Horvath Romania: Sustenabilitatea este importanta pentru 76% dintre romani la Europarlamentarele din 2024
3/36869
calendar_month 06 Iun 2024, 11:00


Imediat dupa francezi (77%), romanii tin seama de sustenabilitate cand isi acorda votul pentru Parlamentul European, peste media de 73% la nivelul a sapte tari UE, rezultata in urma unui studiu Horváth.

    Desi romanii sunt cei mai numerosi (89%) intre cei care considera ca responsabilitatea pentru sustenabilitate apartine „fiecarui cetatean”, ei sunt si cei mai inclinati sa creada (66%) ca „lupta impotriva schimbarilor climatice va atrage dezindustrializarea continentului”.

Bucuresti, 5 iunie 2024. Romanii se numara intre europenii cei mai dornici a trai pe principii sustenabile, iar pentru 76% dintre acestia sustenabilitatea reprezinta un aspect important in decizia de a vota la Alegerile europarlamentare din acest an. Pe de alta parte, romanii sunt printre cei mai sceptici europeni privind promisiunile companiilor si sansele Uniunii Europene de a diminua efectele negative ale economiei asupra climei si ale mediului, arata un studiu realizat de Horváth, in sapte tari UE.

Potrivit studiului „Sustenabilitatea in contextul alegerilor europene”, 76% dintre romani au raspuns ca sunt „complet de acord” sau „partial de acord” cu faptul ca sustenabilitatea este un aspect important in decizia de vot, imediat dupa francezi (77%), fiind urmati de spanioli (76%) si maghiari (68%). Media rezultata s-a situat la 73%, cea mai redusa importanta acordata sustenabilitatii fiind inregistrata in Austria (56%). 

Cu toate acestea, cata vreme s-a trecut de 55% in fiecare dintre tarile studiate, reprezentantii Horváth considera ca angajamentul in favoarea sustenabilitatii este destul de puternic in UE, lucru atestat si de raspunsurile la alte intrebari. 

Intrebati cui revine responsabilitatea privind sustenabilitatea, romanii au raspuns in proportia cea mai mare dintre toti cei chestionati (52%) ca aceasta ar trebui sa fie a „fiecarui cetatean”, peste media de 41% la nivelul celor sapte state. Doar 34% dintre romani considera ca aceasta responsabilitate este „a Guvernului”, iar tot romanii au fost cei mai mai putini (4%) care cred ca responsabilitatea apartine „companiilor”.

In schimb, majoritatea respondentilor din Romania (89%) „sunt de acord cu sanctiuni mai puternice pentru companiile care nu opereaza sustenabil”. Raspunsul lor coincide cu media studiului, in timp ce un sprijin ceva mai slab pentru sanctionarea intreprinderilor private s-a inregistrat in randul respondentilor din Germania (71%). 

In sens invers, daca ar sustine acordarea de stimulente companiilor care actioneaza in mod sustenabil, romanii s-au situat pe locul al doilea (90%) intre cei care ar sustine aceasta idee, imediat dupa francezi (91%), in timp ce vecinii din Ungaria s-au situat pe al treilea lor (80%).

Romanii spun ca sustenabilitatea serviciilor si a produselor este un criteriu important in deciziile lor de cumparare in aceeasi proportie ca media studiului (89%), dar sunt printre cei mai sceptici cu privire la rolul pe care il poate juca sustenabilitatea in conditii de scadere economica: 79% au aceasta indoiala, fata de media de 67% a studiului.

O afirmatie sensibila supusa atentiei respondentilor, in contextul Alegerilor europene, a fost urmatoarea: „Asa cum ne este solicitata astazi in Europa, sustenabilitatea ne pune in pericol prosperitatea”. Romanii au fost cei mai numerosi (62%) dintre cei care au raspuns ca sunt „complet de acord” sau „partial de acord”, fiind urmati de germani (53%) si francezi (52%), in timp ce media raspunsurilor favorabile afirmatiei de mai sus s-a situat la 50%.Asemenea afirmatiei anterioare, o alta – „Lupta impotriva schimbarilor climatice va atrage dezindustrializarea continentului” – a inregistrat cea mai accentuata sustinere (66%) intre respondentii din Romania. Pe locul urmator s-au situat respondentii din Franta si Spania (cu cate 53%), pe cand cea mai mica sustinere pentru aceasta afirmatie (32%) a fost constatata in Italia.

„Ne bucuram sa constatam ca si pentru romani sustenabilitatea a devenit un criteriu esential, in functie de care isi iau deciziile legate de acordarea votului in scrutinul pentru Parlamentul European, care area loc o data la cinci ani, dar si deciziile zilnice – de cumparare a unor produse si servicii. Romanii se preocupa de viitorul planetei, fiind convinsi, in proportie mai mare decat alti europeni, ca raspunderea apartine fiecaruia dintre noi, nu doar companiilor sau Guvernului. Cu toate acestea, studiul a relevat si un grad mai mare de scepticism in Romania fata de posibilitatea de a contracara degradarea climei si a mediului”, a declarat Zsuzsa Bereschi, Principal Energie si Tranzitie Sustenabila, Horváth Romania.

Studiul „Sustenabilitatea in contextul alegerilor europene” a fost efectuat, in primavara anului 2024, asupra circa 1.900 de respondenti din sapte state UE: Austria, Franta, Germania, Italia, Spania, Romania si Ungaria.