Fraudele bazate pe romantism si aplicatii de dating au ajuns la 2 la suta
3/36156
calendar_month 14 Feb 2024, 13:04


Binance anunta astazi ca fraudele bazate pe romantism si aplicatii de dating au ajuns la 2% din totalul escrocheriilor raportate, in 2023.

Era digitala a revolutionat modul in care oamenii cauta relatii, iar milioane de utilizatori din intreaga lume apeleaza acum la platformele de dating online sau isi intalnesc partenerii prin intermediul retelelor sociale.

Desi aceste platforme ofera comoditate si au dat nastere la numeroase povesti de succes emotionante, ele deschid, de asemenea, usa catre escrocheriile romantice online.

Escrocheriile romantice sunt in crestere la nivel global, iar la nivel mondial, peste 1 din 4 adulti chestionati pentru Raportul Norton Cyber Safety Insights 2023 au declarat ca au fost victime ale unei escrocherii romantice sau de dating online.

In 2022, aproape 70.000 de persoane au declarat ca au fost victime ale acestor escrocherii, rezultand o pierdere cumulata de 1,3 miliarde de dolari.

Conform datelor Binance pentru 2023, escrocheriile romantice au reprezentat aproximativ 2% din totalul cazurilor de escrocherie raportate.

Desi acest procent poate parea modest, pierderile financiare colective inregistrate de victime au depasit zeci de milioane de dolari, media fiind de aproape 14.000 USD per victima.

Escrocheriile romantice au devenit una dintre cele mai daunatoare forme de activitate frauduloasa din punct de vedere financiar.

Escrocheriile din cadrul dating-ului online, adesea denumite si escrocherii romantice sau fraude romantice, ii implica pe infractorii care se mascheaza cu abilitate in potentiali parteneri romantici, in timp ce exploateaza emotiile indivizilor vulnerabili.

Cu toate acestea, in spatele acestor personaje este, de obicei, un escroc care foloseste un profil fals. Acesti escroci sunt experti in manipulare si construiesc treptat increderea, totul cu scopul final de a extrage bani sau de a fura informatii personale.

Desi criptomonedele nu sunt cea mai frecvent utilizata metoda de plata in aceste escrocherii, ele reprezinta o pondere substantiala de 34% din totalul pierderilor raportate, conform FTC.

Potrivit celui mai recent raport privind criminalitatea din domeniul criptovalutelor 2024 al Chainalysis, ponderea din volumul total al tranzactiilor cripto asociate cu activitati ilicite a scazut de la 0,42%, in 2022, la doar 0,34% in 2023.

Un factor esential din spatele acestei tendinte este faptul ca liderii din industrie, cum ar fi Binance, depun eforturi pentru a preveni si combate escrocheriile prin mentinerea unor masuri puternice de securitate si conformare si prin educarea utilizatorilor cu privire la amenintarile comune.  

Binance ramane dedicat asigurarii unui mediu cripto sigur, prin colaborarea activa cu agentiile de aplicare a legii din intreaga lume. Echipele specializate ale companiei, formate din peste 70 de membri, au procesat eficient peste 58.000 de cereri in 2023. 

In plus, echipa desfasoara sesiuni regulate de instruire pentru personalul de aplicare a legii, oferind informatii despre bazele blockchain-ului si aspectele juridice ale cripto-valutelor. In 2023, echipa de instruire a agentiilor de aplicare a legii de la Binance, sprijinita de echipa de investigatii, a organizat 120 de sesiuni de instruire, atat online, cat si offline. Aceste initiative consolideaza siguranta platformei Binance pentru utilizatori si investitiile acestora in peisajul cripto in continua evolutie.