Dincolo de Bosfor: O incursiune in marea mostenire a zonei anatoliene din Istanbul
3/35106
calendar_month 20 Iul 2023, 20:49

Turcia este in topul preferintelor pentru vacante, atat la nivel global cat si national, numai anul trecut fiind vizitata de aproximativ 51,4 milioane de turisti. Istanbul atrage o buna parte din acesti turisti, pentru ca este una dintre cele mai vibrante metropole din lume, are o identitate unica in care culturile europene si asiatice se imbina armonios iar trecutul si prezentul sunt impletite.

In ceea ce priveste preferintele romanilor, potrivit Institutului National de Statistica (INS), in anul 2022 au calatorit in Turcia peste 324.000 de romani (324.851), cifrele referindu-se la turistii care au calatorit in Turcia numai prin intermediul agentiior de turism.  La inceputul anului, Domnul Nuri Ersoy, ministrul Culturii si Turismului din Turcia afirma ca obiectivul autoritatii este ca tara sa gazduiasca 90 de milioane de turisti si sa obtina venituri de totale de 100 de miliarde de dolari din turism pana la finalul anului 2028.
 
Metropola are o gama de atractii turistice renumite la nivel mondial iar partea anatoliana a orasului sau partea sa de pe continentul asiatic contribuie la aceasta faima prin experiente mai linistite, putin cunoscute dar extraordinare. Aceasta zona are caracteristicile sale, inclusiv frumusete naturala, repere istorice, viata de noapte interesanta, bucatarie apetisanta si multe alternative de cumparaturi.

CE SA VIZITATI LA ISTANBUL, PARTEA ANATOLIANA?
 
Insula Printilor de la Istanbul

Locatia ofera turistilor sai un mediu ideal prin care sa experimenteze linistea pe care o are viata de pe insula. Insula Printilor este cunoscuta pentru natura inconjuratoare si pentru conacele istorice care au gazduit de-a lungul istoriei mai multi scriitori faimosi.
 
Cartierele istorice de pe malul Bosforului

Atunci cand cobori de pe un feribot in Uskudar si te indrepti direct catre Anadolu Hisari, vei vedea cartierele cu cladirile sale vechi de sute de ani. Kuzguncuk este prima oprire iar locatia te va uimi cu cladirile sale colorate si vechi de secole. Locatia are livezi vechi de ani de zile care sunt cultivate si in ziua de astazi, are biserici, moschei si sinagogi dar si cafenele.

Beylerbeyi, una dintre cele mai vechi opriri de la Istanbul ii captiveaza pe vizitatori cu faleza lui si cu paltul istoric Beylerbeyi – considerate treb una dintre cele mai vechi cladiri de la malul Bosforului, amplasat chiar sub podul care leaga cele doua parti (cea asiatica si cea europeana). Palatul impresioneaza prin arhitectura sa care combina atat stilurile estice cat si pe cele occidentale si atmosfera care se schimba in 4 sezoane.

Cei mai multi oameni cunosc Cengelkoy, un alt cartier istoric din Uskudar, renumit pentru faleza lui si pentru mica gradina de ceai cu vedere la pod si la Bosfor. In gradina respective se poate consuma ceai turcesc dar totodata, in acest cartier se pot vizita concele vechi de secole si cartierele pitoresti cu restaurantele de peste.

Kadıköy

Kadikoy este considerat cel mai popular cartier din partea anatoliana. Nu este surprinzator faptul ca acest cartier a fost considerat in 2019 si 2021 drept cel mai frumos cartier din lume. Cafenelele si pub-urile, restaurantele, casele de vinuri si tavernele, Kadikoy a devenit unul dintre centrele sociale ale Istanbulului in ultimii ani. In Kadikoy, totusi, exista intotdeauna mai multe de descoperit si de experimentat. Kadikoy este un oras care isi intampina vizitatorii cu magazine de antichitati, de discuri, librarii second had, farmacii vechi de un secol si chiar o opera. Opera se numeste Sureyya si este localizata pe strada Behariye. Cartierul poate fi tranzitat fie pe jos fie cu tramvaiul. Aici va puteti bucura de un pahar de ceai sau de cafea de la cafeneaua de la Moda Pier in timp ce admirati arhitectura frumoasa a orasului. Tot aici puteti lua un picnic pe malul marii intr-o seara calda de vara si puteti privy apusul de soare.
 
Strada BagdatStrada are o lungime de 14 kilometri si este cea mai luxoasa strada de pe partea anatoliana, renumita pentru frumoasele sale magazine. Cartierele Kadikoy si Bostanci gazduiesc mai mutle marci de moda si de design local si internationale. Pe strada unde va puteti bucura de o plimbare lunga in timp ce priviti vitrinele magazinelor, puteti descoperi si toate gusturile pe care le puteti cauta, de la gastronomie la bucataria locala si cea internationala.