Grupuri infractionale specializate in inselaciuni informatice, destructurate de politisti si procurori, in cooperare cu autoritatile spaniole
3/36348
calendar_month 19 Mar 2024, 13:08


La data de 19 martie 2024, politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Valcea, impreuna cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Valcea, cu sprijinul Biroului Atasatului Politiei Spaniole din cadrul Ambasadei Spaniei la Bucuresti si al Politiei Nationale Spaniole, au pus in aplicare 22 de mandate de perchezitie domiciliara, in judetele Valcea, Arges si Sibiu, intr-o cauza vizand destructurarea a trei grupuri infractionale organizate, constituite in vederea savarsirii infractiunilor de inselaciune, care a produs consecinte deosebit de grave, fals informatic, acces fara drept la un sistem informatic si spalarea banilor, potrivit politiaromana.ro si IGPR

Din materialul probator administrat a reiesit ca, incepand cu anul 2022,  in judetul Valcea, s-ar fi constituit si ar fi actionat 3 grupuri infractionale organizate, care s-ar fi aflat intr-o relatie de colaborare si sprijin reciproc.
 
In scopul savarsirii infractiunilor mentionate, membrii acestora ar fi obtinut controlul asupra a cel putin 630 de conturi bancare (deschise in Spania si in alte tari) prin care, folosind sisteme informatice, ar fi derulat operatiuni financiare frauduloase.  
 
Cercetarile efectuate au stabilit ca valoarea tranzactiilor ilegale realizate in cursul anului 2023, prin aproximativ 15% dintre conturile bancare controlate de grupurile infractionale, este de aproximativ 2,5 milioane de euro, care insumeaza prejudicii produse in patrimoniile unor persoane fizice si juridice.   
 
Astfel, persoanele cercetate, prin activitati de phishing ori de infectare a dispozitivelor utilizatorilor cu programe malitioase, ar fi obtinut accesul la  adresele de posta electronica utilizate de departamentele financiare ale unor societati care derulau activitati comerciale de incheiere a contractelor de servicii sau lucrari, iar, in momentul in care era identificata o comunicare care continea o factura primita sau trimisa catre un partener de afaceri pentru plata unor prestatii realizate conform unui contract incheiat, ar fi inlocuit contul bancar indicat in factura  cu datele unui cont bancar controlat de membrii grupurilor infractionale, astfel ca suma de bani ar fi fost transferata fraudulos in contul bancar respectiv.
 
Prin folosirea acestui mod de operare, membrii grupurilor infractionale ar fi fraudat mai multe companii spaniole cu sume importante de bani. Cu titlu de exemplu precizam ca, in cazul unei singure persoane vatamate, prejudiciul a fost de 284.000 de euro.
 
De asemenea, persoanele ar fi postat anunturi fictive privind vanzarea unor utilaje si autovehicule pe diferite site-uri, indicand companii de transport fictive, ale caror date erau similare cu ale unor companii existente in realitate, care ar fi garantat tranzactia si livrarea respectivelor utilaje catre clienti.
 
Aceleasi metode de inducere in eroare ar fi fost utilizate si pe platforme destinate inchirierilor de imobile, pretinzand, sub identitati fictive, ca detin proprietati in diferite destinatii turistice pentru inchiriere, creand pentru persoanele interesate aparenta ca tranzactia va fi efectuata prin intermediul unor servicii cunoscute de cazare.
 
Ulterior comiterii fiecarei infractiuni si confirmarii virarii sumei de bani de catre persoana vatamata, membrii grupurilor infractionale ar fi transferat succesiv sumele de bani prin diferite conturi controlate de ei, dupa care le-ar fi retras de la ATM-uri amplasate in diferite tari europene.
 
Audierile in cauza se desfasoara la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Biroul Teritorial Valcea.
 
Suportul de specialitate este asigurat de Directia Operatiuni Speciale din I.G.P.R. si de Biroul Tehnic si de Criminalistica din cadrul D.I.I.C.O.T.
 
Cercetarile s-au desfasurat cu sprijinul Biroului Atasatului de Interne spaniol la Bucuresti si al Politiei Nationale Spaniole - Unitatea Centrala de Combatere a Criminalitatii Informatice.
 
Actiunea beneficiaza de sprijinul politistilor din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul I.P.J. Valcea, brigazilor de combatere a criminalitatii organizate Pitesti, Alba si Craiova, serviciilor de combatere a criminalitatii organizate Gorj, Sibiu si Olt si de cel al jandarmilor din cadrul Gruparii Mobile de Jandarmi  „Fratii Buzesti”  Craiova si Brigazii Speciale de Interventie „Vlad Tepes”.
 
In cadrul operatiunii au participat si reprezentanti ai EUROPOL.
 
Facem precizarea ca, pe intreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie.

Sondaj

Care este prima versiune de Windows pe care ati folosit-o?