Mai multe sculpturi au fost descoperite pe situl arheologic Laodiceia de langa orasul Denizli, locatie renumita in regiunea Anatoliei de Vest a Turciei. Aceste sculpturi, reflecta stilul baroc al perioadei elenistice si se remarca prin starea vopselei ramasa aproape intacta. Sapaturile de la Laodiceia fac parte din proiectul „Mostenire pentru Viitor”, initiat de Ministerul Culturii si Turismului din Turcia, program dezvoltat special pentru a conserva patrimoniul arheologic al Anatoliei.
Sculpturile si vopseaua cu care au fost pictate
Arheologii turci au descoperit grupul de sculpturi denumit Scylla in timp ce restaurau cladirea Teatrului de Vest din Laodikeia, aflata in interesul Patrimoniului Mondial UNESCO. Grupul sculptural include capul si mana monstrului devorator de oameni, Scylla, corpul lui Odiseu, doua sculpturi cu trenul superior care apartin tovarasilor lui Odiseu, care au fost atacati si ucisi de cainii salbatici din jurul taliei lui Scylla si prora navei lui Odiseu.
”Grupul Scylla”, numele pe care il poarta aceste sculpturi descoperite recent, a fost creat la inceputul secolului al II-lea i.Hr. de Athanadoros, Hagesandros si Polydoros din Rodos. Singura copie cunoscuta a acestui grup de sculpturi (aflata initial in vila de vara a imparatului Tiberiu, 14-37 d.Hr.) a fost descoperita in fata unei pesteri din Sperlonga, Italia, in 1957.
Grupul Scylla din Laodiceia, dateaza din perioada imparatului Augustus (27 i.Hr. - 14 d.Hr.) si este cel mai vechi grup de sculpturi de acest fel descoperit pana in prezent. De asemenea, ele sunt apreciate pentru vopseaua intacta, stilul, estetica dar si calitatea artistica.
Se crede ca aceste sculpturi ar fi fost expuse la etajul al doilea al Teatrului Vestic, ceea ce a ajutat la conservarea vopselei sale. In plus, se crede ca in anumite zile ale anului, un povestitor (Rhapsodos) ar fi citit publicului aflat la teatru din opera lui Homer, respectiv Odiseea, in timp ce sculpturile erau expuse pe scena. O parte din acestea au ramas intacte, in timp ce altele au fost rupte si aruncate sub camerele din culise din cauza tranzitiei de la paganism la crestinism.
Povestea Mitologica a Scyllei
Iliada si Odiseea lui Homer sunt printre cele mai importante opere literare ale perioadei antice. Daca Iliada relateaza evenimentele razboiului troian, Odiseea urmareste intoarcerea lui Odiseu, regele Itacai, in patrie dupa zece ani. Conform epopeilor, aheii au castigat razboiul troian datorita inteligentei si vicleniei lui Odiseu, iar calatoria sa spre casa a fost plina de aventuri. In Odiseea, intalnirea dintre Odiseu si monstrul marin Scylla are o importanta semnificativa. Scylla este descrisa ca un monstru marin cu partea superioara a corpului de femeie si partea inferioara inconjurata de caini salbatici, stand la panda in Stramtoarea Messina (in largul coastei Italiei). Pe masura ce nava lui Odiseu trece prin fata pesterii unde locuia acest monstru, cainii sai ataca si devoreaza sase dintre tovarasii sai (Stesios, Ormenios, Ankhimos, Ornytos, Sinopos si Amphinomos).
Laodiceia: Mostenirea Antica a Denizliului
Laodiceia, situata in partea de nord a orasului Denizli, a fost fondata de regele Antioh al II-lea Theos si a fost numita dupa sotia sa, regina Laodice. Orasul este o destinatie de neratat, cunoscut ca fiind unul dintre cele mai mari centre comerciale din istorie. Laodiceia a avut, de asemenea, o mare importanta pentru lumea crestina. Biserica Laodiceiana, unul dintre cele mai vechi exemple supravietuitoare ale celor sapte biserici mentionate in Noul Testament, a transformat orasul intr-un centru religios la nivel metropolitan in perioada romana. Laodiceia atrage atentia si astazi datorita proximitatii sale fata de Pamukkale.