Seria dezbaterilor in cadrul proiectului "Cetateni activi pentru servicii publice de calitate la nivel local" continua sa mobilizeze comunitati de oameni cu potential de influentare. Ultima dezbatere a abordat subiectul "educatie" in cadrul evenimentului "Comunitati active pentru educatie de calitate", organizat de Anda Metac si Sabina Spatariu, coordonatorii proiectului, alaturi de membrii echipei SAR si voluntarii implicati. Evenimentul a avut loc fizic la Hotel Cismigiu pe data de 1 noiembrie 2023, incepand cu ora 13:00 si a avut peste 40 de participanti.
Scopul acestei dezbateri a fost să faciliteze dialogul deschis între factorii de decizie și societatea civilă, pentru a dezvolta o înțelegere comună asupra importanței colaborării și implicării tuturor părților interesate la nivel local. Aceasta ar contribui la asigurarea unui sistem educațional de înaltă calitate pentru comunitatea elevilor.
Printre speakerii evenimentului s-au numărat Simina Tulbure (deputat REPER, Comisia învățământ Camera Deputaților), Brian Cristian (deputat USR, Comisia tineret și sport), Georgiana Ioniță (Agenția Împreună), Lorena Drăgușin (Asociația Elevilor din Constanța), Iuliana Constantinescu (Federația Națională a Asociațiilor de Părinți), Mihaela Popa (cadru didactic și fost secretar de stat la Ministerul Educației), și Simona Pop (Primăria Municipiului Sibiu, exemplu de bună practică locală).
Participanții la dezbatere au avut posibilitatea de a accesa un raport național de diagnoză privind calitatea serviciilor publice municipale prin scanarea unui cod QR, realizat de SAR în 2022, care clasifică fiecare municipiu în funcție de performanța sa în domeniile educației, transportului și gestionării deșeurilor.
În prima parte a dezbaterii, Mihaela Popa, un cadru didactic și fost secretar de stat la Ministerul Educației, a împărtășit experiența sa și necesitatea sprijinirii tinerilor în lupta pentru drepturile lor.
Simina Tulbure, deputat REPER, a subliniat rolul activismului tinerilor și a femeilor în Parlament și a evidențiat îmbunătățirile în oferirea activităților extracurriculare pentru tineri.
Deputatul USR Cristian Brian a subliniat importanța implicării cetățenilor, cu accent pe proiectele care nu au fost implementate, precum cursurile de prim-ajutor și digitalizarea cât mai vastă a instituțiilor.
Simona Pop din Primăria Municipiului Sibiu a prezentat realizările echipei sale în domeniul învățământului, inclusiv investiții în școli și creșterea burselor pentru elevi, obținând locul 2 în Raportul de diagnoză pe educație.
Iuliana Constantinescu de la Federația Națională a Asociațiilor de Părinți a subliniat importanța investițiilor în educație la nivel local.
Georgiana Ioniță, fondatoarea Asociației Studenților Romi din București, a evidențiat importanța activismului în educație și nevoia de colaborare, indiferent de diferențe.
Lorena Drăgușin, noul președinte al Asociației Elevilor din Constanța, a vorbit despre lupta pentru drepturile elevilor și a subliniat necesitatea susținerii lor.
Dezbaterea s-a încheiat cu discuții libere și răspunsuri la întrebări, reprezentând un pas important spre schimbare și conștientizare a problemelor din domeniul educației la nivel local. Dezbaterea completă poate fi vizionată aici.