizat un nou record în benchmark-ul SPECjAppServer2004*.

Pentru detalii cu privire la rezultate şi pentru a afla mai multe informaţii cu privire la aceste recorduri mondiale şi cerinţele lor accesaţi: http://www.intel.com/performance/server/xeon/summary.htm

Noi procesoare încorporate

Pe lângă procesoarele de clasă enterprise, Intel lansează trei procesoare unice pentru segmentul încorporat, inclusiv primele procesoare cu şase nuclee, E5645 şi L5638 şi procesorele cu patru nuclee L5618 şi E5620. Acestea au un ciclu de viaţă de 7 ani şi sunt construite pentru medii de comunicaţii robuste şi cu constrângeri de natură termică, efectuând operaţiuni de routare de aplicaţiile între dispozitivele conectate mai rapid şi mai eficient.

Proces extrem pe 32 nm

Tot astăzi, Intel anunţă lansarea noului procesor Intel® Core™ i7-980X Extreme Edition, primul procesor cu şase nuclee pe 32 nm al companiei, cu 12 thread-uri de computing. Noul procesor oferă un nivel de performanţă uluitor în crearea de conţinut digital, modelare 3D, multitasking masiv şi rularea de jocuri pretenţioase. În plus, noul Core i7-980X este compatibil cu majoritatea plăcilor de bază cu chipset Intel X58 Express existente. Având o frecvenţă de 3.33 GHz, noul procesor Intel Core i7-980X deţine capabiliăţi de overclocking ***, pentru a asigura flexibilitate utilizatorilor avansaţi care vor să ajusteze frecvenţa. Mai mult, noul procesor dispune de 12MB de memorie Intel® Smart Cache – cu 50% mai mult decât actualul procesor desktop emblematic pentru Intel. La recenta Conferinţă a Dezvoltatorilor de Jocuri de la San Francisco, au fost prezentate jocuri şi creaţii de conţinut digital care au nevoie de un număr mare de thread-uri, printre titluri numărându-se R.U.S.E*, de la Ubisoft; Napoleon: Total War*, de la Sega; şi Sonar Producer* de la Cakewalk.

“Napoleon: Total War se bazează pe a doua generaţie proprie de motor multi-thread, iar cel mai recent procesor Intel Core i7-980X ne permite să asigurăm utilizatorilor o experienţă mai realistă, aducându-i mai mult ca oricând în inima bătăliei,” a declarat Mike Simpson, Creative Director, Creative Assembly Software. “Datorită numărului crescut de nuclee ale noului procesor Intel Core i7-980X am putut adăuga detalii de animaţie tot mai uimitoare unităţilor de luptă de pe mare şi de pe uscat, jocul ajungând să deţină o tot mai mare fidelitate vizuală.”

Sisteme

Începând de astăzi şi continuând în următoarele 45 de zile, servere şi staţii de lucru bazate pe seria de procesoare Intel Xeon 5600 sunt aşteptate să apară în portofoliul producătorilor de sisteme din întreaga lume, între care Cisco, Dell, Fujitsu, HP, IBM, Oracle şi multi alţii.

Mulţi vânzători de software susţin şi ei platforme cu procesor Intel Xeon 5600, printre ei numărându-se Citrix*, IBM*, Microsoft*, Novell*, Oracle*, Red Hat*, SAP AG*, şi VMware*. Pentru mai multe informaţii despre modul în care Intel şi marii vânzători de software oferă platforme remarcabile, vă rugăm să accesaţi http://www.intel.com/business

Procesoarele din seria Intel Xeon 5600 au preţuri cuprinse între 387 $ şi 1,663 $, în cantităţi de 1.000 bucăţi. Procesoarele încorporate E5645, L5638 şi L5618 au preţuri de 958 USD, 958 USD şi respectiv 530 USD în cantităţi de 1.000 unităţi. Intel Core i7-980X are preţul de 999 USD, în cantităţi de 1 000 unităţi.

Pentru a ajuta resellerii să facă tranziţia către această nouă serie de procesoare, toate plăcile şi sistemele Intel Server expediate în prezent, care sunt compatibile cu generaţia anterioară de procesoare Xeon Seria 5500, suportă şi procesoarele Intel Xeon Seria 5600.

Pentru mai multe detalii despre procesoarele Intel Xeon 5600, accesaţi www.intel.com/xeon.

Pentru mai multe detalii despre recorduri mondiale şi alte caracteristici, accesaţi http://www.intel.com/performance/server/xeon/summary.html. Mai multe informaţii despre Intel Core i7-980X găsiţi pe www.intel.com/products/processor/corei7ee/index.htm