Comisia Europeana a cerut in mod oficial informatii in temeiul Digital Services Act (DSA) catre Apple si Google. Comisia solicita furnizorilor acestor servicii sa furnizeze mai multe informatii cu privire la modul in care se identifica riscuri de sistem privind App Store si Google Play.
Comisia cere de la Apple si Google informatii in conformitate cu Legea privind serviciile digitale
Pentru a asigura mai multa siguranta pentru utilizatori, Comisia solicita, de asemenea, mai multe informatii din App Store si Google Play cu privire la respectarea regulilor aplicabile pietelor online si a transparentei legate de sistemele de recomandare si reclamele online.
Informatiile solicitate privind App Store si Google Play trebuie furnizate Comisiei pana la 15 ianuarie 2024. Pe baza evaluarii raspunsurilor, Comisia va evalua pasii urmatori. Acest lucru ar putea presupune deschiderea oficiala a procedurilor in conformitate cu articolul 66 din DSA.
In conformitate cu articolul 74 alineatul (2) din DSA, Comisia poate impune amenzi pentru informatii incorecte, incomplete sau inselatoare ca raspuns la o solicitare de informatii. In cazul in care Apple si Google nu raspund, Comisia poate decide sa solicite informatiile prin decizie. In acest caz, lipsa raspunsului pana la termenul limita ar putea duce la impunerea unor penalitati cu titlu cominatoriu.
Dupa desemnarea lor ca Plateforme online foarte mari, „Google Play” de la Google si „App Store” de la Apple. sunt obligati sa respecte DSA, inclusiv evaluarea diligenta si atenuarea oricaror riscuri sistemice relevante pentru serviciile lor, in special cele legate de diseminarea de continut ilegal si daunator, orice efecte negative asupra exercitarii drepturilor fundamentale, precum si orice efect negativ asupra securitatii publice, sanatatii publice si minorilor.
sursa foto: digital-strategy.ec.europa.eu