In premiera, pe 30 mai, doua radiouri isi cedeaza frecventele pentru a sprijini proiectul "Radioul Captiv" al Asociatiei ANAIS
3/34926
calendar_month 30 Mai 2023, 11:59
In data de 30 mai, Asociatia ANAIS lanseaza campania „Radioul Captiv”, un proiect ce sprijina lupta impotriva violentei domestice, realizat de compania de consultanta in comunicare strategica si data intelligence Cheil | Centrade.

Campania a pornit de la un insight extrem de ingrijorator. In Romania, una din patru femei a fost agresata fizic sau sexual de partener sau de un fost partener, toate aceste femei fiind tinute captive in relatii abuzive. Aceasta captivitate este de cele mai multe ori neinteleasa, iar realitatea victimelor distorsionata, ducand la acuzatii ca acestea ar accepta astfel de relatii, in loc sa le paraseasca. De peste 11 ani, Asociatia ANAIS contribuie la educarea publicului larg cu privire la violenta domestica si ajuta victimele abuzurilor sa iasa din captivitatea minciunilor, acuzatiilor si a loviturilor in care sunt tinute.

Proiectul raspunde la intrebarea: „De ce nu l-ai parasit?” printr-o premiera in Romania, respectiv un stunt media ce tine captive doua dintre cele mai cunoscute si populare radiouri, KISS FM si MAGIC FM. Astfel, pe data de 30 mai, de la orele 22.00, se lanseaza campania „Radioul Captiv”. Pana la orele 23.00, in studioul KISS FM, alaturi de gazdele Corina Bacanu si Nico Creciunesc, se vor afla si membrele Asociatiei ANAIS, Carmen Nemes, fondator si presedinte, Mihaela Mangu Darvariu- director executiv si co-fondator, Giulia Crisan – avocata specializata in dreptul familiei, Adela Nita Szentes – terapeut, precum si Crina – supravietuitoare si invingatoare a luptei impotriva violentei domestice. Intre orele 23.00-24.00, Liana Stanciu de la MAGIC FM preia stafeta. Ambele emisiuni vor fi transmise si Live pe paginile de Facebook ale radiourilor.

Practic, timp de doua ore, in loc de emisiunile si subiectele uzuale se va vorbi exclusiv despre fenomenul violentei domestice si amploarea acestuia in Romania, se va intra in direct cu supravietuitoare si ascultatoare care pot fi consiliate de catre echipa ANAIS si se va raspunde la intrebari adresate de public in chat-ul emisiunilor, la numarul de WhatsApp – 0722.206.020. Coloana sonora ce va acompania acest stunt va fi alcatuita din patru melodii noi, originale, compuse si interpretate de 5 artiste underground si mainstream din Romania: Alexandra Stan - supravietuitoare, Norya, Lucia, Alma Nicole si Rockabella. Fiecare cantec este inspirat de o poveste reala a unei supravietuitoare si poate fi ascultat pe canalul Asociatiei ANAIS de pe Spotify, intitulat „Puterea Eliberarii”. Povestile supravietuitoarelor pot fi citite sau ascultate pe site-ul dedicat proiectului.

Prin aceasta campanie, replicam imposibilitatea iesirii din relatii abuzive sau a parasirii agresorilor. Avand in vedere ca in prima jumatate a anului 2022 s-a inregistrat o crestere a numarul cazurilor de violenta in familie raportate autoritatilor, campania si-a propus sa traga un semnal de alarma asupra acestui fenomen si sa arate ca este un subiect ce nu mai poate fi ignorat sau contestat.

KISS FM este cel mai ascultat radio din tara, iar MAGIC FM este pe locul 5, astfel ca stunt-ul media din noaptea de 30 mai si-a propus sa captureze frecventele ascultate de o audienta de 3.322.400 oameni, timp de 2 ore.

„Violenta domestica este un flagel social ce trebuie sa dispara. Pentru ca acest lucru sa se intample este nevoie de educatie in aceasta directie, de modificari legislative si de donatii pentru a sustine supravietuitoarele sa iasa din captivitate. Impreuna cu partenerii nostri, Cheil | Centrade, am creat un proiect unic, care aduce in prim-plan povestea femeilor captive in relatii abuzive, iar prin intermediul emisiunilor live de la KISS FM si MAGIC FM si a canalului dedicat de pe Spotify, le vom amplifica vocea, pentru a inspira si alte femei sa iasa din relatiile abuzive in care se afla. Le multumim tuturor celor care de 11 ani ne sunt alaturi si ne sustin, dar, mai ales, le multumim supravietuitoarelor care au acceptat sa dea voce acestui proiect, prin povestile lor de viata.”, explica Carmen Nemes, Presedinte, Asociatia Anais.„«E vina ta ca nu pleci. De ce mai ramai? Paraseste-l.» Fiecare femeie blocata intr-o relatie abuziva a trecut prin genul acesta de victim blaming. Pentru ca o tara intreaga refuza sa inteleaga ca asta e realitatea a 1 din 4 romance. Special pentru ele, am creat in premiera o metafora a captivitatii, prin care Asociatia ANAIS pune stapanire pe KISS FM si MAGIC FM, timp de 2 ore. 2 ore in care Romania e obligata sa ne asculte, iar femeile de acasa care se confrunta cu parteneri abuzivi sa afle ca nu sunt singure si ca pot fi ajutate sa isi recapete libertatea. Le multumesc tuturor oamenilor care ne-au ajutat neconditionat, de la supravietuitoarele puternice de la care am pornit intregul demers, artistelor, radiourilor, Httpool by Aleph pentru prezenta masiva pe Spotify si tuturor celor care au zis «Da! » fara sa clipeasca.”, completeaza Miruna Potop, Group Creative Director, Cheil | Centrade.

Daca te-ai confruntat cu orice forma de violenta domestica, daca ai intrebari despre ce inseamna o relatie sanatoasa sau daca cunosti pe cineva care are nevoie de sprijin contacteaza-ne si discuta cu specialistii nostri: 0736.380.879 sau contact@asociatia-anais.ro.

Apeleaza 24/24 ore Helpline-ul national 0800.500.333 pentru a semnala situatii de violenta domestica, trafic de persoane, discriminare de gen sau dicriminare multipla. Numarul este apelabil gratuit din orice retea cu acoperire nationala.

Apeleaza 112 (numarul unic national de urgenta) daca te afli in pericol!