Grupul Orange Romania achizitioneaza energie regenerabila pe termen lung semnand cu ENGIE Romania primul sau acord de tip vPPA
calendar_month 25 Aug 2023, 13:51


Grupul Orange Romania achizitioneaza energie regenerabila pe termen lung semnand cu ENGIE Romania primul sau acord de tip vPPA 

Bucuresti, 25 august 2023. Companiile parte din Grupul Orange Romania[1] au semnat cu ENGIE Romania primul contract de tip vPPA (virtual Power Purchase Agreement), care consta in achizitionarea virtuala de energie regenerabila pe termen lung. Acordul subliniaza angajamentul Orange de a atinge obiectivul #NetZeroCarbon pana in 2040. Prin acest contract, semnat pe o perioada de 6 ani, Orange, in Romania, isi va acoperi 30 GWh din necesarul anual de energie electrica cu energie verde provenita din tehnologie solara.

Pe langa continuarea implementarii initiativelor ce sustin obiectivele de sustenabilitate, eficientizarea costurilor si asigurarea unui procent de energie din surse regenerabile sunt masuri suplimentare pe care Orange le-a luat in calcul atunci cand si-a regandit modul in care consuma energia.

 Prin semnarea contractului vPPA, Orange si ENGIE Romania s-au asociat intr-un proiect comun care sprijina companiile Orange din Romania in atingerea neutralitatii emisiilor de carbon pana in 2040, tinta stabilita prin planul strategic al Grupului Orange - Lead the Future. Prin acest demers, Romania se alatura celorlalte tari din perimetrul Europe7, unde, in 2023, Orange a asigurat un volum solid de 80% de energie verde (Spania, Belgia, Luxembourg, Slovacia, Polonia, Romania, Moldova).

„Suntem aliniati la obiectivele Grupului Orange si continuam sa integram sustenabilitatea in centrul actiunilor noastre, pentru a ne reduce impactul asupra mediului. Decarbonizarea si utilizarea mai multor surse de energie regenerabila si durabila reprezinta o prioritate pentru noi, alaturi de folosirea resurselor in mod eficient, prin reutilizare si reciclare. Astfel, semnarea contractului de tip vPPA cu ENGIE Romania este inca un pas important din angajamentul pe termen lung pe care Orange si l-a asumat, de a contribui la dezvoltarea sustenabila a societatii. Acest demers a implicat multa munca din partea echipelor noastre, pe care le felicit”, a declarat Liudmila Climoc, CEO Orange Romania.

Ȋn contextul reconfigurarii modelelor traditionale de achizitie a energiei, ENGIE Romania vine in sprijinul clientilor sai oferindu-le solutii predictibile de achizitie a energiei electrice din surse regenerabile, benefice totodata si pentru protejarea mediului inconjurator.

„Suntem bucurosi sa sprijinim companiile Orange din Romania in procesul de decarbonizare a activitatii lor si de atingere progresiva a obiectivului de neutralitate a emisiilor de carbon, unul care ghideaza si activitatea ENGIE. Contractele de tip vPPA, asa cum este cel semnat intre ENGIE Romania si Orange, sunt o exemplificare a strategiei grupului nostru de a le propune clientilor energie electrica verde si de a le oferi predictibilitate asupra costurilor cu energia, fiind un bun exemplu despre cum, intr-o piata cu fluctuatii mari de preturi cum este aceea a energiei, companiile se pot asigura, prin acest tip de contract, ca desfasoara o activitate sustenabila economic si din perspectiva obiectivelor de mediu”, a declarat Nicolas Richard, CEO ENGIE Romania.

Virtual PPA (vPPA) este un contract pe termen lung semnat intre un dezvoltator de energie regenerabila si un cumparator interesat. Prin acest demers se acopera riscurile de tranzactionare viitoare legate de fluctuatiile de preturi pe piata de energie (hedging) si, in acelasi timp, se ofera garantia (prin transferul de certificate de garantie de origine de la dezvoltator) ca energia alocata cumparatorului provine din surse regenerabile.Energie verde in reteaua Orange

In 2022, Orange Romania a lansat un program ce se deruleaza pe o perioada de 4 ani prin care va instala panouri solare pe 300 de site-uri de retea si pe 4 centre de interconectare comunicatii si centre de date. La acest moment, pe 3 centre de interconectare din Constanta, Brasov si Timisoara au fost instalate aproximativ 650 de panouri solare si 133 de site-uri de retea au deja functionale panouri solare.

De asemenea, anul trecut, Orange Romania si-a redus consumul de energie cu aproximativ 4GWh prin actiuni ce au vizat inlocuirea surselor de curent continuu de pe locatiile Orange cu unele de generatie mai noua, care sunt mai eficiente energetic, a decomisionat echipamente IT sau de retea invechite tehnologic, pe care le-a inlocuit cu unele noi, si a implementat solutii de reducere a consumului de energie pe echipamentul radio in functie de tehnologie, timp si trafic. 

[1] Companiile din Grupul Orange Romania parte din contract sunt: Orange Romania, Orange Romania Communications si NextGen Communications.