
Digitalizarea si automatizarea proceselor de business sunt din ce in ce mai importante, pentru companii din intreaga lume, iar 90% dintre firmele chestionate au inceput procese de transformare prin SAP S/4HANA, arata un studiu realizat de Horváth, compania globala de consultanta in management, prezenta in Romania din 2005.
Cu toate acestea, 60% dintre firmele care au finalizat implementarea au intampinat deviatii semnificative de la planul initial, depasind bugetul si termenul stabilit, iar 65% au raportat probleme de calitate. Pe langa aceste provocari, 30% dintre companii au reusit sa finalizeze transformarea, arata studiul Horváth „Business Transformation Unlocked – Maximizing the Benefits of SAP S/4HANA”, realizat in perioada decembrie 2024 - ianuarie 2025.
Intre obiectivele de transformare digitala prin intermediul SAP, asumate de companii, pe primul loc (36%) se afla optimizarea proceselor de business si/sau introducerea de noi functii. Acesta este urmat de: (2) crearea unei baze pentru digitalizare ulterioara si, in special, pentru implementarea aplicatiilor de inteligenta artificiala; (3) standardizarea/ armonizarea proceselor de business; si (4) adaptarea modelului de business la viitor – fiecare cu cate 31%. Alte obiective sunt: (5) promovarea generala a automatizarii in cadrul companiei (30%); si (6) centralizarea sarcinilor si a proceselor (29%).
Majoritatea companiilor (83%), care au avut executivi participanti la studiul Horváth, au demarat procesele de transformare dupa 2019, iar unul dintre cele mai mari obstacole in implementare a constat in gestionarea proiectului. In medie, companiile au avut nevoie cu 30% mai mult timp decat estimasera initial pentru a finaliza transformarea, durata medie a proiectului crescand de la 15 luni la 20 de luni.
In plus, 32% dintre firme au raportat intarzieri majore, iar 24% au depasit bugetele planificate. Printre principalele cauze ale acestor deviatii se numara extinderea neprevazuta a scopului proiectului (32%), punctele slabe din managementul proiectului (27%) si durata suplimentara necesara pentru testare si migrare (24%).
Un alt aspect cheie identificat in studiu este nevoia de suport extern: 98% dintre companii colaboreaza cu consultanti pentru implementarea SAP S/4HANA. Dintre acestea, 61% lucreaza cu firme de consultanta IT, iar 46% apeleaza la consultanta strategica si de procese. Cu toate acestea, doar 21% dintre companii integreaza consultanta pentru managementul schimbarii, ceea ce poate contribui la dificultati in adoptarea noilor sisteme si procese.
Peste 75% dintre firme prefera solutiile cloud externe pentru gazduirea SAP S/4HANA, iar doar 20% mai utilizeaza solutii on-premise, iar 5% nu sunt inca decise. Astfel, aproape jumatate dintre firme opteaza pentru solutii private cloud si o treime opteaza pentru solutii public cloud.
Companiile care au finalizat transformarea SAP S/4HANA spun ca, daca ar relua procesul, ar aloca un buget mai mare, o perioada mai lunga de implementare si ar reduce complexitatea proiectului. Principalele imbunatatiri pe care le-ar face sunt extinderea duratei proiectului (46%), cresterea bugetului alocat (41%) si reducerea domeniului de aplicare al proiectului (30%).
„Transformarea digitala prin SAP S/4HANA este un pas esential pentru companiile care doresc sa ramana competitive, dar succesul acestui proces depinde de o planificare atenta, alocarea de resurse suficiente si prioritizarea corecta a obiectivelor. Firmele trebuie sa inteleaga ca, desi beneficiile sunt considerabile, provocarile pot fi la fel de mari. De aceea, implicarea departamentelor IT si a consultantilor specializati devine o necesitate, nu doar o optiune,” a declarat Costin Lapadat, Senior Project Manager, Horváth Romania.
Studiul a fost efectuat prin interviuri cu 200 de executivi din companii care utilizeaza SAP, avand peste 200 de angajati si generand venituri mai mari de 200 milioane de euro pe an. Companiile analizate au provenit din industrii manufacturiere (51%), servicii (38%) si altele (11%), 50% dintre acestea fiind localizate in Germania, iar cate 10% in Austria, Danemarca, Elvetia, Romania si SUA.
SAP S/4HANA este cea mai recenta versiune a suitei de solutii ERP (Enterprise Resource Planning) de la SAP, cel mai mare furnizor de software pentru ERP pe plan global, conceputa pentru a ajuta organizatiile sa isi digitalizeze si sa isi automatizeze procesele de afaceri. Spre deosebire de versiunile anterioare, S/4HANA utilizeaza tehnologia in-memory computing pentru a imbunatati viteza si eficienta operatiunilor, permitand companiilor sa analizeze si sa proceseze date in timp real. Implementarea acestui sistem este un pas critic pentru companiile care doresc sa ramana competitive intr-un mediu de afaceri din ce in ce mai digitalizat.
comunicat oficial




