hit.ro  »  Stiri  »  Comunicate de presa  »  Comisia Europeana ii cere lui TikTok informatii cu privire la lansarea TikTok Lite in Franta si Spania

Comisia Europeana ii cere lui TikTok informatii cu privire la lansarea TikTok Lite in Franta si Spania

calendar_month 19 Apr 2024, 10:40


Comisia Europeana a trimis TikTok o cerere de informatii in temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA), solicitand mai multe detalii cu privire la evaluarea riscurilor pe care furnizorul de TikTok ar fi trebuit sa o efectueze inainte de implementarea noii aplicatii TikTok Lite in UE.

Aceasta se refera la impactul potential al noului program „Task and Reward Lite” asupra protectiei minorilor, precum si asupra sanatatii mintale a utilizatorilor, in special in ceea ce priveste stimularea potentiala a comportamentului de dependenta. Comisia solicita, de asemenea, informatii cu privire la masurile pe care platforma le-a pus in aplicare pentru a atenua astfel de riscuri sistemice.

TikTok trebuie sa furnizeze evaluarea riscurilor pentru TikTok Lite in 24 de ore si celelalte informatii solicitate pana la 26 aprilie 2024, dupa care Comisia va analiza raspunsul TikTok si apoi va evalua etapele urmatoare. O solicitare de informatii este un act de investigare care nu aduce atingere eventualelor masuri suplimentare pe care Comisia poate sau nu poate decide sa le ia. Cu toate acestea, in temeiul articolului 74 alineatul (2) din DSA, Comisia poate impune amenzi pentru informatii incorecte, incomplete sau inselatoare ca raspuns la o solicitare de informatii.

TikTok Lite este o noua aplicatie cu o noua functionalitate destinata utilizatorilor cu varsta de peste 18 ani: programul de recompense, care permite utilizatorilor sa castige puncte in timp ce efectueaza anumite „sarcini” pe TikTok, cum ar fi vizionarea videoclipurilor, continutul placut, urmarirea creatorilor, invitarea prietenilor sa se alature TikTok, etc. Aceste puncte pot fi schimbate pentru recompense, cum ar fi vouchere Amazon, carduri cadou prin PayPal sau moneda de monede TikTok care poate fi cheltuita pe creatorii de basping. TikTok Lite a fost lansat in Franta si Spania in aprilie 2024.

In februarie 2024, Comisia a initiat proceduri oficiale impotriva TikTok pentru a evalua daca este posibil ca TikTok sa fi incalcat DSA in domenii legate de protectia minorilor, transparenta publicitatii, accesul la date pentru cercetatori, precum si gestionarea riscurilor legate de designul care creeaza dependenta si de continutul daunator. In prezent, Comisia colecteaza mai multe dovezi.

 

Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?